Grattis Brommapojkarna - men håll i plånboken nu

Sandlin: Något sådant här skulle inte kunna ske

FOTBOLL

GÖTEBORG

Visst händer det att man ibland förlorar tron på idrotten.

Det är då dagar som denna behövs.

En dag när Sveriges största ungdomsförening - i år med 242 lag i seriespel från 8 år och uppåt - tar steget upp i det finaste av svenska fotbollssällskap.

Egentligen något som inte skulle kunna ske, men det är ju såna historier som gör fotboll så fascinerande.

BP-Allsvenskan 2-0 + 2-1 = 4-1.

Nu gäller det bara att hålla i plånboken...

När fotbollsallsvenskan får sitt 60:e lag genom tiderna är det råkallt i luften men solen skiner även om den inte riktigt rår på den frostnupna ytlagret på Rambergsvallens gräs ute på Hisingen.

IF Brommapojkarna vinner sin 20:e match får året - av 32. BK Häcken förlorar sin 13:e match för året - av 28. Har bara vunnit fyra. Skillnad det. förmodligen en större skillnad än skillnaden i dvisioner mellan lagen.

Klockan visar 16.48, när domare Martin Ingvarsson blåser den historiska signal som innebär att Stockholm nästa år har fyra allsvenska lag och att för första gången ett sjätte stockholmslag blivit allsvenskt efter AIK (78 säsonger), Djurgården (51), Hammarby 43), Westermalms IF (2) och Reymersholms IK (1).

Gud har belönat de flitiga amatörerna, och som Lars Norén skriver: Kaos bor granne med Gud.

Ut bryter nämligen kaos.

Efter att ha skuttat runt i ring på planen, gjort vågen och skjutit champagne mot den lilla men röststarka stödtruppen på läktarn, snabbt dragit på sig nytryckta t-shirts med texten "Redan störst! Snart bäst! Allsvenskan 2007" hamnar alla i ett omklädningsrum där skumpadoften bara är förnamnet.

Egen filosofi

Tränarna Eriksson, Franzén och Pettersson kastas i duschen med kläderna på, det grävs i väskan med mobiltelefoner och rings hem till frugan som beordras till Cafét, det är kaosintervjuer, och till slut låser "Nordan" omkläddningsrummet i halv desperation över att laget håller på att missa flyget hem till - Bromma...

Brommapojkarna är allsvenskar! Och på Grimsta ip ska det spelas allsvensk fotboll i vår.

Den idrottsplats som borgarrådet Helge Berglund invigde i september 1964, men då Vällingby AIK och Bromstens IK var fotbollslagen man talade om i Västerort och gymnastikens Solflickorna också står omnämnda i samband Grimsta.

BP? Jo, 1964 nådde BP sin dittills största framgång genom att vinna Klass II Norra...

Fyrtiosex år senare tar Brommapojkarna steget upp i den högsta av serier, och man gör det med en egen filosofi så långt från den moderna fotbollens inköpsdito.

Må framgången bli en ledstjärna

Att Brommapojkarna skulle riskera sin ekonomi i allsvenskan finns bara inte. Så förmodligen är rådet överflödigt, men eftersom det finns större herrar än klubbdirektör Ola Danhard och ordförande Anders Eslander som gått i fällan. måste det ändå ges:

- Håll i plånboken!

Förstärkningar behövs, men då ska dom gå direkt in i A-laget - och dom behöver definitivt inte hämtas från Sydamerika varifrån BP:s tre "storbrorsor" ofta hämtar sina nytillskott nu för tiden.

BP har ju dessutom världens chans att hänga kvar eftersom nästa år endast ett lag åker ur allsvenskan.

Må Brommapojkarnas framgång bli en ledstjärna och fungera som en stimulans för andra idoga klubbledare landet runt!

Nu är det ju inte, som man kanske fått för sig, så att hela laget är fostrat i BP:s ungdomslag. Det var väl igår egentligen bara målvakten "Poppen" Björklund och inhopparen Micke Nordh. Resten har, för små summor, hämtats i närområdet.

Mest gläds jag denna dag med Ola Danhard, klubbdirektören, anställd i klubben sedan slutet av 80-talet men redan 1973 i klubben belönad med "Arbetsmyran" - för framstående ledarinsatser.

Heders och grattis, Ola - och hela BP!

Lasse Sandlin