TRÄNARSNACK: HÄR ÄR SENASTE NYTT FRÅN DITT LAG

FOTBOLL

AIK

Rikard Norling:

Läget i laget: – Kristian Haynes står fortfarande utanför kollektiv träning. Kenny Pavey är på väg tillbaks. I övrigt är allt under kontroll.

Försäsongsnyheter

i år: – Vi hade ingen verksamhet i december i år eftersom vi spelade Royal League till sista november. Först i januari startade vi upp vilket innebär att vi fått en dryg månads ledighet. Det tror vi oss behöva eftersom säsongen kan komma bli lång.

Brommapojkarna

Claes Eriksson:

Läget i laget: – Vi ligger väl framme i vår planering. Just nu är vi på träningsläger i Malaga och inne i en tung träningsperiod utan träningsmatcher. Kim Odelius har opererat ljumsken och Joakim Hagernäs ett knä och blir borta ett tag till. Christer Youssef ska vara tillbaka i träning snart.

Försäsongsnyheter i år: – Vi satte i gång försäsongsträningen tidigare i år. Ytterligare ett träningsläger är inplanerat. Vi ligger 2–3 veckor tidigare i fas – en bit före fjolåret.

Djurgården

Paul Lindholm, assisterande:

Läget i laget: – En del sjukdomsproblem är det som oroar mest. Feber och halsont har gått igenom i princip hela truppen vilket lett till att 2–3 spelare varit borta varje träning senaste veckorna. Det påverkar det stegrande träningsupplägget. Vi söker fortfarande 1–2 nya spelare.

Försäsongsnyheter i år: – Vi är mer fysiskt inriktade. Vi åker bara på ett läger mot tre i fjol för att spelarna ska längta bort – inte hem. Tillgången till nya hallen på Bosön påverkade också beslutet.

Elfsborg

Läget i laget: En del småskador, men de flesta spelare snart i matchskick och de som inte fick chansen i går spelar redan på tisdag.

Försäsongsnyheter i år: Ett tidigt träningsläger – för svetsa samman laget än mer och få varma träningsförhållanden – redan avklarat. Vidare har tränarna skruvat upp tempot och fått en högre intensitet på träningarna.

– Det märks verkligen och varje moment är en kamp mellan spelarna, säger Magnus Haglund.

Gais

Roland Nilsson:

Läget i laget: – Ganska bra, lite mörbultat efter hårdträningen. Vi har fortfarande några spelare på väg tillbaks från rehab till vanlig träning, men inget allvarligt. Vi ska dessutom försöka spetsa till truppen ytterligare på forwardsidan.

Försäsongsnyheter i år: – Vi var nykomlingar förra året och fick köra på ganska bra för att komma upp i allsvenskt tempo. Där är vi i dag – nu gäller det bara att köra på i samma spår. Vi ska försöka bli bättre än förra året.

Gefle

Per Olsson:

Läget i laget: – Bra. Vi har haft lite problem med magsjuka på lördagsträningen på lägret i Sydafrika. Annars ska vi se till att i stort sett alla får en match från start här nere.

Försäsongsnyheter i år: – Vi har många nya unga spelare i år därför har vi valt att åka på två läger – mot ett förra året. Sammanlagt blir det tre veckor, två i Sydafrika och en vecka på Cypern i mars. Vi vill komma bättre förberedda till serien i år. Både träningsmässigt och vad det gäller teambuilding.

IFK Göteborg

Läget i laget: Marcus Berg (knä), Jacob Johansson (vad), Jonas Wallerstedt (skenben), Eldin Karisik (sjuk), Hjalmar Jonsson (revben) och Niclas Alexandersson (kör egen träning) saknades mot Häcken i går. Dessutom fick Thomas Olsson en lårkaka.

Försäsongsnyheter i år: Nya tränartrion har ändrat om rejält. Styrketräningen är helt omgjord och ska träna upp hela kroppen. Dessutom har de kortat ner träningarna, men kör mer intensivt.

– När vi tar ut bilen ur garaget i vår ska den ha förvandlats från en Passat till en Porsche, säger Stefan Rehn.

Halmstad

Janne Andersson:

Läget i laget: – Några småskador i truppen på Hasse Mattisson, Tommy Jönsson, Jesper Westerberg. Emil Jensen är korsbandsskadad och Conny Johanssons rygg ska magnetröntgas i veckan. Lite orolig är jag då smärtan kommit tillbaka.

Försäsongsnyheter i år: – Fysmässigt är vi mer konditionsinriktade. Vi har löpt mycket mer än tidigare och skurit ner på styrketräningen. Vi jobbar dessutom med en tydligare offensiv inriktning.

Hammarby

Tony Gustavsson:

Läget i laget: – Tidigare långtidsskadade Mikkel Jensen och Petter Andersson var med fullt ut på träningslägret i Los Angeles. Suleyman Sleyman fick dock lite känningar i ljumsken. I USA testade vi spelare på olika situationer och fick många positiva besked, bland annat att Eguren kan spela mittback.

Försäsongsnyheter i år: – Vi har heltidsanställt en fystränare. Dessutom jobbar vi mer individanpassat i fystränngen och positionsanpassat i teknikträningen.

Helsingborgs IF

Stuart Baxter:

Läget i laget: – Truppen är inte komplett ännu. Men vi tänker låta det ta den tid det tar, annars är det lätt att hamna i panik. Vi har blivit av med en striker (Luton Shelton) och en mittback (Andreas Granqvist) som vi måste ersätta. Andreas Jakobsson vet vi att han kan spela mittback också så att flytta ner honom kan bli en lösning.

Försäsongsnyheter i år: Det är första gången vi har ett så här stort avstamp med ett två veckors träningsläger i Sydafrika.

Kalmar FF

Nanne Bergstrand:

Läget i laget: – Inom

en månad ska vi gjort klart med en fjärde brasse. Den här gången en ung anfallare för att gardera oss för skador och avstängningar. Vi har fyra namn vi jobbar med nu, mycket är det en pengafråga.

Försäsongsnyheter i år: – Vi jobbar på. Vi har placerat oss 5–4–5 under tre år och fortsätter utveckla det. Nu försöker vi driva upp tempot ytterligare. Träningslägret blir några dagar längre i år.

Malmö FF

Sören Åkeby:

Läget i laget: – Nyförvärven börjar komma ikapp i fysisk status. Vi har en del skavanker som alltid på försäsongen. Två unga spelare, Anes Mravac och Guillermo Molins har knäskador liksom nye Johan Andersson som skadade knät häromdagen, men det känns inte som något allvarligt.

Försäsongsnyheter i år: – Skillnaden är att vi i år började mycket tidigare med bollträning. Det är ett sätt att försöka undvika lika många skador som förra året. Vi har även varit mer noga med att individanpassa styrketräningen.

Trelleborg

Läget i laget: Matchen mot Elfsborg visade att defensiven, med Yousef Fakhro som sammanhållande länk, fungerar bra precis som ifjol. Offensivt har TFF en del att jobba på. Magnus Andersson en bit kvar efter skada.

Försäsongsnyheter i år: TFF har flera spelare som arbetar och har inte alltid möjlighet till förmiddagsträningar, men tränare Conny Karlsson har kunnat öka med ett fotbollspass i veckan.

Örebro

Patrick Walker:

Läget i laget: – Häromdagen spelade vi internmatch med 23 av 25 spelare. Magnus Samuelsson har en bit kvar på sin korsbandsskada och så var det en förkylning. Annars är alla på hugget efter en bra tränigsperiod i vinter.

Försäsongsnyheter i år: – Det är en helt annan struktur nu än när vi flyttades ner – hela organisationen har förändrats. Träningsmässigt har vi ändrat det mesta – även om basen är densamma. Vi tränar fler pass med samma innehåll men ger mer tid för återhämtning. Förra året var det mer komprimerat.

Henrik lundgren, Petra Thorén, Ulrika Sturén