Bank: Inget kan skydda fotbollen från galenskapen

FOTBOLL

Vi skulle prata om en guldkamp, men det blev prat om läggmatcher och planstormningar.

Inga regler i världen skyddar fotbollen från dess största tillgång och fara:

Galenskapen.

En bit in på första halvlek bad speakern publiken att stanna kvar efter matchen. Jag var länge säker på att det var för att man ville hinna med att sinnesundersöka varenda en av de 8?842 personer som ställt sig i höstens våtaste, vidrigaste svinkyla för att se Hammarby spela fotboll mot Gefle.

Så var det inte.

Hammarby sa tack och hej till Anders Linderoth efter fem fina år som Bajen-tränare. Söderstadion sjöng hans namn efter 1–0, men det är nu inte bara till Linderoth allsvenskan sagt farväl.

Förståndet hängde också med.

Det är lätt att förstå varför. Serien är nu så tät att det inte ens går att stoppa in post-it-lappar mellan lagen. När Bajen vann i går var det illa för Häcken, som nu tvingas möta ett motiverat Helsingborg som riskerar att missa Royal League-platsen.

Där har ni en illustration av seriens raffinemang.

För en illustration av dess galenskap räcker det att stoppa huvudet utanför dörren i Borås eller Stockholm, eller – för den delen – att titta på SVT-sporten, som glatt låter huliganer breda ut sig i tv och berätta om brott de planerar att utföra, ett storslaget mediemoraliskt haveri.

Fotboll är viktigt.

Där är utgångspunkten.

Snygg avslutning

I går var fotboll så viktigt att åttatusen varma själar stod och sjöng och frös framför en ganska medelmåttig match, där Hammarby pressade i 90 minuter utan att vara tillräckligt vasst. Gefle borde gjort 1–0 efter fem minuter, resten av tiden hamnade de för långt ner med sina räta linjer och till slut dunkade Pablo Piñones Arce in ett nytt drömmål från distans. 1–0, rättvisa, och en snygg avslutning på Anders Linderoths sista hemmamatch som Hammarbys tränare.

– Linderoth är den bäste, sjöng norra läktaren, och Linderoth höll ett tacktal.

Det var fint, värdigt, viktigt.

Fotboll är så viktigt för så många att de mår dåligt av nervositet just nu, de planterar all sin passion i att räkna poäng. Tio lag har allt att spela för i sista omgången, ett par hundratusen människor kommer att vakna med svettiga handflator på söndag.

Beredda att ge bort matchen

En del klarar inte av tanken på förlust, så de pratar om att göra om sporten till antisport i stället.

Ni har hört det nu: Djurgårdens supportrar gillar inte AIK, alltså är de beredda att ge bort matchen mot Elfsborg, för att se till att SM-guldet hamnar i Borås och inte i Solna.

Jag vet tillräckligt om spelare och klubbledare för att veta att de aldrig skulle ge bort klubbens framtidsmöjligheter (en Royal League-plats är värd mellan två och tolv miljoner i intäkter) för att slippa se en kommungranne vinna en titel. För en förening är det inte värt det; det vore att sänka blicken, göra sig mindre.

En läggmatch är utesluten.

En planstormning? Nej, jag tror verkligen inte det, men jag förstår också att det är ett scenario som inte går att regelstifta bort.

Böter, avstängning, fängelse

Det går aldrig att regelstifta bort kriminellas chans att sabotera en fotbollsmatch – eller en konsert, eller en demonstration, eller vad ni vill. Det är en säkerhetsfråga. Däremot måste det kosta mer för dem som gör det. Böter, avstängning, fängelse.

Poängavdrag för klubbarna är i grunden ingen bra idé, men det är logiskt att den klubb som inte klarar av att sköta sitt säkerhetsarrangemang kring en match inte får några poäng i den matchen.

Det sorgliga är förstås att diskussionen ens finns.

– Mina bästa minnen från tiden i Hammarby är från derbyna. De sämsta är från matcherna som bröts, sa Anders Linderoth efter sin sista hemmamatch.

Men så är han en fotbollsman också. På riktigt. Och fotbollsmän vill att matcher och serier avgörs på planen.

Simon Bank