Allsvenska tränarna till EM – på förbundets bjudresa

Foto: FOTO: AP, BILDBYRÅN
Nanne Bergstrand och hans kollegor ska heja på Sverige i Österrike.
FOTBOLL

En trevlig semester väntar de allsvenska fotbollstränarna.

De bjuds på resa och logi och får se tre EM-matcher på plats i Öster­rike.

Notan, strax under en halv miljon kronor, betalas av Svenska Fotbollförbundet och Sef.

Bjudresan är ett led i det så kallade Elitprojektet som startade 2007 och pågår till 2010. Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) beslutade då att satsa 60 miljoner kronor under fyraårsperioden för att utveckla svensk fotboll.

Det handlar bland annat om att förbättra tränar­utbildning och talang­utveckling. Den uttalade målsättningen är att ”minst ett lag kvalificerar sig till kvartsfinal i Champions League eller UEFA-cupen – senast år 2010”.

En del i Elitprojektet blir en tränarkonferens i Kitz­bühel, Österrike, 8–15 juni.

–?Vi ska se tre matcher (Sverige–Grekland, Sverige–Spanien och Tyskland–Kroatien) samt prata fotboll och jobba med olika ämnen, berättar U21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson som leder konferensen tillsammans med Stefan Hjelmberg på SvFF.

Viktigt i utbildningen

Notan på cirka 400 000 kronor delas mellan SvFF och Sef som anser att det är välanvända pengar, trots att konferensen hade blivit betydligt billigare på hemmaplan.

–?Det här är en viktig del i vidareutbildningen och utvecklingen av våra allsvenska tränare. Tränarna får chansen att på nära håll studera världens bästa lag under träning och i match, säger SvFF:s generalsekreterare Sune Hellströmer.

–?All typ av fortbildning är bra. Det är inte så ofta alla tränare kan träffas på ett och samma ställe, menar Kalmars Nanne Bergstrand.

Mild är frågande

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild håller med, däremot ställer han sig frågande till att förbundet även bjuder in samtliga distriktsordföranden samt Sef:s och Elitföreningen Damfotbolls (EFD) styrelser för en vecko­lång ordförandekonferens (drygt 30 personer till en kostnad av cirka en miljon kronor).

–?Det borde du gräva i i stället. De skulle säkert kunna lösa många frågor på hemmaplan. Men man får hoppas att de kommer fram till något bra, säger Håkan Mild.

Sune Hellströmer:

–?Ordförandekonferensen är en grundbult för svensk fotboll och finansieras av det överskott som tidigare mästerskap har gett. Man får också tänka på att det här är personer som tar semester från sina ordinarie jobb. Det är inte säkert att de skulle sluta upp på samma sätt om konferensen hållits på hemmaplan.