"Kalmar tar hem det här"

Experterna tror smålanningarna vinner SM-guldet

FOTBOLL

Säsongens bästa målskytt mot säsongens bästa målvakt.

På söndag väntar toppmöte mellan Kalmar och Elfsborg.

Men experterna är eniga om slutspurten: Elfsborgs skadeproblem ger Kalmar guld.

– Det går inte att ersätta två så pass duktiga spelare. Kalmar tar hem det här, säger Radiosportens expertkommentator Ralf Edström.

– Jag tippade Elfsborg som vinnare innan säsongen, men efter det här håller jag Kalmar som favorit, säger SVT:s Anna Pohjanen.

Vad de pratar om?

De skadade Elfsborgsmittfältarna Anders Svensson och Stefan Ishizaki, som båda missar allsvenskans guldstrid i ett läge där Boråslaget – med sju omgångar kvar – ligger poängen bakom Kalmar.

– Två nyckelspelare på operationsbordet. Det är klart att det påverkar, säger Edström samtidigt som han hyllar Kalmars mittfält:

– Henrik Rydström är en evighetsmaskin på mitten och sen har jag blivit väldigt förtjust i Elmbröderna – Viktor, men särskilt Rasmus.

Vad som gör bröderna som så speciella har Pohjanen svar på:

– Det har en lojalitet mot Kalmars spelidé samtidigt som de kryddar den lojaliteten med otroligt kreativa intuitiv. Inom ramen för spelidén hittar de egna vägar, säger hon.

”Wiland makalös”

Fördel Kalmar på mittfältet, alltså. Men i defensiven regerar Elfsborgs enligt experterna. Och självklart lyfter man fram rekordmålvakten Johan Wiland – som hittills bara släppt in sju mål.

– Det Wiland gjort är makalöst, säger Edström.

Om Elfsborg har dominerat defensivt slår dock Kalmar det jagande laget på fingrarna när det gäller arbetet framåt. 55 mål har det hittills blivit.

Men det finns orosmoln i statistiken.

Säsongens målkung, Patrik Ingelsten (15 mål) har inte hittat rätt sedan den 24 augusti och dessutom har Kalmar två raka matcher utan spelmål.

– Ingelsten har ju missat rätt mycket chanser på sistone. Men det märks att han är ivrig, att han vill så mycket. Ibland kan det knyta sig då. Får han bara göra ett mål kommer det lossna, säger Edström.

”Gammalt mot ungt”

TT: Och tränarna, om ni ska jämföra Nanne Bergstrand med Magnus Haglund?

– Det är gammalt mot ungt kan man säga, säger Anna Pohjanen.

– Två olika generationer, men lika duktiga. Sen gillar jag det sätt som Nanne (i Kalmar) arbetar på. Han har byggt upp en otroligt stabil grund och är konsekvent i sina tankar om vad utveckling innebär.

Ralf Edström håller med:

– Nanne gör ett kanonjobb när det gäller klubbens mentalitet. Jag trodde nog att Kalmar skulle rasa ihop när Cesar Santin lämnade, men så har det ju inte alls blivit.