Utspelade, utvisade, utskämda

Rajalakso: Inte så bra att visa sig så där i tv

FOTO: TV4
FOTBOLL

KALMAR. Rött kort – sedan klappade Djurgården igenom. Med orden ”jävla fittdomare” lämnade Sebastian Rajalakso, 19, Fredriksskans.

– Jag blev chockad när jag såg det röda kortet, säger Rajalakso.

Med 1–2 i paus kom Djurgården in till andra halvlek beredda på en vild kvitteringsjakt.

Det varade i fem minuter.

Då kastade sig Sebastian Rajalakso in i en närkamp med Rasmus Elm och domare Markus Strömbergsson drog direkt upp det röda kortet.

– Varning skulle jag kunna acceptera, jag kommer ju bakifrån, men aldrig att det är rött. Man ser ju att jag tar bollen. Jag fick se reprisen nu, det är ju inte så att jag tar hans ben utan jag tar bollen först, säger en frustrerad men dämpad Rajalakso.

– Man blir så klart väldigt frustrerad för hade jag missat bollen och prickat hans ben så hade jag direkt gått fram till honom och bett om ursäkt. Nu visste jag att jag träffade bollen.

Grov utvisning

Markus Strömbergsson tvekade inte en sekund.

– Jag bedömer situation som sådan att den utvisade spelaren äventyrar motspelarens säkerhet och det är vad jag har skrivit i matchrapporten.

Det direkta röda kortet innebär att utvisningen kategoriseras som grov och Sebastian Rajalakso stängs automatiskt av en match. Om det blir fler bestämmer förbundets disciplinnämnd.

”Klart att jag blir arg”

Rajalakso kan också riskera att straffas för den stol som han sparkade omkull på vägen ut i spelargången och de skällsord han skrek i spelargången.

– Det är väl inte så bra att visa sig så där i tv. Men det är klart att man måste få bli irriterad. Alla har ju sitt jobb och om det går dåligt på ens jobb, om man får sparken eller något, så tror jag att alla blir arga. Och när jag får en utvisning är det klart att jag blir arg.

Är du orolig för en lång avstängning?

– Det kan inte bli många matcher för det här. Det kan bara bli en match, jag är inte speciellt orolig. Jag har sett värre grejer än det här, säger Sebastian Rajalakso.

FAKTA

Riskerar avstängning

Rajalaksos utspel kan i efterhand granskas av disciplinnämnden. För att de ska ta upp ärendet måste en anmälan göras, senast sex månader efter händelsen. En sådan anmälan kan till exempel göras av domaren, funktionär eller en matchdelegat. Straffet kan i så fall bli avstängning. Nämndens ordförande Khennet Tallinger har inte sett Rajalaksos utbrott, men säger:

– Det är värre om något är riktat mot domaren av den anledningen att domaren inte är involverad i spelet på samma sätt som en motståndare.