Hotet mot allsvenskan

De allsvenska klubbarna kan tappa 80 miljoner på tv-kriget

Foto: Montage
Om Kentaro inte kan fullfölja sin del av tv-avtalet kan det innebära en jättesmäll för klubbarna.
FOTBOLL

En ekonomisk smäll på 80 miljoner.

Det kan bli det bistra resultatet för de allsvenska klubbarna i Kentaro-affärens spår.

– Tv-pengarna är livsavgörande för vår verksamhet, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg.

Hovrätten underkände rättighetsbolaget Kentaros avtal med TV4 som innebar att TV4 skulle sända ytterligare 36 allsvenska matcher i år. Hovrätten beslutade också att Kentaro ska betala ett vite på fyra miljoner kronor till C More, som äger Canal Plus, för varje match som sänds utöver det tidigare avtalet.

Om HD i nästa vecka inte ger prövningstillstånd, och går på hovrättens linje, står Canal + som vinnare i tv-kriget.

En fällande dom kan sätta Kentaro i en ohållbar ekonomisk situation.

Skadestånd och böter

Om TV4 sänder de antal matcher som är planerade i höst uppgår bötesbeloppet för Kentaro till 144 miljoner kronor. Förutom de vitesbelopp man blir dömda att betala, löper man också stor risk att tvingas betala skadestånd på uppemot 100 miljoner kronor till Canal + - och dessutom ersätta TV4 med ett mångmiljonbelopp.

Samtidigt ska man leverera 128 miljoner om året till de allsvenska klubbarna.

– Kentaro är i en återvändsgränd. De kan inte överleva, säger en källa med insyn.

Konsekvensen kan bli att svenska Kentaro AB försätts i konkurs och att avtalet mellan Svenska fotbollförbundet och Kentaro bryts upp.

Enligt insatta källor som Sportbladet har pratat med handlar det om 35-40 miljoner kronor om året, som de allsvenska klubbarna riskerar att aldrig få ta del av.

– Det kan bli de värsta konsekvenserna. Titta på boksluten för de allsvenska klubbarna, det är ju inte många som har pengar. Och det går rätt snabbt i diket, säger en källa.

”En katastrof”

– Klart att det skulle vara en katastrof om avtalet sägs upp och man inte lyckas komma överens om något nytt, säger Paul Myllenberg.

Tv-avtalet gav Helsingborg runt nio miljoner kronor i fjol och Myllenberg räknar med att det handlar om något liknande i år.

– Det nya avtalet har inneburit att våra tv-intäkter femdubblades. Klart att det skulle ha stor betydelse för vår verksamhet om det inte fullföljs, säger Myllenberg, som ändå inte känner någon större oro:

– Jag är övertygad om att det skulle gå att förhandla fram ett minst lika bra avtal om det nu gällande av någon anledning spricker.

FAKTA

HELA HÄRVAN

December 2007: TV4 kommer överens med Kentaro om att sända total 50 allsvenska matcher under säsongen.

Februari 2008: Canal plus stämmer Kentaro i tingsrätten för avtalsbrott, och kräver att tingsrätten stoppar allsvenska matcher i TV4.

Mars 2008: Tingsrätten ger TV4 rätt att sända de 36 extra allsvenska matcherna, som Kentaro och TV4 slutit avtal om. Canal plus överklagar domen till hovrätten.

April 2008: Hovrätten går helt på Canal Plus linje och stoppar TV4:s utökade sändningsrätt. Enligt domen får Kentaro dessutom böta fyra miljoner kronor för varje match TV4 sänder utöver det förra avtalet på 14 matcher. Kentaro överklagar domen till Högsta domstolen.

Maj 2008: Canal Plus begär att kronofogden ska gå in och stoppa TV4:s sändningar. Begäran avslås.