Hedinson avgjorde igen: ”Jag har aldrig varit någon stor målskytt”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han värvades som Gais dyraste spelare genom tiderna.

Efter anpassningsproblem och ett trögt fjolår har Eyjolfur Hedinsson, 23, börjat betala tillbaka – delvis tack vare tränaren Magnus Pehrssons genidrag.

– Jag som aldrig har varit någon stor målskytt, säger islänningen efter 2-1 mot Djurgården.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Matchhjälte igen.

Magnus Pehrsson förklarar:

– Han har fått en lite annorlunda uppgift i de två senaste matcherna. Jag ska inte säga att vi har skräddarsytt en roll åt honom, men någonting ditåt. Eyjolfur har fått friare tyglar och vi har tagit bort honom från balansspelet. Vi ville ha med honom mer i djupled så att han avlastar vår anfallare. Och det verkar ju passa honom bättre.

Hedinsson sänkte IFK Göteborg i derbyt för två veckor sedan och i går tryckte han in segermålet mot Djurgården.

– En fantastisk känsla att få avgöra. Men egentligen var det Björns (Andersson) mål i dag. Han vann duellen och jag kunde enkelt placera in bollen, säger han.

Djurgården tycker att de skulle fått frispark i den situationen. Kommentar?

– Absolut inte. Det var en schyst och helt vanlig närkamp.

23-åringen köptes från isländska Fylkir inför säsongen 2007. När han satte sin namnteckning på fyraårskontraktet blev han Gais dyraste värvning genom tiderna. Förväntningarna blev därefter. Men mittfältaren fick ett tufft debutår.

”Fått mitt genombrott”

– Det tog tid att förstå svensk fotboll. Det är mycket mer systemtänkande här. På Island är det vildare spel och alla springer omkring hur som helst på planen. Men nu känns det som att jag har fått mitt genombrott i allsvenskan.

Kan pressen av att vara rekorddyr ha hämmat dig?

– Det hade jag faktiskt ingen aning om att jag var.

Tack vare 2-1-segern över Djurgården klättrar Gais i tabellen och närmar sig topplagen. Lokalkonkurrenten IFK Göteborg på fjärde plats har bara fyra poäng mer, dock med en hängmatch till godo.

– Vi förtjänar att ligga före Blåvitt. Vi är bättre än dem och det visade vi i derbyt. Nu siktar vi uppåt, säger Eyjolfur Hedinsson.

Fotnot: Enligt Gais klubbchef Magnus Sköldmark är Levon Pachajyan numera klubbens dyraste värvning genom tiderna.