Zoran: Allt är förstört

Förre Dif-tränaren Lukic sågar Grönhagen: "Det här är ingen bra lösning"

FOTBOLL

Bortglömda visioner.

Usla värvningar.

Nu sågar förre guldtränaren Zoran Lukic Djurgårdens ledning

totalt.

- Allt är förstört, säger han.

Foto: Urban Andersson
Zoran Lukic/Sören Åkeby höjer SM-bucklan.

När Djurgården tog guld med Sören Åkeby och Zoran Lukic fanns en tydlig vision om offensivt spel och unga, hungriga nyförvärv. Men efter att Kjell Jonevret fått sparken, är Lukic nu mycket kritisk mot hur klubben förändrats - och mot nya tränaren Anders Grönhagen.

- Det här är ingen bra lösning. Djurgården har haft en filosofi med anfallsspel som spelidé. Nu byter de tränare till en som spelar med 4-4-2 i-

stället. Jag känner inte igen klubben.

"Inte rätt väg att gå"

Han anser att Dif redan sommaren 2004 började tumma på visionerna.

- Tidigare ville vi ha in unga lovande spelare som gick att utveckla. 2004 bestämde man sig istället för att värva färdiga spelare. Jag sa redan då att det inte är rätt väg att gå för Djurgården, säger Lukic.

Efter det har klubben misslyckats med flera spelarköp.

- De har inte tillämpat klubbens gamla värvningskodex. De spelare som kommit in i laget har inte berikat spelet, säger Zoran.

Bör Bosse Andersson också avgå?

- Det är inte bara Bosse som värvar utan hela sportkommittén. Jag vet inte hur mycket han har fått styra och ställa, så det är en svår fråga.

Vad måste Dif

göra nu?

- Det viktigaste är att bestämma sig för hur de vill jobba och hitta en träningsmetodik och sedan en tränare som genomför det.

Tror du Grönhagen blir kvar?

- Jag skulle bli väldigt förvånad. Jag kan inte tänka mig att han blir kvar utifrån vad Djurgården vill. Det är svårt att hitta någon som vill och har nog med kunskaper för att leda Djurgården.

Tror du att fler än Kjell Jonevret kan få gå?

- Känner jag Bo Lundquist rätt kommer fler att få ta konsekvenserna för vad som hänt.

Klubbdirektören Bosse Andersson är självkritisk.

- Jag är också en delaktig del i vårt misslyckande. Man funderar på saker man kunde ha gjort annorlunda. Det tror jag alla gör. Jag tillsammans med många i föreningen har kunskap. Nu har vi ett litet hack. Men vad fan, vi kommer ta oss upp, säger han.

De sex bästa värvningarna då och nu - från Källström till Árnason

Med Zoran.

Källström, Isaksson – värvningar som lyckades till 100 %

Petter Maaherra Johan Rikner