”Ska slåss om guldet”

AIK tillbaka i toppen – tredje raka segern

Foto: FOTO: MAGNUS SANDBERG
Fjärde poängmatchen AIK:s klättring började när de tog en poäng i derbyt mot Djurgården den 24 april. Gnaget har bara åkt hem utan poäng två gånger i år – men det är mot potentiella utmanare om guldet.
FOTBOLL

NORRKÖPING. Tre raka segrar.

Och nu är AIK tillbaka i den allsvenska toppstriden igen.

– Målsättningen är att vara med och slåss om guldet i höst, säger AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic.

Foto: FOTO: MAGNUS SANDBERG
Rikard Norling tyckte att hans lag var bra.

Efter sex omgångar hade AIK bara gjort fyra mål, låg på tionde plats i tabellen och hade åtta poäng upp till Kalmar FF. Krisstämpeln hängde tungt över laget, som av många inför säsongen tippades som favorit till SM-guldet.

Men klättringen uppåt i tabellen inleddes med en poäng i derbyt mot Djurgården. Och efter det har AIK radat upp tre raka segrar.

– Vi är starka, har ett bra lag och har spelat bra under en tid nu. Tycker vi gjorde det i förlustmatchen mot IFK Göteborg också, men vi torskade den och då styr resultatet tanken, säger tränaren Rikard Norling.

Avgjorde i andra

I går blev det en övertygande 2–1-seger mot tabelljumbon IFK Norrköping. En match som AIK avgjorde genom två snabba mål i inledningen av den andra halvleken.

Med en match kvar innan EM-uppehållet har AIK klättrat till fjärde plats i tabellen, och har bara fyra poäng upp till Kalmar FF.

– Vi spelar bättre och bättre för varje match. Nu har vi hittat spelet och kommer att bli starkare och starkare ju längre säsongen går, säger Nebojsa Novakovic.

Och den tunga inledningen på allsvenskan var inget som oroade Novakovic:

AIK – ett sommarlag

– Enligt er i medierna var vi i stor kris, men jag har aldrig känt det så. Så här har det sett ut varje år. AIK har alltid varit ett sommarlag. När planerna blir finare blir det också lättare att spela den fotboll vi vill. Jag ser jag redan fram mot fortsättningen efter EM-uppehållet, säger Novakovic.

Vilka lag är bättre än AIK just nu?

– Svårt att säga. Men det finns några andra lag som spelar bra just nu. Göteborg såg starka ut mot Kalmar.

Hur ser du på fortsättningen?

– AIK kommer att vara ett topplag. Målsättningen har hela tiden varit att vara ett av lagen som slåss om guldet. Nu har vi en viktig match mot Malmö kvar före uppehållet. Längre än så tittar vi inte.