Derbypsykningen

Gais Magnus Persson om Göteborg: ”Blåvitt har spelat likadant i två år nu”

Magnus Pehrsson och Stefan Rehn.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Spelarna känner varandra utan och innan.

Då är det upp till hjärnorna på bänken att avgöra kvällens derbyfest.

– Blåvitt har spelat på samma sätt i två år nu. Vi har bra koll på dem, säger Gaistränaren Magnus Pehrsson.

Magnus Pehrsson och Stefan Rehn spelade tillsammans i Djurgården redan 2001, och känner väl till varandras fotbollsfilosofi och taktik.

– Magnus känns rätt modig som tränare. Hans målsättning är att Gais ska spela en attraktiv fotboll, och även om det inte alltid lyckas så försöker de åtminstone, säger Stefan Rehn.

Pehrsson såg IFK Göteborg senast i cupsemifinalen mot Enköping i torsdags, och tvekade inte på kvällens startuppställning.

– Det kommer ställa upp med samma spelare som då, säger han.

Ex-blåvite Pehrsson prickade därmed att 15-miljonersvärvningen Tobias Hysén återigen sitter på bänken, liksom lagets bäste målskytt Jonas Wallerstedt.

Han lär dock sätta matchkaffet i halsen i kväll när han inser att vänsterbacken Hjalmar Jonsson petas (mot Sebastian Eriksson) för att ge Gustav Svensson plats på innermittfältet.

Rehn fegare

Stefan Rehn var fegare.

– Jodå, jag skulle inte ha några problem att pricka Gais laguppställning. Men den kommer jag ge till spelarna, den ska inte stå i blaskan, säger han och ler.

Båda är dock rörande överens om att det är på mittfältet som mycket kommer att avgöras.

– Gais har många spelare centralt där, så vi måste bort med bollen därifrån, och undvika att göra några misstag där. Passar vi fel där vänder de blixtsnabbt och straffar oss direkt, säger Rehn.

Gais har därmed av naturliga skäl inget emot att bollen befinner sig i mitten.

– Nej, vi måste i stället hålla koll på deras kantspel. De överbelastar gärna på högerkanten, där Niclas Alexandersson alltid är farlig. Dessutom måste våra försvarare ha koll på Pontus Wernbloom hela tiden. De slår mycket oftare långa bollar än vad vi gör, och då är Wernbloom farlig. Att hålla honom borta från spelet är nyckeln för oss. De har spelat så i två år nu och har faktiskt spelat bättre i år än i fjol när de vann. Men de har inte haft samma flyt, säger Pehrsson.

FAKTA

Det talar för Gais i derbyt:

Omvänd tradition. I de senaste tre derbyna lagen emellan så har de grönsvarta varit nog så bra som storebror. Och de skulle älska att bryta trenden från 1992.

Wanderson do Carmo. Spelgeniet är i en strålande form.

Det talar för IFK Göteborg i derbyt:

Traditionen. Inte ett förlorat derby mot Gais sedan 1992.

Pontus Wernbloom. Nyförälskade anfallaren är stekhet och har gjort fem mål på de fyra senaste matcherna.