HIF hänger på i toppen

Henke: Vi tar en match i taget

FOTBOLL

Helsingborg bjöd hemmapubliken på Olympia på en fenomenal första halvlek - men IFK Göteborg dominerade i den andra.

Med slutresultatet 3-2 hakar Helsingborg ändå på topplagen i tabellen.

Foto: Bildbyrån
Vilken balja Henrik Larsson gör 3-0 för HIF – med en iskall chipp ur snäv vinkel.

Första halvlek tillhörde hemmalaget, och IFK Göteborg fick finna sig i att bli ordentligt överkörda av ett Helsingborg som gjorde anfall efter anfall.

Första målet kom efter knappt 13 minuter. Babis Stefanidis sköt i stolpen, Fredrik Svanbäck skruvade in returen i mål.

Drömmål av ”Henke”

Helsingborg fortsatte pressa, med bra chanser från både Luton Shelton och Henrik Larssson, och i den 32:a matchminuten kom 2-0 genom Babis Stefanidis. Han tog bollen genom en närmast obefintlig blåvit backlinje och satte den mellan stolpen och spetsen på Bengt Anderssons handskar.

3-0-målet var också matchens snyggaste. Henrik Larsson visade sin klass när han plockade upp en pass från Luton Shelton och elegant chippade bollen över en hjälplös IFK-försvarare in i öppet mål.

Blåvitt pressade

I halvtid var såväl IFK-spelarna som bortapubliken rejält frustrerade. Men Blåvitt lyckades komma igen, och det med besked. Helsingborg kunde inte trycka på som förut, istället var det IFK som satte press. Framför allt fick Stefan Selakovic flera tillfällen att gå på mål.

Att McDonald Mariga fick sitt andra gula kort i 67:e minuten efter en ful kapning gjorde sitt till. Det tycker i alla händelser HIF:s tränare Stuart Baxter.

– Matchen ändras totalt, säger han till TV 4.

I de sista minuterna av andra halvlek gav den ökade IFK-pressen resultat. Först reducerade Stefan Selakovic i 89:e, sedan satte Pontus Wernbloom 3-2 med en nick på tilläggstid. Blåvitt fortsatte pressa in i slutsekunderna, men 3-2 stod sig.

IFK fick åka hem utan poäng, men ändå med hedern i behåll.

Bra höstform

För Helsingborg innebär segern att man hakar på i toppen av tabellen. Obesegrade de senaste åtta allsvenska matcherna visar de på bra höstform. Något mannen som avgjorde dagens möte, Henrik Larsson, kommenterade med sedvanlig entusiasm.

– Det var inte så länge sen vi tittade neråt, vi tar en match i taget och ser vad som händer, sa ”Henke” till TV 4.

Stuart Baxter är mer optimistisk:

– Om vi kan spela som vi gjorde i första halvlek, kan vi ge de flesta lag i Sverige en bra match.

Dagens match kan dock bli dyrköpt för Baxter – både Andreas Granqvist och McDonald Mariga är avstängda.

Daniel Wiklander