”All kommunikation ska ske på svenska”

Malmö inför språkkrav för att åter nå toppen

Foto: ANDERS DEROS
FOTBOLL

Här är Malmö FF:s metod för att åter nå toppen: Språkkrav.

– All kommunikation inom laget ska ske på svenska, säger lagets psykolog Åke Fjellström.

Det blev ett herrans liv när Hammarbys tränare Tony Gustavsson, inför förra säsongen, berättade om sina tankar på att införa språkkrav i ”Bajens” omklädningsrum.

– Man borde låsa utländska spelares ”signing bonus” mot ett godkänt prov i svenska, sa Gustavsson – som sedan backade när det började blåsa hett kring öronen.

”Risk för grupperingar”

Men nu har idén om språkkrav väckts till liv igen – i Malmö FF.

Enligt Sydsvenskan har lagets psykolog Åke Fjellström, tillsammans med nya tränarna Roland Nilsson och Hans Gren, infört krav på att samtliga spelare ska kunna svenska.

– All kommunikation inom laget ska ske på svenska. Risken är annars att det blir grupperingar efter vilket språk som talas, säger Fjellström till tidningen.

”Kan innebära förändringar”

Malmö FF, som förra säsongen slutade på en blygsam niondeplats i allsvenskan, befinner sig just nu på träningsläger i Florida. På torsdagen hade Åke Fjellström en genomgång med spelarna hur han har tänkt sig det kommande arbetet.

– Det kan innebära förändringar i vissa spelares ställning i gruppen. En ny tränare ser inte på saker och ting på samma sätt som den tidigare, säger han till Sydsvenskan.

FAKTA

Utländska spelare i Malmö FF

Ulrich Vinzents, Danmark.

Jimmy Dixon, Liberia.

Gabriel, Brasilien.

Edward Ofere, Nigeria.

Jonathan Johansson, Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM