"Skönt att det är klart”

Hammarby får 8 miljoner för stjärnan

Nu är Petter Andersson klar för FC Groningen.
FOTBOLL

Petter Andersson lämnar som väntat Hammarby för Groeningen.

Den holländska klubben bekräftar övergången och prissumman.

Lite drygt åtta miljoner kronor.

– Det känns jäkligt bra att det är klart, säger Petter Andersson.

Foto: AP
Petter Andersson har gjort sitt första mål för Groningen.

Petter Andersson, 23, lämnar allsvenska Hammarby för spel i holländska Groningen. För Norra Västerbottens nätupplaga berättar Andersson själv i dag att han skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Det känns jäkligt bra att det är klart. Det har varit stressiga dagar, men nu är det påskrivet och klart, säger han till norran.se.

Andersson, en av Hammarbys avsolut viktigaste spelare och också en av allsvenskans bäste offensiva mittfältare under 2008, är nu på plats i Groningen och ska träna med sin nya klubb redan i morgon. Men det är inga stora pengar Hammarby får för spelaren som varit lagets bäste och en av allsvenskans bästa den gångna säsongen. Enligt Groeningens hemsida har klubben betalat 880 000 euro, motsvarande ungefär 8,3 miljoner svenska kronor.

20 miljoner för Larsson

Småpengar i jämförelse med vad till exempel Halmstad fick för sin mittback Peter Larsson, 20 miljoner kronor eller vad Kalmar FF fick för Cesár Santin, 19 miljoner.

– Det har varit många rykten och spekulationer kring Petters framtid. Men både vi och Petter har varit väldigt måna om att om han skulle lämna oss så ska han gå till en klubb där han kan fortsätta utvecklas och nå ännu högre mål i framtiden, säger Lasse Eriksson, fotbollschef Hammarby Fotboll AB till Hammarbys hemsida.

Petter Andersson är i alla fall nöjd med övergången och ser redan fram emot sitt nya fotbollsliv. På torsdag blir det debut – i en träningsmatch mot ett belgiskt lag.

– Det är en lämplig nivå som första proffsklubb. Holländska ligan är bra, och man spelar fotboll där, säger han till norran.se.

Fjärde svensken i klubben

Han blir nu svensk nummer fyra i klubben (sedan tidigare finns Marcus Berg, Fredrik Stenman och Andreas Granqvist där).

– Jag har pratat med svenskarna som är här. Mest med Marcus Berg och han har sagt att det är en bra klubb, med jättebra förutsättningar. Sedan är det som sagt ett bra steg att ta, säger Andersson.