Jonevret sparkas – nu kan bråket bli rättssak

”Jag fick löften om framtiden”

FOTBOLL

Kjell Jonevret får sparken i Djurgården.

Hans tjänst som sportchef/headcoach avskaffas.

– Jag fick löften om framtiden, det var därför jag klev av som tränare, säger Jonevret.

Foto: Scanpix
Sprickan Bo Lundquist, till höger, och Djurgården sparkar Kjell Jonevret från hans tjänst som sportchef. ”Tjänsten kommer att försvinna,” säger Lundquist. Nu är Jonevret besviken på Djurgårdens agerande och uppsägningen kan bli ett rättsfall då den kan strida mot lagen om anställningsskydd. ”Jag fick löften om framtiden,” säger Jonevret.

Nu kan fallet hamna i domstol.

När Djurgården presenterade sin nye tränare i går bekräftade även klubbens ordförande Bosse Lundquist att Kjell Jonevret kommer att sägas upp.

Jonevrets tjänst som headcoach/sportchef kommer att upphöra när klubben går tillbaka till modellen med två tränare – liknande den som man tillämpade under Sören Åkeby och Zoran Lukic tid i klubben.

– Tjänsten som kombinerad sportchef och headcoach kommer att försvinna, säger Bosse Lundquist.

Kan strida mot Las

Kjell Jonevret är besviken på klubbens agerande och uppsägningen kan bli ett rättsfall.

Den kan nämligen strida mot lagen om anställningsskydd, Las.

– Om en uppsägning blir aktuell till följd av en omorganisation måste arbetsgivaren undersöka om det finns omplaceringsmöjligheter, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO, till Svenska Dagbladet.

Kjell Jonevret säger att han inte vill dra igång något krig men har inte bestämt sig för hur han ska gå vidare.

– När jag hoppade av som tränare fick jag löften för framtiden. Det var därför jag klev av. Om jag hade vetat att det skulle bli så här hade jag kanske inte hoppat av som tränare, säger han.

Sedan han tog klivet från tränarbänken till tjänsten som sportchef har han legat på för att få in Siggi Jónsson som ny huvudtränare.

– Jag var med och tog fram namnet en gång i tiden. Jag var inte inblandad i rekryteringen men har legat på klubben att agera, säger Jonevret som känner sig överkörd.

– Djurgården köper mitt koncept, går på min linje som jag presenterat och sen plockar de bort mig. Jag vet inte om de upplever mig som ett hot på något sätt.

Förstår kritiken

Bosse Lundquist förstår kritiken.

– Jag förstår om han är besviken men det kommer inte att finnas en sådan tjänst kvar inom organisationen. Som jag har uppfattat det så var vi överens.

Han vill inte gå närmare in på huruvida Jonevret har någon framtid i klubben.

– Det är upp till honom själv och hur han vill utvecklas. Vi kommer föra en diskussion om framtiden men om vad och hur det kan bli vill jag inte kommentera.

Marcus Leifby