Tv-bråk delar Sverige

Småklubbarna vill synas mer i rutan

FOTBOLL

De allsvenska småklubbarna är inte nöjda med den tv-exponering man får.

Nu vill man förhandla om tv-avtalet, men storklubbarna är nöjda som det är.

- De får spela mer intressant fotboll, säger Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin.

Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
NÖJD Helsingborgs ordförande Sten Inge Fredin.

I år trädde ett nytt tv-

avtal i kraft för svensk fotboll. Förutom en större summa på 160 miljoner som fördelas av förbundet fick de allsvenska klubbarna 20 miljoner kronor som man fick fördela som man ville. En arbetsgrupp tog fram en rekommendation som röstades igenom som innebar att ju mer en klubb syntes i TV 4 och i veckans match i Canal Plus desto mer pengar fick man.

Svart i rutan

När säsongen summerades visade det sig att tre klubbar, Kalmar FF, Gefle IF och Östers IF, inte var med i en enda sändning. Således fick klubbarna inte en enda krona av de 20 miljonerna.

- Det är alldeles för stor skillnad. Jag inser också att vissa klubbar är mer intressanta, men skillnaderna får inte vara så stora, säger Kalmar FF:s ordförande Tommy Strandman.

Helsingborg populära

Den stora vinnaren i år var Helsingborgs IF. Laget syntes i de två kanalerna vid tolv tillfällen och klubben tjänade 3,4 miljoner kronor.

- Häcken och Halmstad var med en gång var. Det verkar som om tv-bolagen ger fullständigt fan i tv-tittarna från de här regionerna, säger Strandman.

Nu vill han se en omförhandling om tv-pengarna.

- Vi vill lyfta frågan och så får vi se hur pass solidariska de större klubbarna är och hur pass mycket vi kan andra hålla ihop.

Bra spel belönas

De större klubbarna är dock nöjda med avtalet som det ser ut nu.

- Det är ju tv-bolagen som avgör. I fjol hade inte vi så mycket tv-tid, säger Sten Inge Fredin, ordförande i Helsingborg.

Han fortsätter:

- Vill man ha mer pengar så får man spela en intressantare fotboll. Man måste skapa ett intresse för att visas i tv.

Bo Lundquist, ordförande i Djurgården och i Svensk Elitfotboll (Sef) säger att det kan bli aktuellt att prata med tv-bolagen och få dessa att garantera att sända minst en match för varje lag. Det är inte tv-bolagen intresserade av.

- Nej, vi vill visa de lag som vi bedömer som mest intressanta, säger Hans Pekkari, sportchef på TV 4.

PENGAFÖRDELNINGEN

Så här många gånger syntes lagen i TV 4 eller Canal Plus i år:

Daniel Sjöberg