Inget drama när Häcken fixade kvalplatsen

Krossade Helsingborg med 3–0

Foto: BJÖRN OLSSON/Scanpix
Häckenspelarna kan jubla – för stunden. Ett ovisst kval mot Brommapojkarna väntar ju…
FOTBOLL

Kampen om kvalplatsen till nästa års allsvenska blev aldrig någon riktig kamp. På Rambergsvallen var det bara Häcken som kämpade medan Helsingborg bara verkade vilja spela av matchen.

Siffrorna 3–0 till Häcken visar att motivation ofta slår klass.

Häcken har nu ett ovisst kval mot Brommapojkarna att se fram emot, första matchen spelas på torsdag och returen på söndag. Men eftersom Häcken inför denna sista omgång riskerade att åka ur direkt var det en lättad och nöjd tränare efter matchen.

– Som alla förstår känns det skönt för oss nu. Vi har jobbat för kvalplatsen och nu har vi den, sade Reine Almqvist, som var nöjd med sättet som Häcken vann.

– Vi lyckades få laget att spela avslappnat och vi vågade passa och anfalla.

Helsingborgs tränare Stuart Baxter var imponerad av motståndet med tanke på deras prekära tabelläge.

– Häcken spelade bättre än deras läge tillåter dem och det är bara att gratulera och önska lycka till inför kvalet.

Annars var spelet sådär inledningsvis. Häcken hade mycket boll men skapade inte mycket. Helsingborg såg närmast ointresserat ut. Men så, strax före halvtidsvilan, jobbade Dioh Williams fram ett inkast som Teddy Lucic kastade till Mats Hedén. På andra försöket fick Hedén till ett vackert inlägg som Dioh Williams nickade otagbart i mål.

Och innan det ens gått en minut av andra halvlek dödade Teddy Lucic i praktiken matchen när han skickade in 2–0 på pass av Jonas Henriksson. Henriksson fastställde sedan slutresultatet 3–0 på en kontring i 65:e minuten.

Signifikativt för matchen var också att det inte var de mest namnkunniga som Teddy Lucic i hemmalaget eller Henrik Larsson i bortalaget som var mest framträdande. Häcken har en högerback som heter Johan Lind. En lojal lagspelare och en riktig kämpe som verkar älska att spela fotboll i regn i november. Han raderade ut Helsingborgs namnkunniga anfall och när Helsingborg i 79:e minuten lyckades passera Christoffer Källqvist i målet – HIF:s enda chans – så räddas bollen på mållinjen av en kastande högerback: Johan Lind.

Jerker Edgren/TT