FÖRVANDLINGEN

Sportbladet dokument – så bygges en mästarklubb

FOTBOLL

I natt firade en hel bygd att Elfsborg efter 45 år är en mästarklubb igen.

Men resa mot SM-guldet började för fem år sedan.

Med stora problem.

Sportbladets Thomas Tynander och Martin Strömberg har kartlagt förvandlingen alla talar om i fotbollssverige.

Till slut vinner Elfsborg titeln, AIK är tvåa.

Det är juni 2001, i Jönköping.

Elfsborgs finalseger mot AIK i Svenska cupen blir början på en historisk förvandling som ska skicka klubben in i en ny tid. I början av september lottas klubben mot Legia Warszawa i kvalet till Uefa-cupen, ett dubbelmöte som senare ska sluta 2–10. Laget saknar ett eget vinnande spel, men det är den usla gräsplanen och den slitna arenan som är den största huvudvärken. Elfsborg tvingas söka dispens hos Uefa för internationellt spel på gamla Ryavallen.

I en förlängning är situationen ohållbar.

Skanskas chef i Borås, förre styrelsemedlemmen Bosse ”Bygg” Johansson, konstaterar i ett samtal med dåvarande ordförande Sture Svensson:

– Det här håller inte, vi måste bygga nytt!

Nu inleds förvandlingen till en modern mästarklubb.

Borås kommun kontaktas och eftersom Elfsborg visat att de precis lyckats bygga en egen inomhushall får de politikerna att lyssna. Efter valet 2002 lovar kommunledningen i ett samarbete över partigränserna att gå i borgen för ett banklån på 85 miljoner kronor. Övriga 30 miljoner fixar klubben på egen hand, bland annat genom att snabbt sälja slut 13 planerade VIP-loger.

Elfsborg har tidigt bildat ett arenabolag och de ansvariga reser runt både i Tyskland och England och tittar på mellanstora fotbollsarenor. Två av de mest intressanta är St. Mary’s Stadium i Southampton och nya The Valley i Charlton (London). Det råkar också vara hemmaplaner för två tidigare publikfavoriter i Elfsborg; Anders Svensson och Mathias Svensson.

Hypermoderna Borås Arena byggs sedan förhållandevis billigt, för 115 miljoner, och väl inom planerad tidsplan. Alldeles intill sin trötta storasyster, Ryavallen.

Nästa steg i förvandlingen tas en höstdag 2003. På en gymnasieskola i Falkenberg får 30-årige gymnastikläraren Magnus Haglund ett samtal på sin mobil. Han missar det eftersom det är lektion men konstaterar senare att det går till riktnummerområde 033. ”Borås?”, tänker Haglund förvånat och ringer nummerupplysningen för att spåra numret.

– Det går till Stefan Andreasson, IF Elfsborg, berättar nummerupplysningen.

”Å fan”, tänker Haglund, som är tränare i Laholms FK i division 2. Han vet att Anders Grönhagen planerar att lämna Elfsborg efter säsongen och har hört via egna kontakter att hans eget namn faktiskt nämnts på ett styrelsemöte i klubben – och ringer ringer genast upp Andreasson.

– Vi söker brett och ser dig som intressant, berättar Elfsborgs sportchef och bjuder in till ett möte i Borås som hålls bara ett par dagar senare.

Elfsborg talar med sammanlagt 15 kandidater och på omvägar får Haglund veta att han lär ha sämst rutin av samtliga. ”Ja, ja, jag har ändå fått känna på en anställningsintervju för en allsvensk klubb”, tänker han och ser det som en bra erfarenhet. Men bara två dagar efter besöket i Borås blir han på nytt uppringd av Andreasson. De planerar hastigt ett nytt möte och nu är det bara fyra tränare kvar på Elfsborgs lista. Haglund är en av dem – och får träffa både styrelsemedlemmar och spelarråd. Och känner första gången att han verkligen vill ha jobbet.

Och till slut får han det.

Stefan Andreasson, som jobbat på Arbetsförmedlingen, har gjort sin viktigaste nyanställning.

December 2004 och snön yr utanför fönstret på Föreningssparbanken Sjuhärad, i Borås. I ett konferensrum sitter flera nyckelpersoner i Elfsborgs unga ledning:

4 Bosse ”Bank” Johansson (vd på banken), blivande ordförande och tidigare crossförare från Sveg med mycket fina meriter i finansvärlden. Dessutom passionerad fotbollsälskare.

4 Stefan Andreasson, som började i föreningen som lite knatte och spelade i A-laget. En extremt dålig förlorare som upplevde träsket när laget spelade i ettan mot Stenungsund, Gunnilse och Oddevold inför drygt 600 åskådare på Ryavallen. Andreasson har som sportchef sett till att hålla kontakten med elfsborgare runt Europa och har koll på de som vill komma tillbaka när läget är det rätta.

4 Thomas Nyberg, klubbdirektör och en av nyckelpersonerna bakom den ekonomiska städningen i Elfsborg. Han är en lokal affärsman från från enkla förhållanden som tidigt var Borås oomtvistade jeanskung och senare vd för klädkedjan MQ.

4 Magnus Haglund, nybliven tränare med tuff debutsäsong bakom sig.

4 Claes Bengtsson, ny stryelsemedlem och ekonomiansvarig.

Gruppen talar framtid.

Dags för det tredje steget i förvandlingen till mästarklubb – när Andreasson gör ett konstaterande som får de övriga att höja ögonbrynen:

– Hörrni, jag tror faktiskt vi kan ta ett snack med Anders efter nyår, säger han.

I Southampton spelar Anders Svensson och på det nya året är det fritt fram att ta officiell kontakt, då lider Svenssons kontrakt mot sitt slut.

I konferensrummet diskuteras därför för första gången hur Elfsborg ska göra en seriös framstöt och försöka få hem stadens store fotbollsstjärna. Tajmingen är perfekt, om bara några veckor inleds bygget av nya Borås Arena.

Bosse Johansson ställer sig vid konferensrummets stora whiteboard och vill prata finansiering. Ett halvår tidigare har klubben bildat ett riskkapitalbolag med namnet ”Target Player”.

– Men jag tycker inte vi ska gå den vägen, förklarar Johansson och börjar rita.

Ett riskkapitalbolag väntar sig vinst och Johansson vill inte pantsätta hela föreningen, så istället beskriver han med pennan det han kallar ett ”risklån”. Det är bättre att förmögna supportrar lånar ut pengar direkt till klubben.

Snabbt beslutas att ett tiotal välkända affärsmän med anknytning till Borås och Elfsborg ska tillfrågas. Det handlar om enskilda lån på minst en halv miljon kronor, till drygt tre procents normal ränta och med en avbetalningsplan på fem år.

Stefan Andreasson får ansvaret att ta kontakterna.

– Vill ni låna ut pengar så vi kan ta hem Anders Svensson? frågar sportchefen de utvalda i enskilda samtal.

Gensvaret är stort – och snart har Elfsborg fått in nio miljoner kronor. Dessutom går klubben ut till sponsorer och ber om rena gåvor och lyckas ta in ytterligare fyra miljoner. Extra pengar blir det när anfallaren Lasse Nilsson säljs till Heerenveen för fyra miljoner.

Elfsborg har nu runt 17 miljoner på banken för att finansiera hemkomsten för Anders Svensson – och värva andra nyckelspelare.

Några veckor senare, den 8 januari, drar stormen Gudrun in över Sverige och skapar kaos. Det gör att flygningen från Landvetter till England blir extra skakig. Med på resan till Southampton finns tränarna Magnus Haglund och Peter Wettergren, samt Stefan Andreasson och Bosse Johansson.

Det blir en bra helg på många vis. Första dagen pratar Anders Svensson fotboll med tränarduon, nästa dag pratar han pengar och framtid med klubbcheferna.

Gruppen hinner även med ett fint restaurangbesök och eftersom det är Elfsborg som betalar väljer Svensson en riktigt dyrbar krog, där det blir många skratt. Lördagskvällen avslutas med att han hemma i vardagsrummet kastar i en video med en gammal match mot Hammarby, där han själv avgör med ett drömmål. Så att killarna hemifrån påminns om vad han kan leverera, liksom.

När delegationen från Elfsborg senare på nytt sitter i flygplansstolarna finns en känsla av att ”fan, det här kanske går att lösa”.

Exakt en månad efter helgbesöket i Southampton spelar Sverige landskamp mot Frankrike, i Paris. I det inre av Stade de France skickar Anders Svensson ett SMS till kompisen Stefan Andreasson, som bearbetat honom nästan dagligen i flera veckor:

”Nu kör vi”, skriver Anders.

Klockan är över åtta på kvällen och det är bara 50 minuter kvar till avspark. ”Hur fan har han tid att tänka på det nu?” undrar Andreasson som sedan med stor glädje ringer runt till de övriga i klubbledningen för att lämna beskedet. Alla njuter sedan förstås lite extra av att se landskampen på tv.

Kontraktet med Anders Svensson liknar ingenting vi tidigare sett i fotbollsverige. Enligt uppgifter till Sportbladet får landslagsstjärnan tolv miljoner kronor för underskriften i det som kallats tidernas övergång i allsvenskan.

Och fler ska följa.

När Svensson nu är klar för en hemkomst börjar han själv, precis som Stefan Andreasson, att bearbeta anfallaren Mathias Svensson i Norwich, ett lag som sladdar i botten av Premier League.

– Kom igen, häng på nu, säger Anders till Mathias.

Mathias Svensson visar svagt intresse men när Norwich åker ur Premier League gör han en mellanlandning i Borås, före en semesterresa med familjen till Cypern. Hemma i Bosse Johanssons lägenhet på Österlånggatan inser han plötsligt att tidpunkten är perfekt för att vända hem och varva ner. I hemlighet skriver han snabbt på för Elfsborg redan före semestern.

Efter Svensson & Svensson följer sedan nyckelvärvningar som exempelvis Stefan Ishizaki (Vålerengen), Andreas Augustsson (Sandefjord) och Jon Jönsson (Malmö FF).

Ett lag värdigt att vinna mästerskap tar form.

Och det är klart att folk i Borås väntat länge, till och med i generationer. Elfsborg har alltid berört. När laget åkte ur allsvenskan 1987 var det många som till och med njöt av att storklubben fick en motgång. De flesta klubbar i sjuhäradsbygden hyser en slags hatkärlek till storklubben som under 80-talet ofta anklagades för att suga upp alla talanger redan i tidig ålder.

Elfsborg blev kvar i ettan i nio år och har sedan dess varit allsvenskt. Men en stor framgång saknas, SM-guldet 1961 känns förhistoriskt på många håll. Efter tre raka tiondeplatser i början av 2000-talet splittrades klubben av interna motsättningar. Förre storspelaren Thomas Ahlström gick till hård attack i media mot styrelsen och sportchefen Stefan Andreasson. Många i föreningen var frustrerade över att klubben inte utmanade de stora i allsvenskan. Ekonomin visade röda siffror och Elfsborg var varje säsong beroende av spelarförsäljningar för att överleva.

Det är den ryggsäcken Elfsborg nya ledning nu gjort sig av med, i sin förvandling till mästarklubb. Tack vare ny arena, generösa vänner och lyckade värvningar.

Intäkterna i Elfsborg de senaste två åren har dubblats, från 32 till 64 miljoner kronor. Där ingår sponsorintäkter och publikintäkter på vardera ungefär 25 miljoner kronor, samt tv-intäkter på 13 miljoner.

Vinsten 2006 blir över fem miljoner kronor.

Nu vill föreningen utveckla nya verksamheter som inte har direkt koppling till fotbollen.

– Vi behöver minst ett ben till att stå på, en inkomstkälla vid sidan av fotbollen, förklarar Thomas Nyberg.

Eftermiddag den 5 november, 2006.

Det är fullsatt på Borås Arena och Svensson & Svensson upplever en stämning som i Premier Leauge.

Som av en händelse kommer Djurgården till Borås Arena med Anders Grönhagen som tränare, lite som i ett besök från det förflutna. Det är hans första besök och han häpnar över det han ser i Borås.

Den sista omgången blir dramatisk.

Till slut vinner Elfsborg titeln, AIK är tvåa. Det firas hela natten med champagne i Borås.

– Det var nervöst men nu känns det bra, säger Magnus Haglund lyckligt.

Elfsborgs guld värmer en hel bygd.

Men ordföranden Bosse Johansson upplever att de närmaste veckorna och månaderna kan bli klubbledningens största utmaningen någonsin:

– Det som hänt är helt fantastiskt. Men...det kan också resultera i ett ”jaha, då var det klart, då” och det kan leda till övermod, precis som i andra svenska klubbar som kvalat till Champions League. Men vi antar gärna den utmaningen! säger han och ler.

Och förutsättningarna inför internationella matcher har förändrats dramatiskt, jämfört med matcherna mot Legia Warszawa.

Efter Elfsborgs förvandling till en guldförening blir väl ingen förvånad om Stefan Andreasson och de övriga lyckas locka hem även Tobias Linderoth och Fredrik Berglund, i framtiden. Resurserna finns; vännerna som lånade ut pengar fick tillbaka sina miljoner redan efter 18 månader och är i dag så nöjda att de tillsammans lovat att bidra med 15 nya miljoner om klubben skulle känna behovet.

Sä än är förvandlingen knappast färdig.

Thomas Tynander, Martin Strömberg