HÄR GICK DE TILL ATTACK

IFK Göteborg åt middag när våldsmän kastade in sten genom fönstret – skyddades av polisen i natt

1 av 3
FOTBOLL

Sparkar och spottloskor.

Stenkastning mot spelarhotellet.

I natt skyddades IFK Göteborgs spelare och ledare av polis efter den våldsamma

attacken i Stockholm.

– Det var hotfullt, säger klubbens sportchef Håkan Mild till Sportbladet i natt.

Klockan var omkring åtta och IFK Göteborgs spelare och ledare hade precis anlänt till Stockholms Centralstation med tåget från Göteborg inför dagens match mot AIK. Truppen gick gemensamt till Hotell Terminus på Vasagatan, en knapp minuts promenad.

Spelarna hade redan gått in på hotellet, men några av ledarna var fortfarande kvar ute på gatan när de blev attackerade av ett gäng på mellan sex och åtta personer.

Fystränaren Jonas Hellberg och massören Roland Johansson gick sist av alla och bar på väskor och lådor. Gänget sparkade på packningen och överöste ledarna med spottloskor. Sportchefen Håkan Mild och tränaren Stefan Rehn stod i närheten. De blev också förolämpade och spottade mot.

– De spottade på våra ledare, jag stod i närheten då. Sen skrek de åt både mig och Stefan och spottade mot oss, säger Håkan Mild.

Vad skrek de?

– Okvädningsord. Exakt vad minns jag inte.

Var stämningen hotfull?

– Ja, det var hotfullt. Åtminstone försökte de vara tuffa, som de brukar vara i gäng. Jag tycker mest synd om dem, patetiska människor. De måste haft en taskig barndom utan vettiga föräldrabilder.

Ingen skadad

En knapp timme senare satt truppen och åt tillsammans på

hotellrestaurangen, vid ett bord med fönster ut mot gatan.

Då smällde det till.

– Det var någon som drog en sten genom rutan. Det blev en jävla smäll. Som tur är var det tvåglasfönster och det vara bara den yttersta rutan som sprack så ingen blev skadad, säger Tobias Hysén, en av de spelare som satt närmast fönstret.

Såg ni vem det var som kastade stenen?

– Nej, men förmodligen var det väl samma killar som tidigare. Tråkigt att det alltid finns en liten klick som beter sig som idioter.

Gjort polisanmälan

Hotellets vakter ringde omedelbart efter polisen och gärningsmännen försvann springande från platsen.

Spelarna fick i natt polisbevakning på hotellet.

– Alla supporterpoliser, både från Stockholm och Göteborg, har varit på hotellet och bevakningen är skärpt i natt. Det är både polis och vaktbolag som polisen har ordnat på plats, säger klubbens säkerhetsansvarige Tommie Elgestål till Sportbladet sent i natt.

Spelarna fick däremot inga restriktioner.

– Men var och en fattar att det är bäst att hålla sig på rummet efter det här, säger Tobias Hysén.

Händelsen är polisanmäld.

– En anmälan har gjorts om ofredande och skadegörelse.

I övrigt har jag ingen information, säger Mikael

Eriksson, länsvakthavande vid Stockholmspolisen.

FAKTA

FANS SOM HOTAT SPELARE

Söndag 5 oktober 2003

Zlatan Ibrahimovics Ajax övernattade på hotell. Då satte motståndarfans spelarbussen i brand. Holländska polisen behandlade ärendet som ett attentat.

Onsdag 25 februari 2004

Både Christian Vieris och Fabio Cannavaros restauranger i Milano utsattes för bombdåd – samma natt.

Söndag 31 januari 2005

Maskerade Atalantasupportrar omringade Juventus spelarbuss efter matchen. Flera av supportrarna uppträdde hotfullt mot spelarna.

Lördag 13 maj 2006

FC Zürichs Iulian Filipescu jagades och träffades av flera sparkar efter att han avgjort mot FC Basel.

Måndag 19 mars 2007

En besviken Tottenhamsupporter stormade planen efter en förlust och försökte slå ned Chelseas Frank Lampard.

HÄR ÄR HELA HÄNDELSEFÖRLOPPET

Blåvitts spelartrupp anländer till Stockholms centralstation strax före 20.00 med X2000 från Göteborg. De går tillsammans till Hotell Terminus på Vasagatan, en kort promenad.

Spelarna har redan gått in på hotellet men flera ledare släntrar efter. Ett ungdomsgäng på mellan sex och åtta personer överfaller fystränaren Jonas Hellberg och massören Roland Johansson, sparkar på packningen och spottar på dem. De skriker också förolämpningar åt sportchefen Håkan Mild och tränaren Stefan Rehn och spottar mot dem.

Klockan är strax före nio och truppen äter gemensam middag på hotellrestaurangen och pratar om det som har hänt. Då smäller det till i ett av de fönster som ligger mot gatan, precis där spelarna sitter. Någon har kastat en sten genom rutan. Lyckligtvis blir ingen skadad.

Hotellets vakter ringer polisen och gärningsmännen, minst två personer, springandes från platsen.

Polisen anländer till hotellet kort därpå. Samtliga supporterpoliser från Stockholm och Göteborg kommer dit. En anmälan görs om ofredande och skadegörelse. Tillsammans med klubbens säkerhetsansvarige Tommie Elgestål bestämmer de att hotellet ska bevakas under natten, både av polis och vaktbolag i polisens regi.

Sent i natt fanns inga misstänkta för attacken.