Allsvensk enkät

1. Har ni spikat truppen, eller letar ni fortfarande efter nya spelare och efter vad?
2. Har det blivit för svårt och dyrt att handla inom Sverige?

FOTBOLL

AIK

Ola Andersson, sportchef.

1. Jag har lärt mig att det inte går att spika något i den här branschen. Vi är trygga med den trupp vi har men om något bra dyker upp eller en försäljning till rätt pris så är vi vakna. Spiken är nerslagen, men inte i botten.

2. Det är inget jag har märkt av. Vi har ett nära samarbete med Väsby där vi hämtat flera talangfulla spelare. Sedan hämtade vi Gabriel Özkan från Brommapojkarna, honom fick vi betala mycket pengar för men så är det.

Sillys season

In: Jorge Anchén, mf, CA Bella Vista (Uruguay), Bojan Djordjic, mf, Plymouth, Walid Atta, b, Väsby, Saihou Jagne, a, Väsby.

Ut: Nicklas Carlsson, b, IFK Göteborg, Jimmy Tamandi, b, Lyn, Bernt Hulsker, a, Start, Pablo Monsalvo, mf, och Nicolas Escobar, mf, klubbar ej klara.

Helsingborg

Bo Nilsson, tränare

1. Nuförtiden har man aldrig spikade trupper, marknaden är för rörlig. Men vi har inget i kikaren som är jätteaktuellt.

2. Ja, spontant tycker jag det är för dyrt att handla i Sverige. Priset på svenska spelare har stigit och det är inte lätt alla gånger att lägga tvåsiffrigt antal miljoner på en ung svensk talang. Då blir man tvungen att leta utomlands.

Silly season

In: -

Ut: Andreas Dahl, mf, Nordsjälland, Andreas Jakobsson, b, Svalövs BK, Imad Khalili, mf, IFK Norrköping, Olivier Karekezi, mf, Ham Kam, Gustaf Andersson, a, slutar.

Kalmar

Svante Samuelsson, klubbchef

1. Truppen är i princip klar. En brasiliansk anfallare som heter Marcel tränar med oss, han har sett bra ut. Vi får se om vi går vidare med honom.

2. Svenska spelare som är av hög kvalitet har en hög prislapp, så är det bara.

Silly season

In: Daniel Lopes Silva, mf, Fortaleza, Marcus Lindberg, b, Mjällby, Jimmie Augustsson, mf, Trelleborg, Abiola Dauda, a, Sölvesborg.

Ut: Fredrik Pettersson, mf, Öster, Daniel Pettersson, mf, Öster, Carl Sahlen, b, Karlskrona Givaldo Oliveira, a, och Thiago Oliveira, a, fick inte nya kontrakt.

Gais

Magnus Sköldmark, sportchef

1. Inte riktigt än, vi jobbar för att höja konkurrensen offensivt. Vi söker framförallt en ”tia”.

2. I slutändan är det spelaren som bestämmer mycket om det ska bli affär eller inte. Kvaliteten vi söker just nu finns helt enkelt inte i de mindre klubbarna.

Silly season

In: Markus Halsti, b, HJK Helsingfors, Daniel Morais Reis, a, America FC (Brasilien), Björn Andersson, b, Qviding, Tommy Lycén, mf, Brommapojkarna.

Ut: Martin Dohlsten, mf, Örgryte, mattias Östberg, b, BK Häcken, Anton Holmberg, a, Örgryte.

Hammarby

Lasse Eriksson, sportchef

1. Nej, vi har ett par vakanta platser. En målvakt, vi jobbar aktivt för att lösa Rami Shaaban och han vill till oss. Vi söker även en mittback och alternativ till anfallet.

2. Nej, allsvenskan till allsvenskan är för mig inget problem. Vi har Emil (Johansson) från Degerfors, visserligen Superettan,, som exempel på att det går att värva talangfulla spelare inom landet.

Silly season

In: Kristoffer Björklund, mv, Brommapojkarna, Freddy Söderberg, a, IFK Värnamo, Claudio Dadomo, mf, Argentinos Juniors.

Ut: Gunnar Thor Gunnarsson, b, IFK Norrköping, Benny Lekström, mv, Brommapojkarna, Joakim Jensen, b, Qviding, Heidar Geir Juliusson, a, och Toni Nhleko, a, inga nya kontrakt.

Elfsborg

Stefan Andreasson, sportchef

1. Vi är ganska nöjda men håller alltid koll på bra spelare. Mathias Svenssons skada kan göra att vi tar in någon ny.

2. Nej, jag tycker snarare att det har öppnat upp sig, vi har bland annat gjort affärer med Göteborg. Jag tror att det kan vara bra för svenska spelare att byta miljö inom landet.

Silly season

In: Teddy Lucic, b, Häcken, Helgi Valur Danielsson, mf, Öster.

Ut: Fredrik Björck, b, Esbjerg, Daniel Alexandersson, mf, IFK Göteborg.

Gefle

Per Olsson, sportchef

1. Ja, vi har så många spelare som vi har råd med – 22 stycken. Men vi håller alltid ögon och öron öppna efter bra spelare och tappar vi någon måste vi värva.

2. Det kan jag inte ge något generellt svar på, varje situation är unik.

Silly season

In: Amadou Jawo, mf, Vallentuna, Hasse Berggren, a, BK Häcken, Yussif Chibsah, mf, Hapoel Nazareth.

Ut: Daniel Ytterbom, a, slutar, Petter Österberg, mf, klubb ej klar.

Göteborg

Håkan Mild, sportchef

1. En Paul Scholes hade inte gjort något. Det har vi inte riktigt. Nä, jag är seriös. Visst finns det spelare i andra allsvenska lag som skulle gått in i IFK, men de som skulle göra det sitter med kontrakt. Henke Larsson, Anders Svensson, Mattias Jonson – det är spelare i den åldern som vi skulle behöva.

2. Ja, det har blivit svårare och det tror jag inte är så bra för svensk fotboll.

Silly season

In: Nicklas Carlsson, b, AIK, Daniel Alexandersson, mf, Elfsborg

Ut: George Mourad, a, Willem II, Ali Gerba, a, FC Ingolstadt 04, Bengt Andersson, mv, slutar, Magnus ”Ölme” Johansson, b, Särö, Andreas Vasquez, mf, FC Zürich, Rojas Diaz, mf, klubb ej klar.

Halmstad

Arne Ekstrand, ordförande

1. Vi letar anfallare fortfarande, en eller två, det beslutet har vi inte tagit än. Vi har definierat spelarna vi eftersöker. Nu jobbar vi med att besluta vilken vi ska gå på, det rör sig om fyra namn. Det är både svenska spelare och folk utifrån.

2. Nej, jag tycker inte att det har skett någon förändring. Prisstrukturen stämmer i stort överens med vad det kostar att hämta en utländsk spelare. Däremot har den allmänna prisstrukturen ökat, det råder det inga tvivel om.

Silly season

In: Alexander Prent, mf, NEC Nijmegen, Holland, Markus Gustafsson, b, BK Forward, Marcus Olsson, mf, Högaborg.

Ut: Dusan Djuric, mf, FC Zürich, Björn Anklev, mf, Örgryte, Hans Mattisson, mf, Dalby, Tibor Joza, b, Falkenbergs FF, David Lorija, mv, inget nytt kontrakt.

Ljungskile

David Wilson, tränare/sportchef

1. Truppen är inte klar än, vi söker en målvakt, mittback och en mittfältare.

2. Yes, det kostar mer pengar för mindre kvalité.

Silly season

In: Etchu Tabe, a, Georgia State University, Jon Lundblad, a, Örebro, Daniel Åkervall, mf, Sylvia, Michal Slawuta, mv, FC Lahti, Niklas Lövgren, mf/a, Skärhamn.

Ut: Emil Erlandsson, mv, Nicklas Svensson, mv, Owen Price, mf, Darko Matijevic, Daniel Berg, b, Mattias Bulin, mf, Mathias Gravem, Jon Stockhaus,b, Elvis Kharimanovic, b, Goran Marinkovic, mf, erbjöds inte nya kontrakt.

Norrköping

Mats Jingblad, tränare/sportchef

1. Vi har en bra trupp men man letar väl alltid, vi söker främst efter en forward.

2. Det är inte lätt att hitta spelare inom landets gränser. Fotbollsindustrin i Sverige har blivit professionell. I och med Bosmandomen måste klubbarna ta bra betalt för sina kontrakterade spelare.

Silly season

In: Gunnar Thor Gunnarsson, b, Hammarby, Felix Magro, mf, Djurgården, Kevin Amuneke, a, CSKA Sofia, Imad Khalili, mf, Helsingborg, Armando Ibrakovic, b/mf, IF Sylvia.

Ut: Stefan Thordarson, a, IA Akranes, Patrik Svensson, mf, Limhamn-Bunkeflo 07, Bruno Santos, a, Figueirense.

Trelleborg

Lasse Larsson, sportchef

1. Vi vill ha in en ny vänsterback och vi är nära Mattias Nylund. Men det återstår en del detaljer att lösa med hans klubb Ålesund. Vi tittar även efter en forward.

2. Nej så upplever jag det inte.

Silly season

In: Paulino Lopes Tavare, mf, Paris Villimomble, Andreas Drugge, a, Degerfors, Rasmus Östman, mf, BK Forward, Max Fuxberg, b, Bunkeflo, Johan Dahlin, mv, Lyn.

Ut: Christian Fegler, mv, Kristianstad, Jimmie Augustsson, mf, Kalmar FF, Linus Malmqvist, b, Landskrona Bois, Christian Ahlström, b, Bunkeflo.

Malmö

Hasse Borg, sportchef

1. Vi har ett bra lag men det är några dagar kvar och håller våra ögon och öron öppna. Vi har ingen akut brist på något i truppen och har heller inte för avsikt att sälja något.

2. Inte generellt svårare. Det blir ofta höga transfersummor men det är viktigt att det sker inom Sverige. Det gagnar svensk fotboll då de mindre klubbarna kan bygga upp sin ungdomsverksamhet.

Silly season

In: Jeffrey Aubynn, mf, Ålesund, Jiloan Hamad, mf, och Dejan Gargaca, mv, båda BK Forward

Ut: Yksel Osmanovski, mf, klubb ej klar, Samuel Barlay, mf, IFK Mariehamn, Håkan Svensson, mv, slutar.

Sundsvall

Cain Dotson, sportchef

1. Nej, vi jobbar på att få in en målvakt*, en mittback och en forward. Vi följer flera spår på för att hitta rätt spelare till de positionerna.

*Sedan enkäten gjorde har Sundfors skrivit på.

2. Problemet är att alla klubbar som har en talang skriver långa kontrakt med dem. Därför finns sällan några sådana spelare som Bosman och då kostar det pengar.

Silly season

In: Robert Mambo-Mumba, mf, Häcken, Ari Skulason, mf, Häcken, Billy Berntsson, b, Falkenberg, Anton Andersson, mf, IFK Luleå,

Ut: Patrik Eriksson-Ohlsson, b, slutar, Linus Johansson, b, Kalle Ljungberg, mf, Andreas Ingel, mf, Henrik Westberg, mf, Edib Kurtovic, samtliga erbjöds inte nytt kontrakt.

Örebro

Lennart Sjögren, sportchef.

1. Truppen börjar sätta sig men det kan bli ytterligare förstärkningar. Vi letar efter offensiv kraft, en ytter och en targetforward. Vi är intresserade av Olof Guterstam och får se hur vi går vidare med honom.

2. Absolut, priset är högre inom landet jämfört med motsvarande talang utomlands. Dessutom är det svårt att konkurrera med lagen i de andra nordiska länderna.

Silly season

In: Samuel Wowoah, mf, Cypern, Magnus Kihlberg, mf, Ålesund, Bassombeng, mf, Astres de Douala (Kamerun), Ze Ndille, b, de Younde (Kamerun), Michael Jidsjö, a, Karlslunds IF, Joakim Green, b, ÖSK Ungdom.

Ut: A. Barsom, mf, Fredrikstads FK, J. Riddez, b, Strömsgodset, F. Jansson, b, IK Brage, J. Lundblad, a, Ljungskile, F. Samuelsson, b, Assyriska, L. Larsen, mf, slutar, M. Samuelsson, b, Degerfors IF, I. Jeffs, mf, Fylkir, Anton Dedaj, mf.

Djurgården

Bo Andersson, klubbchef

Sportbladet har förgäves sökt Djurgårdens klubbchef Bo Andersson.

Sillys season

In: Sebastian Rajalakso, mf, och Martin Andersson, mf, båda Enköping.

Ut: Johan Arneng, mf, Ålesund, Patrick Amoah, mf, Ciudad de Lorquí (Spanien), Felix Magro, mf, IFK Norrköping, Eldin Kozica, b, inget nytt kontrakt.

Sammanställning:

Patrik Lagerkvist

Jonatan Fast

Victor Melander