Han orkade inte längre

Jonevret om den tuffa tiden: "Sjukt hur folk kan bete sig"

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Uselt spel, avhuggna grishuvuden och hårda krav.

Till slut blev pressen för stor på Kjell Jonevret och Djurgården.

Nu lämnar han posten som headcoach i klubben.

– Det är sjukt hur folk kan bete sig, säger han till Sportbladet.

Sedan förlusten mot Ruzomberok i kvalet till Champions League har Kjell Jonevret varit satt under hårt tryck från olika håll. Redan i hemmamatchen mot Helsingborg på Råsunda kom de första kraven på Jonevrets avgång. Under hösten har Djurgårdsanhängare hotat att komma ut till träningsanläggningen för att snacka med ledningen. Det hela kulminerade senare när avhuggna grishuvuden lämnades utanför kansliet och Kaknäs, händelser som nu utreds av polisen.

2–0-förlusten borta mot Gefle blev Kjell Jonevrets sista som headcoach i klubben.

– I måndags eller tisdags försökte någon bränna ner Zinkensdamm. Man stenar poliser och lägger grishuvuden utanför vårt kansli. Det är sjukt hur folk beter sig, säger Jonevret.

Reflekterar över sin roll

Han vänder sig också emot att viss media gått långt för att få tag på honom.

– Dina kollegor, de ringer ens barn och supportrarna?...eller inte ens supportrar, skitsamma... man frågar sig om det är det här vi vill göra?

Händelserna har fått honom att reflektera över sin egen situation som tränare.

– Jag blir inte upprörd, men det ger en tankeställare. ”Kjelle, varför lägger du ner 15 timmar om dygnet på det här, varför har du aldrig semester och är borta jämt”?

Lätta på trycket

– Det är kärleken till en sport och en klubb, till ett lag. Jag är villig att lägga ner mycket tid på att få se Markus Johannesson le, att han ska få vara glad, eller att få se Sölvi Ottesen jubla och sträcka armarna i luften.

Men till slut valde Jonevret alltså att kliva åt sidan, enligt honom själv för att lätta på trycket på laget.

– Men det har varit grinigt och motigt. Men omgivningen och spelarna har uttryckt ett stort stöd och föreningen har också sagt att vi står upp för dig. Men jag avgår för laget och klubben och hoppas att det lugnar ner sig.

Tryckte ledningen på för att du skulle avgå?

– Nej, aldrig. Jag har stöd därifrån till 100 procent.

Du fortsätter i klubben ändå?

– Det får framtiden utvisa. Men mitt uppdrag här är inte slut. Jag vill inte svika förtroendet jag har fått. Jag kommer att fortsätta hjälpa till och ställa upp. Om någon behöver råd, så finns jag där. Jag är djurgårdare.

Vad är det som har gått fel i år?

– Det är massor av grejer som har gått fel, men jag vill inte börja gå in på allting hit och dit just nu.

Vad säger du om nyförvärven?

– Som sagt, det får vi ta senare.

Är det aktuellt att träna andra klubbar?

– Jag vill inte uttala mig om nya klubbar utan kommer att fortsätta jobba på kansliet, jag sitter där just nu också. Jag kommer inte att gå under jorden, jag ger mig inte. Men i helgen tänker jag spela golf.

Spelet bakom Jonevrets avgång

Petter Maaherra