Allsvenskans grönaste

Möt 33-åringen som ska leda Hammarby till SM-guld: "Jag är en riktig jävla fotbollsidiot"

Foto: Magnus Wennman
FOTBOLL

Det har gått nio år sedan Hammarby nobbade Tony Gustavsson. Nu lägger klubben sin framtid i 33-åringens händer.

- Ambitionen är att Hammarby ska kunna vinna matcher i Europa inom ett antal år, säger Hammarbys nye tränare.

Han tar över titeln som allsvenskans yngste tränare från Magnus Haglund. Tony Gustavsson "vinner" kampen med nästan tre månader mot Elfsborgs guldtränare. Men det där med åldern är uttjatat och Tony Gustavsson tänker inte på det alls.

- Jag säger som Rikard (Norling, AIK). Jag vill inte bli respekterad för min ålder, jag vill bli respekterad för min kunskap. Vad jag har gjort tidigare spelar ingen roll. Det är vad jag gör nu i Hammarby som betyder något.

Premiär i dag

I dag gör Tony Gustavsson sin första match med Hammarby när den allsvenska trean gör säsongsdebut i Royal League mot norska Lilleström och han hoppas att de som besöker Söderstadion ska få se åtminstone glimtar som avslöjar att det är en ny tränare i Bajen.

- Till exempel hoppas jag att disciplinen att ta arbetet i 95 minuter oavsett hur tråkigt det är finns där. Man ska inte vara passiv när man ska göra sig spelbar utan boll. Och det gäller att ta hemjobbet vid bolltapp. Det här har Hammarby varit bra på tidigare, men vi har jobbat mycket med det den här veckan.

Gustavsson är färsk i jobbet, men vägen till Hammarby har varit lång. Han kunde ha blivit spelare i klubben redan för nio år sedan.

- Jag gjorde en testmatch 1997. Efter att jag hade gjort 38 mål i division 4 Jämtland så vart jag ett hett villebråd för ett antal klubbar, men det blev aldrig något.

"Inte stå med piskan"

Nej, som spelare nådde Tony aldrig särskilt långt. Kanske hade han behövt sig själv som tränare.

- Hade jag tränat mig själv så hoppas jag att jag hade lyckats ta fram en lite starkare beslutsamhet hos mig. För vissa grundkvaliteter fanns det faktiskt där.

Nu ska han göra det i Hammarby i stället och han tänker göra det med hårda krav. Det blir inget mjukt ledarskap bara för att Tony Gustavsson är oprövad.

- Jag kommer inte att stå med piskan, jag tror att jag har höjt rösten två gånger i halvtid under mina år i Degerfors. Men jag har rätt att ställa krav på spelarna och spelarna har rätt att ställa krav på mig. Men kanske måste jag lugna ner mig då och då. Jag är en riktig jävla fotbollsidiot och ibland kanske inte alla i min omgivning brinner lika mycket för fotboll som jag. Ibland kanske jag kan ställa lite för höga krav på min omgivning och då måste jag andas ut.

Var du nervös under första träningen?

- Nej, men jag var förväntansfull.

Hur presenterade du dig?

- Det finns två sätt att göra det på. Dels en väldigt pretentiös och storslagen presentation. Men det är inte jag. Så jag bara presenterade mig och sa att bästa sättet att lära känna varandra är att gå ut och köra, så nu går vi ut och kör.

Så enkel blir givetvis inte vägen fram till målet, SM-guld och spel i Europa. Men Tony Gustavsson vet vad han vill med Hammarby.

- Ambitionen är att kunna vinna matcher i Europa inom ett antal år. Det handlar dels om att utveckla fotbollen, dels om att utveckla organisationen.

Och under 2007 är målet SM-guld?

- Ambitionen är definitivt SM-guld. Sedan vet alla hur det är i fotboll. Det är små marginaler. Det är många bitar som ska falla på plats.

Tony Gustavsson om...

Daniel Sjöberg