– Högst fem affärer 2007

Allsvenska klubbarna har slutat att värva inom serien – 24 kan bli fem

FOTBOLL

Spelaraffärer mellan allsvenska klubbar blir allt mer sällsynta.

Inför säsongen 2007 har bara två övergångar registrerats.

– Jag tror det blir högst fem affärer totalt, säger Bosse Andersson, klubbdirektör i Djurgården.

Foto: Gunnar SEIJBOLD
skeptisk Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson står mitt i den utveckling som pågår. Magro, Kusi-Asare, Stoltz och Batan har han värvat från andra allsvenska lag de senaste åren, men nu blir det färre.

Sportbladets granskning av övergångar mellan allsvenska klubbar visar att de minskar.

Säsongen 2005 gjordes till exempel 24 övergångar jämfört med 19 säsongen därpå.

Inför 2007 har det bara gjorts två övergångar; Eldin Karisik (Helsingborg till IFK Göteborg) och Patrik Karlsson (Gefle till AIK).

– Känslan är att det är ganska lugnt i år jämfört med tidigare, säger Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson.

Sportbladet har ringt runt till ett antal allsvenska klubbledare förutom faktumet att spelare och agenter tjänar mer på en övergång till Norge/Danmark är följande förklaringar återkommande:

1?Allsvenskan är jämnare än någonsin då fler och fler klubbar gjort lyckosamma satsningar. Även mindre och mellanstora klubbarna drar sig för att sälja till en konkurrent. Spelarna känner inte samma behov av att flytta på sig när lönenivån är likvärdig.

Vänta på storbud

2?Elitlicensen har stabiliserat klubbarnas ekonomi och ingen behöver längre rea ut spelare. Is i magen och vänta på utländskt storbud är modellen.

3?Ökad mediefokusering och växande supporterskaror. När det gäller storstadsklubbarna är det enklare och lugnare för alla inblandade att göra affärer med Norge och Danmark. Det blir inte lika mycket ”tjafs”.

4?Just i år sitter många klubbar på stora trupper och långa spelarkontrakt.

Skillnad i ishockey

De klubbledare Sportbladet talat med är ense om att utvecklingen inte är bra för svensk fotboll.

– Det vore bättre om det oftare gick att hitta en lösning inom Sverige i stället för att spelaren försvinner utomlands. Där kan vi lära av ishockeyn som har en annan inställning till att göra affärer inom elitserien, säger regerande mästarnas sportchef Stefan Andreasson.

Carl Fhager – vars Häcken ramlade ner i superettan – menar att toppklubbarna då måste betala för sig.

– Om en spelare hos oss kostar x antal miljoner väljer man hellre att chansa på en utländsk spelare som visserligen är billigare, men kanske inte lika bra, menar Fhager.

Dröjer till januari

Transferfönstret är öppet ända fram till och med mars månad och öppnar sedan i juli igen men vid den här tidpunkten brukar det redan hunnit hända en hel del. Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson tror inte att det kommer hända så mycket.

– Jag tror det blir högst fem affärer inför 2007. Och det dröjer in i januari innan de är klara, säger Andersson.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM