– Rädda vad som räddas kan

Wernbloom om Blåvitts fiaskosäsong, sin populära men korta bloggkarriär, proffsdrömmarna och lagkamraternas kärleksråd

Stockholm mot Göteborg – det är en kamp där Wernbloom gärna ser sitt Göteborg gå segrande ur prestigekampen.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Efter en svag vår har Pontus Wernbloom hittat toppformen – och i dagens prestigemöte ska han sänka AIK.

För Sportbladet berättar den frispråkige 22-åringen om Blåvitts ­fiaskosäsong, sin populära men ­korta bloggkarriär, proffsdrömmarna och lagkamraternas kärleksråd.

– De får säga vad de vill, men ­sedan jag träffade Nina spelar jag bättre fotboll.

Avspark för AIK–IFK Göteborg redan 12:30 på Råsunda i dag. Två hårdsatsande storlag som hittills inte mot­svarat förväntningarna.

– Det är Stockholm mot Göteborg, och det är oerhört viktigt att vinna. Visst, vi möter ett hyfsat sargat gäng men det kommer att bli väldigt tufft. Det är inga ­större problem att tända till, säger Pontus Wernbloom.

Vad tycker du om AIK:s radioreklam där de försöker ta reda på hur många som heter Glenn och hur många som rensar fisk i ­Göteborg?

– Den är rätt rolig. Det ska vara lite hets inför sådana här matcher och man blir bara ännu mer taggad.

De regerande mästarna IFK ­Göteborg ligger på femte plats och är med tio omgångar kvar hela 15 poäng bakom tabellettan Kalmar FF, som dock har en match mer spelad. I praktiken ett ointagligt försprång. En trepoängare mot AIK skulle innebära en ­ordentlig kick för självförtroendet, men räddar knappast säsongen.

– Nej, det är det bara ett cupguld som gör. Då får vi spela i Europa nästa år också och det siktar vi självklart på. Vi bara ska slå Kalmar i finalen.

”Spelet är krampaktigt”

Har ni ändrat den allsvenska målsättningen under säsongen?

– Topp fyra har vi sagt hela tiden och det gäller fortfarande. Vi har mycket att bevisa och ska kämpa in i det sista. Det får absolut inte bli som hösten 2006 då vi rasade ihop fullständigt och slutade åtta. Det var för jävligt och sådant tål jag bara inte. Folk betalar ändå för att se oss. Nu måste vi rädda det som räddas kan.

Vad är det som har gått snett i år?

– Spelet är krampaktigt och vi får inte ut det vi vill. Vad det beror på vet jag inte, men vi har inget självförtroende.

Inget självförtroende? Ni är ju titelförsvarare.

– Ja, jag vet inte varför det har blivit så här. Vi får det inte att stämma, men jobbar stenhårt för att lösa det. Vi har ­varit för ­dåliga.

Ni hade en stark period i somras. Sedan åkte ni ut mot FC Basel i Champions League-kvalet, delvis på grund av en felaktig dömd straff. Hur mycket har det påverkat er?

– Det var så klart väldigt tungt att åka ut på det sättet, men jag tror inte att det har påverkat resultaten i allsvenskan. Kanske Örebromatchen (2–4) som vi spelade bara några dagar efteråt, men inte resten.

”Hade inte en aning om Söder”

Hur är stämningen på Kamratgården?

– Den är bra ändå. Det är alltid kul att komma till träningen.

Borde ni ha värvat någon i somras förutom 19-årige högerbacken Erik Lund?

– Det var en go och känslig fråga. Jag skiter väl egentligen i nyförvärv så länge de inte köper in en forward, haha. Man har ju sig själv närmast. Men ja, vi borde kanske ha värvat någon, men samtidigt vet man ju inte hur det hade blivit. Då kanske det hade gått ännu sämre.

I stället för en etablerad och dyr spelare hittade IFK Göteborg som vanligt en potentiell förstärkning i de egna leden. I början av juli, efter bara ett fåtal veckors träning med a-laget, slog en 17-åring igenom med dunder och brak och öste in mål i både allsvenskan och kvalet till Champions League.

– Jag hade inte en jävla aning om vem Robin Söder var. Men han är jätteduktig och har gett oss en extra dimension med sitt djupledsspel. En hal jävel. Den pojken kommer att få uppleva stora saker om han spelar sina kort rätt.

”Har kommit igång”

Med Söder vid sin sida i anfallet har Pontus Wernbloom fått ett rejält lyft.

– Jag är inte alls nöjd med våren. Jag spelade ­inte bra och det var störande. Men nu har jag kommit igång ordentligt och fått det där goa flytet igen.

Men Söder ska inte ta åt sig hela äran. Pontus Wernbloom är kär. I maj träffade han Nina, 26.

– Det är inte fel alls. Sedan jag träffade henne spelar jag bättre fotboll. Hon har haft stor inverkan.

Som en hyllning formar han händerna till ett hjärta när han firar ett mål.

– Glömmer jag bort att göra det är jag nog rökt.

Wernbloom hånas för mål­gesten.

Robin Söder sa att den är löjlig.

– Du, jag tar inga råd från en 17-åring när det gäller kärlek. Den saken är klar. Men hade ”Sella” (Stefan Selakovic) sagt något om ämnet kanske jag hade lyssnat. Alla är på mig om detta. Spelarna, tränarna och de övriga ledarna. Till och med kansli­personalen. Men det får man ta. Vad gör man inte för kärleken?

Inte redo för proffslivet än

Hur fungerar det rent praktiskt med tanke på att du har en polare som är inneboende hos dig?

– Han ryker snart, haha.

Pontus Wernbloom gillar att skriva. Därför tackade han ja när Göteborgs-­Posten frågade om han ville börja blogga på deras sajt. Bloggen blev snabbt uppmärksammad. Dels för det detaljerade innehållet, dels för att den var så välskriven. Det ryktades om spökskrivare.

– Jag skrev helt och hållet själv, men Jörnvik (Ulf, Blåvitts pressansvarige) hjälpte mig lite i början. Han kom med synpunkter och så. Det hände väl någon gång att han fick censurera lite också.

Vad då?

– Det sparar jag till mina memoarer.

Varför lade du ner bloggen så snabbt?

– Jag orkade inte. Pallade inte att ­skriva om matcher där jag själv varit sämst på ­planen. Men det var ändå kul att få ­uttrycka sig skriftligen.

Bofast i U21-landslaget och sedan ­flera år tongivande i allsvenskan.

När blir du utlandsproffs?

– Jag är kanske inte redo nu med tanke på mina prestationer i våras. Men kanske efter nästa år. Det får ta den tid det tar och jag har ingen brådska. Fokuserar man bara på att bli proffs blir man nog dum i huvudet.

Hur viktiga är pengarna?

– Viktiga så klart. Så är det i vilket yrke du än har. Men jag kan inte flytta till något ställe där det är 50 minusgrader bara för att tjäna en massa miljoner. Jag har det bra här hemma och just nu kan jag inte bli lyckligare.

FAKTA

Namn: Pontus Wernbloom.

Född: 26 juni 1986.

Längd: 186 cm.

Vikt: 88 kg.

Klubb: IFK Göteborg.

Nummer: 19.

Moderklubb: IK Kongahälla.

Allsvenska matcher: 73.

Allsvenska mål: 17.

Wernbloom om...

… sin bästa rumskompis:

– Selakovic. Han är hur skön som helst. Vi går bra ihop trots att han är gammal (31). Men han är ung i sinnet, eller så är det jag som är ovanligt mogen för min ålder. Nä, det sista är det nog inte förresten. George Mourad var också bra att bo ihop med.

… sin värsta rumskompis:

– Jag svarar Selakovic på den också. Jag är så morgontrött men han är på mig direkt om att någon snus eller något ligger på fel plats. Det kan han väl ta efter frukost om det är så viktigt.

… att många tycker att han faller lätt:

– Jag filmar absolut inte utan försöker alltid stå upp. Backarna är på mig hårt hela tiden men jag får inte en frispark med mig längre. Spelar jag utomlands får jag frisparkar hela tiden.