Förmögenhet: 100 miljoner

Hasse Borg: Ekonomiskt har inte året varit misslyckat

1 av 2
Vänder trenden? Hasse Borgs MFF har ett tungt år bakom sig sportsligt.
FOTBOLL

MALMÖ

Rekordmånga skador, pinsam poängskörd och en fiaskoartad sjundeplats.

Men allt har faktiskt inte varit eländigt i Malmö FF 2006.

- Jag ska inte föregå bokslutet men vi kommer att går mot ett riktigt starkt ekonomiskt resultat, säger MFF:s sportchef Hasse Borg.

Halvårsrapporten i somras sa att Malmö FF skulle göra en vinst på 33,3 miljoner kronor i år.

Den prognosen håller med råge.

Vid årsskiftet kommer MFF med största sannolikhet att spränga en drömgräns inom svensk klubbidrott och räkna in över 100 miljoner kronor i eget kapital.

-Det har inte varit ett helt misslyckat år, i alla fall inte om man ser till räkenskaperna, säger Hasse Borg.

Klockan är 08.07 när han tar emot på sitt kontor på MFF:s kansli.

"Ingen tidsgräns"

I bokhyllan står en skrymmande trofé från en försäsongsturnering i Turkiet, på skrivbordet en datormus täckt av Champions Leagues logga och emblem.

-Vi har inte satt någon tidsgräns, men målet är att vi ska nå ut i ett slutspel i Uefacupen eller Champions League. Det blir man idiotförklarad när man säger men de här sakerna måste man tro på, annars kommer de definitivt aldrig att slå in.

Sedan avverkar han säsongen 2006.

-Jag är så trött på att hålla på med dåliga försvarstal och förklaringar om det här. Historien kan du inte påverka, det är framtiden vi måste jobba med.

Visst har vi lärt oss av det här. Utan några bortförklaringar hade vi elva spelare skadade som mest och sju-åtta i snitt, det klarar inte en trupp på 23 man, säger Borg.

Jagar nyförvärv

Punk slut, typ. Borg blickar framåt.

-Det blir ett annorlunda träningsupplägg med fyra fystränare. Agne Bergwall (Carolina Klüfts tränare) och hans team kommer att vara ansvariga för fysträningen och minst en av dem kommer att vara närvarade kontinuerligt. Det blir en stor förändring. Sedan får vi se på sammansättingen av truppen. Något nytt kommer det säkert att bli, säger Borg, konstpausar, spricker upp i ett stort leende och fortsätter.

-Om det inte redan är något klart.

Klart är dock att värvningsarbetet i fotbollsvärlden går på högtryck.

-Det här fönstret som öppnar i januari är redan i full gång. Det frågas på spelare som är i vår trupp nu. Och vi ser oss omkring, säger Borg.

Och var ser du Malmö FF 2007?

-Klubbens uttalade mål har aldrig varit att vinna SM-guld utan att ta en av platserna som leder ut i Europa. Det gäller även nästa år. Vi vill också få en så stor skara trogna supportrar som möjligt att köpa årskort till våra matcher.

"Ett steg närmare Europa"

Var ser du Malmö FF om fem år?

-Det vi hoppas är att vi har en stor stampublik som har årskort på den nya arenan och att vi har en produkt, som även om den är stukad nu, lockar och drar. Och det är klart att vi om fem år ska ha nått sportsliga resultat.

Vilken är vägen dit?

-Redan om tre år står arenan klar och då får vi ett helt nytt ben att stå på. Då får vi en stämning och en miljö runt fotbollen av ett helt annat snitt. Sponsorer kan ha representation i logerna och vi kommer ännu ett steg närmare Europa och vårt mål att Malmö ska vara en av Skandinaviens största klubbar.

Finns det inte en övertro på att den nya arenan ska lösa alla problem?

-Nej. Alla som går på Malmö Stadion inser att något måste göras. Det vore konstigt om man inte ser en ny arena som något oerhört spännande med de möjligheter den öppnar för oss. Det är Malmöpubliken, staden och hela regionen värd. Det har varit en av mina största drömmar, om jag nu får vara med så länge, att uppleva en säsong på den nya arenan.

Vill uppleva ett nytt guld

Hur långt fram ser du dig själv som sportchef för Malmö FF?

-Man tar ett år i taget, sedan får man se. Jag tycker det är jättekul, även om det är ännu roligare när det går bra.

Du har varit med och tjänat in 100 miljonerna till klubben, hur känns det?

-Jag vill inte bedöma min egen insats och det är väldigt många som lagt ner ett enormt jobb för Malmö FF:s framgångar. Guldet 2004 var en fantastisk grej och det vill man ju uppleva igen, så snart som möjligt.

2007?

-I dag är det så oerhört små marginaler i allsvenskan. Vårt mål är att ta en av platserna som leder till kvalspel till någon av de europeiska cuperna, säger Hasse Borg.

Vid samma tid i fjol hade det uttalandet ansetts blygsamt. I år ter det sig närmast optimistiskt.

Hasse Borg om...

1. Vad måste Malmö göra för att befästa sin position som guldkandidat? 2. Har fansen någon anledning att vara oroliga?

Mattias Larsson