Därför är Shaaban etta – och ”Poppen” alltid tvåa

”Det är skillnad på träningarna”

Foto: Lennart Månsson
Rami Shaaban är uttalad förstamålvakt.
FOTBOLL

Kristoffer ”Poppen” Björklund petades efter fyra succématcher.

Varför?

–?Rami är landslagsmålvakt, ”Poppen” hans back up, säger Hammarbys målvaktstränare Mikael Olsson.

Foto: Carolina Byrmo
”Poppen” har briljerat – men är ändå tvåa när tränarna får välja.

Efter fyra starka insatser mot AIK, Helsingborg, Kalmar och Elfsborg fick Kristoffer ”Poppen” Björklund återvända till avbytarbänken inför Trelleborg borta (0–1) då Rami Shaaban var helt frisk från sin influensa.

Tränaren Tony Gustavsson sa i media att han, ”Poppen” och Rami haft ett möte och att alla var överens om vad som gällde.

– Jaså? Jaha. I så fall var inte jag med på det mötet, sa ”Poppen” efteråt.

Trött på frågor

Sportbladet träffar ”Poppen” några dagar senare i samband med en träning på Årsta IP. Han är trött på frågorna, men svarar ändå.

Varför fick du inte fortsätta spela? Du gjorde stormatch på stormatch.

–?Det var Tonys beslut. Han bestämmer, inte jag.

Var det sagt så från början? Man vill väl spela sig ur laget och inte petas på andra grunder?

–?Jo så är det. Det är klart att jag blev besviken, jag ville ju spela. Men det är Tonys beslut och jag respekterar det. Men det är klart att jag blev besviken.

”Poppen” är back up

Du kan ju egentligen inte göra mer än att vara jäkligt bra?

–?Nej, men det är bara att kämpa vidare på träningar och ta de möjligheter man får att visa upp sig.

Det var väl precis det du gjorde, och det räckte inte?

–? Nä, det är sant (skratt). Men det är Tonys beslut och jag respekterar det, säger ”Poppen” och lunkar i väg mot matsalen.

Mikael Olsson är målvaktstränare i Hammarby:

–?Det är inga konstig­heter. Jag tycker vi har den bästa målvaktsuppsättningen i Sverige. En landslagsmålvakt i Rami plus ”Poppen” som har erfarenhet från allsvenskan och bra karaktär, perfekt som back up för Rami. Med sådana här målvakter ska vi ta fler poäng än vi har gjort, tycker Mikael Olsson.

Det är så ni ser det, att ”Poppen” är back up. Ni ser på träningarna att det finns en skillnad mellan dem?

–?Ja, det är skillnad, det är det. Rami är Sveriges bästa målvakt i konkurrens med Andreas Isaksson. Han åkte på en influensa och normalt sett kanske det skulle rört sig om en match. Nu är programmet så tajt att det gick fyra matcher innan han blev frisk. Om det varit en match hade det nog inte blivit några diskussioner alls.

”Jag bryr mig inte”

Rami Shaaban är trött på beskrivningen att han var petad de två matcher han satt på bänken utan att vara hundraprocentigt kurerad från sin influensa.

–?Var Dembo också petad när han var skadad? Det där kan man ifrågasätta. Men ni ska ju sälja era blaskor också…(skratt).

Jo, men jag pratade med er målvaktstränare och han berättade att ni har en klar rollfördelning, att du är etta och ”Poppen” tvåa. Det är bra att någon säger det rakt ut. Annars blir det spekulationer.

–?Jo, det kan jag förstå. Men ärligt talat har jag inte hängt med i allt som sagts och skrivits. Jag bryr mig inte, det rör inte mig i ryggen, säger Rami.

Rami självklar etta

Tony Gustavsson hävdar att han inte kommunicerade utåt vem som är förstemålvakt eftersom ”det var så självklart”.

–?Redan när vi värvade ”Poppen” hade jag ett snack med honom att vi även skulle värva en färdig målvakt, att det kunde bli Rami Shaaban, och att det är klart att vi då tänker oss honom som förstemålvakt.

Varför fick inte ”Poppen” spela sig ur startelvan?

–?Rami var förtjänt av att få tillbaka platsen eftersom han var mycket bättre inledningsvis än folk påstod. Men ”Poppen” gjorde ett fantastiskt jobb, säger Tony Gustavsson.