”För dålig kondis”

Ny larmrapport får svenska klubbar att lägga om träningen

Foto: Bildbyrån
TRÖTTA I jämförelse med internationella elitspelare så ligger allsvenska stjärnor efter när det gäller konditionen. På bilden löptränar IFK Göteborg i Manchester i går. IFK Göteborg är i England för att få tuffa försäsongsmatcher.
FOTBOLL

Allsvenska spelare har sämre uthållighet än internationella elitspelare.

Efter larmrapporten har flera svenska topplag lagt om sin konditionsträning.

– Det blir en grisigare försäsongsträning, säger IFK Göteborgs fystränare Jonas Hellberg.

Svenska klubblag har halkat efter internationellt. En av många förklaringar till varför finns

i Johnny Nilssons rapport, som skickades till Svenska fotbollförbundet i veckan.

– Allsvenska spelare ligger efter internationella elitspelare i den aeroba delen. Det skiljer cirka sju procent i maximal syreupptagningsförmåga, säger projektledaren Johnny Nilsson, högskolelektor på GIH.

Skiljer i uthållighet

Enligt testerna som genomfördes under hösten hävdar sig de allsvenska spelarna väl, och är ibland bättre, när det kvalitéer som sprint, styrka, hoppspänst.

Men när det gäller uthålligheten skiljer det sig alltså en hel del.

– Fotbollen har en extrem variation i belastning. Spelarna står, går, gör extrema sprintlopp och i det sammantaget spelar syreupptagningsförmåga en stor roll. Tappar man orken i slutet av matchen, då orkar man inte plocka ut snabbheten heller, man orkar kanske inte pressa och jaga, förklarar Johnny Nilsson.

Tränarna i de allsvenska lagen har inför säsongen tagit del av studien och många av topplagen har nu ändrat sin konditionsträning.

I Elfsborg, som fick erfarenhet av Europacupspel i fjol, har fystränaren Henrik Dagård utökat sitt ansvar också till konditionsträningen.

– Vi lägger mer fokus på konditionsbiten, säger Dagård.

Svenska mästarna IFK Göteborg har också ökat den rena konditionsträningen.

”Tuffare motstånd”

IFK:s Jonas Hellberg är en av många fystränare som haft kontakt med Johnny Nilsson och de internationella försäsongsmatcherna i England denna vecka är också ett led i den fysiska förberedelsen.

– Vi spelar inte lika många tuffa matcher som Real Madrid gör och därför får vi ha lite grisigare försäsongsträning, med lite tuffare motstånd än tidigare, säger han.

FAKTA

GIH-studien

Studien är ett delprojekt i Elitprojektet 2007–2010 – Svenska fotbollförbundets satsning på att bland annat ta reda på hur svensk klubbfotboll åter ska bli konkurrenskraftig.

Syftet med studien var att kartlägga den fysiska kapaciteten hos allsvenska spelare.

Spelare från Hammarby, Halmstad och Gefle testades. De anses bilda ett representativt snitt för allsvenska spelare.

Flera styrke-, explosivitets- och konditionstester genomfördes. Resultaten jämfördes med studier gjorda på landslag, spanska ligalag och norska Rosenborg.

ENKÄT

1 Har ni lagt om träningen efter rapporten?

2 Hur tränar ni kondition?

IFK Göteborg

Fystränare Jonas Hellberg:

1 – Vi har börjat med lite längre intervaller för att öka uthålligheten. Jag tycker att det är bra att studien lyfts fram.

2 – Vi springer längre intervaller efter högintensiv fotbollsträning en dag i veckan. Den högintensiva träningen sker i hinderbana, vi kör i backe en dag och sedan har vi konditionen i fotbollsträningen.

Kalmar FF

Fystränare Ola Ragnarsson:

1 – Vi hade redan innan rapporten kom funderat i de banorna men den förstärkte absolut den tanken. Skillnaden jämfört med tidigare att vi springer mer i hög hastighet nu.

2 – Vi har löpträning insprängt i våra fotbollspass. Ibland även helt utan boll. Men vi har inga dagar då det bara tränas kondition.

Djurgården

Tränare Paul Lindholm:

1 – Vi började i fjol med att testa spelarnas syreupptagningsförmåga på löpband. Några spelare levde efter julvilan inte upp förväntat resultat och ska testas igen senare.

2 – Grundkonditionen tränas kollektivt, sedan blir konditionsträningen mer och mer specik för positionen man spelar på. Mycket smålagsspel.

Elfsborg

Fystränare Henrik Dagård:

1 – Ja. Vi försöker lägga mer fokus på konditionsdelen. Tidigare har vi inte haft koll på samma sätt som nu när vi bygger konditionsträningen efter varje individ.

2 – Det är svårt göra en högintensiv träning med boll så vi kompletterar med renodlad konditionsträning utan spel. Vi kör en aerob kur, med fyra minuters löpningar, kring 90 procent av maxpuls.

AIK

Fystränare Thomas Lindholm:

1 – Nej. Jag har själv fungerat som back-up under arbetet med den studien så jag har bra koll på den. Men jag vet ju var jag har våra spelare och tycker inte att någon förändring i vårt upplägg är nödvändig.

2 – Vi kör mycket smålagsspel med högt tempo. Sen springer vi även en del utan boll, men på fotbollsplanen.

Hammarby

Fystränare Jan Mian:

1 – I och med att vi haft ett samarbete med Johnny Nilsson fanns den diskussion där som gjort att vi ändrat lite på några små detaljer och så får vi feedback via mätningarna och de pulsklockor som vi införskaffat.

2 – Vi har ett pass där en del är ren löpning, sedan ingår det i fotbollspassen.