Vill flytta derbyt till Söderstadion

”Vi har vidtagit åtgärder och ska diskutera möjligheterna”

Hammarbyfansen får inte komma på derbyt.
FOTBOLL

Hammarby-fansens läktare på Råsunda stängs inför derbyt mot Djurgården 20 oktober.

Nu ska klubben se över möjligheterna att spela derbyt – på Söderstadion.

– Vi kan infrastrukturen där och har vidtagit åtgärder, säger informationschefen Urban Rybrink.

Hammarby tvingas hålla sin klacksektion på Råsunda stängd i nästa derby mot Djurgården den 20 oktober och AIK får betala 35 000 kronor i böter.

Så lyder Svenska fotbollförbundets disciplinnämnds dom för händelserna i samband med derbyt mellan AIK och Hammarby på Råsunda den 25 augusti där matchen fick avbrytas efter att AIK:s målvakt Tomi Maanoja fått fyrverkeripjäser kastade mot sig.

Råsunda inte säkrare än Söderstadion

Hammarby är besvikna över domen och kommer att se över möjligheterna att i stället flytta derbyt mot Djurgården till Söderstadion.

– Vi ska se om vi inte kan spela derbyt på Söderstadion i stället. Vi anser att Råsunda inte är säkrare än Söderstadion, säger Urban Rybrink.

Sedan derbyskandalen hösten 2006, där flera huliganer stormade planen och sköt raketer upp mot läktaren, har inga derbyn spelats på Söderstadion men Hammarby har, enligt Rybrink, vidtagit flera säkerhetsåtgärder.

Bland annat har klubben satt upp ett stort nät som ska hindra att bland annat mynt och raketer kan kastas in på planen.

Arenan är, enligt Svenska fotbollförbundets jurist Krister Malmsten, inte heller belagd med någon bannlysning för all framtid.

Tävlingskommittén tar beslutet

Enligt Malmsten är det förbundets tävlingskommitté som beslutar om derbyt kan spelas på Söderstadion.

– En sådan förfrågan kommer att prövas på sakliga grunder. Det kommer att göras en helhetsbedömning där säkerthetsaspekterna väger tungt. Kommer det en sådan framställan kommer båda klubbarna och polisen att höras, säger Malmsten.

Idén om att flytta derbyt till Söderstadion kan ses som ett försök att kringå dagens dom eftersom den enbart gäller läktaren på Råsunda.

– Så kan man förstås se det är inte vår avsikt att Hammarby ska gå fritt från straff, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.

– Beslutet togs under de förutsättningarna som rådde, att matchen skulle spelas på Råsunda. Flyttas matchen blir det andra förutsättningar, ett annat läge, som vi får ta ställning till då.

Vad skulle det kunna innebära?

– Det vill jag inte spekulera men vi kommer att ta ett nytt beslut.