Attacken på konkurrenterna

Elfsborg: Vi ska vara smartare och bättre

FOTBOLL

Elfsborg har strategin klar för att utmana storstadsklubbarna.

Och man har identifierat konkurrenternas svagheter.

– Vi ska vara smartare, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Foto: ANDERS DEROS
UTMANAREN Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg, har stora planer för Boråsklubben. Främst är det storstadsklubbarna som Johansson ser som de största hoten.

På söndag kan Elfsborg säkra sitt första SM-guld sedan 1961. I så fall blir man också den första klubben utanför storstäderna att vinna allsvenskan sen Halmstad 2000.

Men då Halmstad fortsatte värna uppstickarrollen tänker elfsborgarna verkligen ta upp kampen med storklubbarna.

Ska utmana

– Vi har en grundstrategi för att utmana storklubbarna långsiktigt. Och med storklubbarna menar vi Malmö, Göteborg, AIK, Hammarby och Djurgården som alla har en bra historik, vunnit mycket, stort fokus, hög omsättning, stor supporterbas och kommer från storstäderna, säger Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg.

Man ska göra det med hjälp av de lägre kraven i en småstad, talangutveckling, "nordiska spåret", driva klubben som ett företag och hitta affärsverksamheter utanför fotbollen.

"Vi kan lyckas"

– Vi tror att vi kan lyckas trots att vi inte har samma grundförutsättningar som de här klubbarna - det bor ju till exempel 100 000 i Borås mot 400 000 i Göteborg. Vi ska göra det genom att vara lite smartare och lite bättre än storstadsklubbarna.

Johansson och hans Elfsborg menar att de hittat svagheter i alla storstadsklubbarna och vet var de ska vara smartare.

Stockholmsklubbarnas stora problem är arenafrågan.

– För oss är det bättre ju längre det råder splittring och osäkerhet i Stockholms stad kring detta, säger Johansson, som också sågar Dif:s riskkapitallösning och menar att Hammarby har identitetsproblem.

Samarbete med IMG

Både IFK Göteborg och Malmö FF har valt att ingå samarbete med IMG för att öka sponsorintäkterna.

– Men samtidigt säljer de ut halva tillväxten på framtida sponsorintäkter. Sen hoppas de i och för sig att sponsorintäkterna ska öka så dramatiskt på grund av samarbetet, men IMG kommer ändå att tjäna pengar som klubbarna skulle kunna ha gjort.

"Har staden med sig"

Johansson anser också att hockeyn är ett hot mot fotbollen i Malmö och att Blåvitt i övrigt gått tillbaka till sina ideal från 90-talet.

– De förnekar marknadsekonomin igen.

Helsingborg då?

– Det är vår största konkurrent som utmanare till storstadsklubbarna. De har framgångar i närtid och

staden med sig. De jobbar rätt marknadsekonomiskt och så har de Henke. Men vi är, och har varit, bättre på talangutveckling. Sen äger de inte sin arena.

Men först ska ett guld placeras antingen i Borås eller Stockholm på söndag.

– Oavsett om det blir guld eller inte fortsätter vi naturligtvis med den här strategin.

Bosse Johansson om...

Så ska Elfsborg utmana storstadsklubbarna: