Guldrush på börsen

AIK:s rika vänner räddade klubben: ”Var skrämmande”

FOTBOLL

AIK jagar guld. På planen. Och på börsen. AIK-aktien stiger kraftigt i värde igen efter alla mörka år och i framtiden ska AIK bli en ekonomisk kraft att räkna med.

– En omsättning på 300 miljoner är ingen omöjlighet, säger vd Charlie Granfelt.

Charlie Granfelt.

När AIK åkte ur allsvenskan 2004 försvann många ur den högsta ledningen. En ny bolagsstyrelse ledd av Per Bystedt upprättades. Charlie Granfelt blev ny vd efter Sanny Åslund och fick ta över en ekonomi där de röda siffrorna dominerade.

– Det var skrämmande att se hur det såg ut. Som tur var fanns det en hel del starka och rika vänner som hjälpte AIK. Utan den hjälpen hade klubben inte existerat i dag, säger han.

”Lätt matematik”

Redan under 2005 började det se bättre ut och 2006 har varit ett mycket framgångsrikt år. Inte bara på fotbollsplanen utan även ekonomiskt. Målet är att ekonomin inte ska vara helt beroende av fotbollsresultaten.

– Det här är ett litet företag och matematiken är ganska lätt. Det handlar om att balansera publik- och, marknadsintäkter, centrala avtal och så vidare med kostnaderna. Men målet måste vara att vi ska kunna ha ett mellanår sportsligt utan att riskera ekonomin, säger Granfelt.

Aktien som introducerades år 2000 har sedan dess sjunkit kraftigt. Nu har det vänt. Sedan den 31 juli handlas bolaget AIK Fotboll AB på NGM-börsen. Sedan mitten av augusti har aktien stigit med över 50 procent.

– När vi introducerade den tidigare i år låg aktien på 6 kronor. Nu är den uppe i drygt 10. Men vi har lång väg till de 60-65 som vi låg på år 2000.

Vilken nivå AIK-aktien kan nå vill inte Granfelt spekulera i, men dagens omsättning på ca 70 miljoner kronor ska kunna mångdubblas.

”Ha tålamod”

– Vi har alla förutsättningar att nå samma nivå som en mellanstor europeisk klubb, men vi måste ha tålamod. Om några år flyttar vi in i en ny arena, och vår roll i den kommer att ha stor betydelse för vår affärsutveckling. Vi måste i första hand äga våra egna arrangemang fullt ut, så är det inte i dag.

Vilken omsättning talar vi om då?

– Ja, när Villareal gick till semifinal i Champions League så talade man om att detta var en jätteprestation av en klubb med en förhållandevis”liten” omsättning på 300 miljoner kronor. Jag vet inte exakt, men vi ska med tiden kunna nå 200–250–300 miljoner och samtidigt uppnå god lönsamhet, säger Granfelt.

Daniel Sjöberg