REKORDSLAKTEN

Kalmar skriver historia i jakten på SM-guld

Kalmar och Henrik Rydström tog ett nytt stort steg mot att kunna titulera sig svenska mästare.
FOTBOLL

KALMAR. Här är beviset.

Med ett målsnitt på 2,52 mosar Kalmar FF de föregående årens mästare.

– Det är svårt att försvara sig mot oss. Vi kan göra mål på alla olika sätt och har massor av målskyttar i laget, säger Viktor Elm.

Kalmar FF-fansen brukar med ironi sjunga ”vi är tråkiga Kalmar, ja vi är tråkiga Kalmar”.

Och visst är Kalmar tråkiga – framför allt för motståndarlagens målvakter...

Efter att ha gjort hela 53 mål under de första 21 omgångarna av allsvenskan har smålänningarna just nu ett överlägset målsnitt – 2,52 mål per match.

”Gör mål på alla sätt”

Det är en siffra som för respekt med sig.

När Elfsborg spelade hem guldet för två år sedan hade laget ett snitt på 1,57. Alltså gjorde Anders Svensson och kompani ett mål mindre i snitt per match än vad Kalmar gör just nu.

Hur kommer det sig att ni fullständigt öser in mål?

– Jag tror det är väldigt svårt att försvara sig mot oss. Vi kan göra mål på alla sätt – inkast, hörnor, frisparkar, instick, kontringar, distansskott ja allt kan man väl säga. Dessutom har vi många spelare som har bra målsinne så det är svårt att punkta bort någon enskild spelare, säger Viktor Elm.

Elm syftar framför allt på Patrik Ingelsten som har gjort 15 mål i allsvenskan och fyra mål i Uefacupen. Utöver Ingelsten så finns även målskyttar som Viktor Elm, 8 mål, David Elm, 7 mål, Rasmus Elm, 4 mål, samt superavbytaren Abiola Dauda som på få matchminuter nu har hunnit upp i fyra full-träffar i allsvenskan plus en bunt i svenska cupen. Därmed så har tomrummet efter flyktade Cesar Santin, 9 mål, fyllts ut snabbt.

”Bra bredd i truppen”

– Vi har en bra bredd

i truppen och vi kan spela med olika spelsystem mot olika typer av motstånd. Det är en stor fördel om man jämför med tidigare år, säger Lasse Johansson som har spelat till sig en ordinarie tröja under de senaste matcherna.

Efter sommarvärvningen av ytterbacken Emin Nouri (Östers IF) har dessutom Kalmar FF fått ytterligare en offensiv dimension i sitt spel. Nouri är en offensiv kraft och underlättar för resten av försvarslinjen genom att sköta större delen av uppspelen och ger sigdessutom gärna iväg på offensiva utflykter.

ARTIKELN HANDLAR OM