”Siktade faktiskt inte”

Hedinsson historisk efter sitt mål

Eyjolfur Hedinsson blev Gais stora hjälte.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Första derbysegern mot IFK Göteborg på 16 år.

Historisk och oväntad hjälte – Eyjolfur Hedinsson.

– Jag hoppas att jag hamnat i Gais historiebok nu, säger han.

Foto: Anders Deros
Eyjolfur Hedinsson.

Formen han inte varit på topp under året. Eyjolfur Hedinsson har tappat sin plats i det isländska landslaget, och stundtals varit ifrågasatt också i Gais.

Allt det blev till en petitess efter en halvtaskig vänsterträff i går.

Efter fem minuter och 35 sekunder klippte han till med sin sämsta fot, och via Ragnar Sigurdssons ben blev skottet otagbart för Kim Christensen i Blåvitts mål.

”Siktade inte ens”

– Jag siktade faktiskt inte ens. Det är svårt att göra det med vänsterfoten. Så jag försökte bara få den på mål, säger Hedinsson.

Det räckte, ända till Gais första derbyseger sedan 1992.

– Fantastiskt. Helt obeskrivligt. Alla kommer att minnas det här, säger han.

Så också kompisen Ragnar Sigurdsson, som spelade fem år tillsammans med Hedinsson i isländska Fylkir.

– Vi spelade tillsammans redan i deras juniorlag och umgås fortfarande. Så det här ska han få höra. Fast det är synd att det var han som styrde in bollen, det hade varit bättre om det varit någon annan.

Mittfältaren har mestadels spelat som defensiv balansspelare i år, men i och med Magnus Pehrssons taktiska omdisponering blev han i derbyt i stället mer offensiv.

Tog revansch

– Det gick ju inte så bra för oss mot Kalmar senast (1–4) och vi släppte in många enkla mål. Så vi ville ändra lite, och det gick ju bra. Blåvitt skapade ju ingenting.

Andra målet i år, och bara ett i fjol.

– Ja, jag är ju inte känd som någon målskytt direkt. Men derbyna räknas extra, det här är ett mål som alla kommer att komma ihåg.

Ni pressades tillbaka rätt hårt i den andra halvleken.

– Ja, vi blev trötta av allt jagande. När vi sen vann bollen så orkade vi inte hålla i den, utan fick börja jaga igen. Men det räckte ju, släpper man inte in några mål så räcker det att göra ett.