Nannes sågning efter cupskrällen

”Det är en skam för Kalmar”

Foto: Bildbyrån
Kalmar fick jubla över uddamålsvinsten. Men nu väntar en ny bortamatch, i alla fall enligt tränaren Nanne Bergstrand.
FOTBOLL

ROTTERDAM. Bragdseger borta mot Feyenoord.

Då sågar Nanne Bergstrand Kalmar sönder och samman.

– Det är en skam för Kalmar som stad att inte ha en arena som kan visa invånarna den här typen av fotboll. Vi måste klara två bortamatcher för att gå vidare och det är vi nog ensamma om, säger Bergstrand.

Nanne Bergstrand.

Den taktiskt prickfria insatsen på De Kuip innebär att Kalmar har ett utmärkt utgångsläge inför returen.

Men det faktum att matchen kommer att spelas i Borås – eftersom Fredriksskans inte håller för Uefas krav – sänker Nanne Bergstrands förhoppningar om avancemang rejält.

– Vi får ju ingen riktigt hemmamatch, vilket försämrar våra chanser. Utgångsläget är fortfarande 50/50. Hade det varit en riktig hemmamatch så hade vi haft 60 procents chans att gå vidare till gruppspelet, säger Bergstrand.

Två på bortaplan

Istället för en hemmamatch på sin egen arena måste Kalmar åka till Borås dagen innan match, sova på hotell och ladda som för en bortamatch. Samtidigt försvagas stödet från läktarna av att matchen spelas nästa 30 mil från lagets hemstad.

– Vi har två matcher på bortaplan. Det gör det svårare för oss, det är inget snack om den saken, säger Bergstrand som dessutom borde haft än ännu större seger med sig från Holland.

– Hade vi haft samma avslutsprocent som i allsvenskan hade vi gjort fler mål.

”Våga attackera”

Förutom Viktor Elms nickmål hade Patrik Ingelsten tre chanser som var betydligt bättre än Feyenoords bästa.

– Varje mål du gör på bortaplan är väldigt viktigt. Men i returen är Feyenoord tvungna att attackera och vi missade flera tillfällen i dag att såra dem bakom deras backlinje. Lyckas vi med det i Sverige ska vi ha bra chanser, säger Bergstrand.

Vad är nyckeln för att det här ska gå vägen trots att ni spelar borta även på hemmaplan?

– Fortfarande handlar det om att våga attackera så vi har ett systematiskt anfallsspel som kan såra motståndarna. Vi får inte spela för defensivt, vi måste attackera.

Vilken fara ser du?

– Vi är inne i ett väldigt bra resultatstim. Men det här är något som kommer att ge väldigt mycket beröm och väldigt många kommer att dunka våra spelare i ryggen och då är det väldigt lätt att bli bekväm. Men i det här gänget har vi tidigare haft lätt att vända de tankarna, säger Nanne Bergstrand.