Allsvenskan kan bantas

Förbundet ska utreda minskning

Svenska Fotbollförbundet och Lars-Åke Lagrell indikerar att 16 lag kan bli 14 igen redan 2010.
FOTBOLL

16 allsvenska lag kan snart vara ett minne blott.

Frågan ska utredas av Svenska Fotbollförbundet och regeln kan slopas redan 2010.

– Vi måste se hur det har påverkat publiktappet, säger ordföranden Lars-Åke Lagrell.

Frågan om 16 lag i allsvenskan har blivit en het debattpunkt.

Dels kan det vara en delorsak till årets extrema publikbortfall.

Dels slår det mot föreningarnas ekonomi eftersom pengarna från de centrala avtalen måste delas på ytterligare två klubbar.

Nu ska frågan om 16 lag utredas som en del av publikkrisen.

– Fotbollförbundet har ett styrelsemöte på söndag. Där har det naturligtvis alltid varit tänkt att publikfrågan skulle diskuteras. Men nu kommer vi att ha en annan utgångspunkt.

Granskningen underlag

– Den granskning som ni på Sportbladet hade i tidningen i dag (läs: i går) kommer vi att ha som ett underlag. Nu ser vi tydligt hur läget är i klubbarna. Men sen måste vi naturligtvis gå vidare, säger Lars-Åke Lagrell.

Hur då?

– Vi måste helt enkelt analysera läget i varje enskild klubb. Sen finns det en allmän del som vi måste se över. Det handlar till exempel om 16 lag i allsvenskan. Jag tror att det ligger bakom en del av publiktappet och det måste vi naturligtvis titta på.

Kan det bli 14 lag redan nästa säsong?

– Nej, vi har en princip i svensk fotboll att vi spelar om alla platser. Varje sådan här förändring måste ske innan serien startar. Det handlar tidigast om 2010.

”Måste agera”

Om en ändring av antalet allsvenska lag ska komma till stånd krävs ett beslut på förbundets representantskapsmöte första helgen i december. Motionstiden gick ut den 1 september.

– Det har inte kommit in några motioner om det här från någon av klubbarna. Däremot kan styrelsen fatta ett beslut om att ta upp frågan om vi noterar att vi måste agera för svensk fotbolls bästa, säger Lagrell.

ARTIKELN HANDLAR OM