Nu tillhör Sverige blåbärsnationerna

Elfsborg tvingas kvala med Liechtenstein

Sjunkande skepp James Keenes Elfsborg måste börja från början i Champions League-kvalet.
FOTBOLL

Svensk klubbfotboll spelar i Europas B-liga och Elfsborg måste börja i första kvalomgången till Champions League.

Och nästa år ser det ännu mörkare ut.

– Ja, säsongen 2008/2009 riskerar vi halka ner ytterligare en plats, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Svensk klubbfotboll bedöms vara på ungefär samma nivå som den i länder som Kroatien, Slovakien, Cypern, Slovenien och Bosnien-Herzegovina.

Sverige rankas som nummer 26. Där hamnade vi i fjol.

– Vår lägsta rankning på oerhört lång tid, säger Sune Hellströmer.

Och värre blir det.

Redan nästa år.

– Ja. Bedömningsvis kommer vi sjunka ner någon plats. Vi gjorde dåliga resultat förra sommaren och det påverkar nästa år, tror Sune Hellströmer.

Djurgården slapp

Rankingpositionen bygger på landets resultat i de europeiska cuperna de fem senaste åren, och det har tid att förändra utgångsläget och klättra.

Placeringen som 26:a innebar i fjol att de före detta svenska mästarna Djurgården skulle få kliva in i första kvalomgången i Champions League. Det ändrades dock som en spinn-off effekt av att Barcelonas seger i Champions League-finalen, Vinnarlaget får en direktplats i Champions League men dit var laget redan kvalificerat efter segern i spanska ligan, något som i sin förlängning innebar att Djurgården hoppade över första kvalomgången.

Rankingpositionen i år är oförändrad, men nu har troligen chanserna till att slippa första kvalet minskat.Det ska, enligt Elfsborg, bero på att Andorra, San Marino och nya Uefa-medlemmen Monte-

negro, plockas in i Champions League-kvalet.

”Trovärdigt”

Uppgifterna bygger på slutsatser av den holländske statistikern Bert Kassies. Enligt honom kommer Uefa öka första kvalomgången med totalt sex lag, därför hamnar Sverige mer definitivt i den gruppen.

– Jag vet ingenting om det men det är en relativt trovärdig uppgift, säger Sune Hellströmer, som sitter i Uefa:s kommitté för klubbtävlingar.

Fast även om det nu ser ut att bli första kvalomgången för Elfsborg så tycker han att det är en anständig uppgift:

– I kvalomgång ett är det Europas absolut­ sämsta­ nationer så det är klart att Elfsborg bör ta sig vidare.

Nationsranking just nu