Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

AIK: ”Helt overkligt”

Rikard Norling var missnöjd på presskonferensen.   Rikard Norling var missnöjd på presskonferensen. Foto: OLA AXMAN Missen Martin Ingvarsson varnar Daniel Mendes för filmning och AIK berövades ett bra läge.   Missen Martin Ingvarsson varnar Daniel Mendes för filmning och AIK berövades ett bra läge. Foto: OLA AXMAN

Därför sågar AIK domaren

Minut 15

Den uteblivna varningen. AIK:s mittfältare Jorge Anchén gjordes ner bryskt i en spelvändning. Martin Ingvarsson blåste frispark, men valde att inte varna Gais-spelaren för spelförstörelse, vilket upprörde AIK-bänken. Hade Anchén inte gjorts ner hade AIK kommit i ett fyra mot tre-läge.

     

Minut 30

Miran Burgic hann först fram på en djupledsboll och gjorde 1–0 – trodde hela Råsunda. Men målet dömdes bort på grund av offside. Efteråt kritiserade flera AIK:are Ingvarsson för beslutet. Sportbladet Zoom visar dock att Burgic var offside med 0,2 meter.

     

Minut 86

Bobbie Friberg da Cruz gör ner AIK:s Daniel Mendes. Resultatet: AIK:aren varnas för filmning. Tv-bilderna visar sedan att det var klar kontakt mellan spelarna. ”Domaren tog en del konstiga beslut” säger AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic.

Tappad poäng – då rasar Gnaget mot domarmissen

Daniel Mendes kapades en meter utanför straffområdet. Då snuvades AIK på jätteläget att ta tre poäng mot Gais av domaren Martin Ingvarsson.

I stället för hyperfarlig frispark varnades AIK-spelaren för filmning.

– Otroligt dåligt, säger Mats Rubarth, en av många upprörda AIK-spelare.

Först fick AIK se domaren Håkan Jonasson felaktigt ge Kalmar FF poäng i guldstriden i matchen mot Halmstad. Sedan bestals de på jätteläget att göra 3–2 mot Gais – och ta steget upp på andra plats i allsvenskan.

”Så man vinner guld”

– Om vi hade haft sådan tur som Kalmar har hade vi vunnit SM-guld varje år. Ett volleybollslag liksom. Det finns inte, helt overkligt, säger Mats Rubarth innan han syrligt lägger till:

– Men det är väl så man vinner SM-guld.

Även i går, i den 86:e minuten i hemmamatchen mot Gais, blev domaren föremål för AIK-spelarnas uppmärksamhet. Vid ställningen 2–2 kapade Gais Bobbie Friberg da Cruz AIK:s Daniel Mendes precis utanför straffområdet. De flesta gjorde sig redo på en svettig frispark. Domaren Martin Ingvarsson svarade med att varna Mendes för filmning. Tv-bilderna visar sedan på klar kontakt mellan spelarna.

– Att Mendes åker på en smäll är uppenbart. Otroligt dåligt att missa det, säger Mats Rubarth.

Även AIK-tränaren Rikard Norling kände sig misskrediterad:

– För mig så ser det ut som att det var en kontakt. Och då är det frispark. Men han (Martin Ingvarsson) bedömde det inte så.

Så här säger Ingvarsson:

– Det kanske var en liten kontakt med jag bedömer det som att han (Mendes) förstärker fallet ganska ordentligt.

Mäktigt volleyskott

Gais inhoppare Björn Andersson hade precis innan gjort 2–2 med ett mäktigt volleyskott. Vänsterbacken Pierre Bengtsson är en annan spelare som reagerar på att felaktiga domslut får stor påverkan på lagens poängskörd.

– Olyckligt och trist. Känns tråkigt att sådant ska få avgöra. Kalmars mål är en hands och jag tycker att det ska vara frispark för Mendes.

Den senaste tidens domarturbulens aktualiserar frågan om heltidsanställda proffsdomare i allsvenskan. Och ett beslut rycker närmare.

– Det måste hända något snart. Vi vill ha ett svenskt proffsstall nästa säsong, vi skulle bli bättre domare då, säger Martin Ingvarsson.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2008-07-07
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article11455838.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11