Planerar stormning

Så vill Dif-fansen sabotera för AIK

FOTBOLL

Om AIK har guldläge kan djurgårdsanhängare komma att storma planen – för att bryta matchen och ge Elfsborg guldet.

Enligt uppgifter till Sportbladet finns sådana planer bland en grupp djurgårdare.

– Man får ta med det här i hotbilden. När det väl är match vet vi om det kommer att besannas eller inte, säger supporterpolisen Hans Löfdahl till Sportbladet.

HOTAD SÄKERHET Serieledande Elfsborg tar emot Djurgården på Borås Arena på söndag. Om Djurgården tar poäng kan guldet gå förlorat till AIK. Nu planerar delar av Djurgårdens fans att till varje pris hindra AIK från att snuva Elfsborg på guldet. ”Att det florerar sådana rykten känner vi till. Det måste vi ta i beaktande”, säger supporterpolisen Hans Löfdahl.

Efter AIK:s oavgjorda resultat mot Gais har Elfsborg avgörandet i egna händer. Men för att vara säker på guld måste man vinna mot Djurgården på söndag.

Ett Djurgården där väldigt många supportrar hellre ser en förlust och missat Royal League – än ett guld till ärkerivalen AIK.

Många djurgårdare pratar om att åka ner och heja på Elfsborg. Några har, enligt uppgifter till Sportbladet, till och med planerna på att storma planen för att bryta matchen.

Kan stå i fel klack

– Om de leder. Och om det resulterar i att AIK missar guldet. Olika former av sådana rykten har vi haft sedan domen mot Hammarby, bekräftar Hans Löfdahl.

Ett annat sådant rykte har varit att klä ut sig och ta sig in i ett annat lags klack – för att där förstöra.

– Men det är väl mer sannolikt att det är genomförbart om man står på sin egen läktare, säger Lödfahl.

– Men jag vet inte hur mycket folk som åker ner. Intresset är väl inte på topp från Djurgårdens sida.

I första hand är säkerhetsfrågan något för arrangören. Men Hans Löfdahl, som är supporterpolis med ansvar för Djurgården, kommer att informera Elfsborgs och Djurgårdens säkerhetsansvariga samt supporterpolisen i Borås.

– Sedan får man göra en bedömning till matchen. Hur många är där nere. Hur pass genomförbart är det. Vad är det för stämningar och sådant.

– Att det florerar sådana rykten känner vi till. Det måste vi ta i beaktande. Men man får inte dra på för stort för alla rykten heller.

”Väl förberedda”

Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson gillar inte snacket om stormning.

På hur stort allvar tar ni det här snacket?

– Det där vill jag inte ens kommentera. Fotbollen och allsvenskan ska avgöras på fotbollsplan. Vi har ansvar för supportrarna på vår sektion och vi är väl förberedda för matchen på söndag.

Du menar att det inte finns någon chans för dem att genomföra detta?

– Det kommer vara mycket folk på arenan. Vi har ansvar för dem på vår sektion. Vi har ett stort intresse för det även om det inte handlat om AIK. Och vi har har en förberedelse för det.

”Tror inte det händer”

Joel Andersson, ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna, tippar att 500–600 djurgårdare följer med till matchen mot Elfsborg.

Totalt har Djurgården 800 platser på sin sektion.

– Men det där (stormning) har jag inte hört någonting om. Om det skulle vara så är det givetvis inget vi står bakom. Jag tror inte det händer heller. Vi åker ner för att avsluta säsongen med en fotbollsfest i Borås, säger Joel.

Därför vill de storma planen

I går lät SVT:s Sportnytt tre Dif-anhängare uttala sig om ryktena kring Elfsborgsmatchen. Deras budskap var glasklart – AIK får inte vinna allsvenskan.

Här är uttdrag ur intervjun: