Aftonbladet
Dagens namn: Edit, Edgar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

AIK: ”Helt overkligt”

Tappad poäng – då rasar Gnaget mot domarmissen

Daniel Mendes kapades en meter utanför straffområdet. Då snuvades AIK på jätteläget att ta tre poäng mot Gais av domaren Martin Ingvarsson.

I stället för hyperfarlig frispark varnades AIK-spelaren för filmning.

– Otroligt dåligt, säger Mats Rubarth, en av många upprörda AIK-spelare.

Först fick AIK se domaren Håkan Jonasson felaktigt ge Kalmar FF poäng i guldstriden i matchen mot Halmstad. Sedan bestals de på jätteläget att göra 3–2 mot Gais – och ta steget upp på andra plats i allsvenskan.

”Så man vinner guld”

– Om vi hade haft sådan tur som Kalmar har hade vi vunnit SM-guld varje år. Ett volleybollslag liksom. Det finns inte, helt overkligt, säger Mats Rubarth innan han syrligt lägger till:

– Men det är väl så man vinner SM-guld.

Även i går, i den 86:e minuten i hemmamatchen mot Gais, blev domaren föremål för AIK-spelarnas uppmärksamhet. Vid ställningen 2–2 kapade Gais Bobbie Friberg da Cruz AIK:s Daniel Mendes precis utanför straffområdet. De flesta gjorde sig redo på en svettig frispark. Domaren Martin Ingvarsson svarade med att varna Mendes för filmning. Tv-bilderna visar sedan på klar kontakt mellan spelarna.

– Att Mendes åker på en smäll är uppenbart. Otroligt dåligt att missa det, säger Mats Rubarth.

Även AIK-tränaren Rikard Norling kände sig misskrediterad:

– För mig så ser det ut som att det var en kontakt. Och då är det frispark. Men han (Martin Ingvarsson) bedömde det inte så.

Så här säger Ingvarsson:

– Det kanske var en liten kontakt med jag bedömer det som att han (Mendes) förstärker fallet ganska ordentligt.

Mäktigt volleyskott

Gais inhoppare Björn Andersson hade precis innan gjort 2–2 med ett mäktigt volleyskott. Vänsterbacken Pierre Bengtsson är en annan spelare som reagerar på att felaktiga domslut får stor påverkan på lagens poängskörd.

– Olyckligt och trist. Känns tråkigt att sådant ska få avgöra. Kalmars mål är en hands och jag tycker att det ska vara frispark för Mendes.

Den senaste tidens domarturbulens aktualiserar frågan om heltidsanställda proffsdomare i allsvenskan. Och ett beslut rycker närmare.

– Det måste hända något snart. Vi vill ha ett svenskt proffsstall nästa säsong, vi skulle bli bättre domare då, säger Martin Ingvarsson.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet