Bilden som skakar AIK

Här festar lagkaptenen med ökända huliganer

TJERNSTRÖM i firmans kläder Det var under silverfesten på Berns som AIK:s lagkapten Daniel Tjernström iklädde sig Firman Boys speciella mössa, och poserade med en person som uppges vara en av centralgestalterna i den våldsamma supporterfalangen.
FOTBOLL

Här är bilden som skakar AIK.

Daniel Tjernström och en ledande Firman-medlem.

AIK:s lagkapten bär även en mössa med den ökända supporterfalangens logotype.

- Nån gav mig en mössa och tog en bild, jag hade ingen aning om vilka de var, säger "Tjerna" till Sportbladet.

Charlie Granfelt.

I söndagskväll firade AIK silvret på nattklubben Berns i centrala Stockholm.

Firman Boys - Solnaklubbens våldsamma supporterfalang - var också på plats.

Under festen togs en bild med AIK:s lagkapten Daniel Tjernström och en okänd person. Personen är enligt uppgifter till Sportbladet är en så kallad "topboy", en av Firmans centralgestalter.

Logotypen på mössan är hämtad ur filmklassikern "A clockwork orange" och har i flera år använts av Firman i olika sammanhang.

Ute på internet

Bilden ligger sedan några dagar ute på internet.

- Jag har inte sett bilden och det är första gången jag hör om den. Jag är förvånad över att det florerar en sådan bild på nätet men kan inte kommentera den närmare, säger AIK:s vd Charlie Granfelt.

Enligt Granfelt tar AIK avstånd från Firmans verksamhet som bland annat består av planerade våldsuppgörelser med andra klubbars firmor.

- Vi har en ganska pragmatisk hållning till Firman Boys. Det är ju ingen organisation utan en grupp killar som kallar sig det. Vi samarbetar med våra supporterorganisationer i första hand och tar avstånd från våld i alla dess former. Vi tycker inte om organiserade slagsmål och tar naturligtvis avstånd från det, säger Charlie Granfelt.

Hur ser du på att er lagkapten finns på bild i det här sammanhanget?

- Jag kan inte kommentera det eftersom jag inte har sett bilden. Jag ska söka upp bilden och även prata med Daniel så får vi se vad jag vill kommentera. Men jag är lite förvånad över att bilden finns, säger AIK-vd:n.

"Ställer ju upp"

När Sportbladet upplyser Daniel Tjernström om att det sprids bilder på honom och Firman låter han förvånad.

- Det var många som tog bilder, alla på festen hade ju kamera typ. Att det var ett nyhetsvärde i den bilden kunde jag aldrig tänka mig. Jag kan inte kontrollera alla bilder som tas. Man ställer ju upp så klart, säger "Tjerna".

Han minns hur det gick till när den aktuella bilden togs.

- Det var någon som gav mig en mössa och jag satte på mig den. Jag vet inte var det var för en mössa. Sedan tog de en bild, jag vet inte vilka de var.

Slagsmål? Nej tack

Daniel Tjernström visste dock att Firman Boys deltog vid festligheterna.

- Det var alla möjliga människor där, säkert Firman-folk också. Men alla var glada.

Vad har du för relation till Firman Boys?

- Jag har ingen relation till dem alls. Jag känner inte någon av dem. Jag har stött på dem någon gång då och då. De har alltid varit trevliga mot mig.

Hur ser du på det de står för? De slåss till exempel mot andra firmor.

- Jag gillar inte att slåss, det är inte alls min grej. Jag har aldrig slagits i hela mitt liv. Det hör inte ihop med idrott. Annars har jag inte mycket att säga om det.

Hur känns det att hamna i det här sammanhanget?

- Vad ska jag göra åt att någon tar en bild på mig? Jag tycker ingenting om det, säger Tjernström.

Robert Laul