Kalmar–Elfsborg – direkt från Fredrikskans

FOTBOLL

KALMAR. Ettan mot tvåan.

En match som mycket väl kan avgöra guldstriden.

sportbladet.se:s Daniel Sjöberg är på plats på Fredriksskans – och ger dig matchen minut för minut.

93. Slut. Det kom för sent. Reduceringen alltså. Kalmar FF:s seger var aldrig hotad och som det såg ut i andra halvlek måste jag säga att det var rättvist. Det där 1-0-målet fick väldigt stor betydelse för matchen och även Nanne Bergstrands byten i pausen. KFF fick balans på mittfältet och kunde därifrån ta kontrollen över tillställningen.

Viktor Elm stor matchvinnare givetvis och helt riktigt att han får pris som matchens lirare efter de där två fullträffarna, men jag vill även nämna Patrik Rosengren. Tala om proffs. Bänkad sedan i somras, inbytt på grund av skada på en ovan högerbacksplats och så är han Kalmar FF;s gigant i försvaret. Imponerande. Segern innebär som tidigare nämnts att KFF har skaffat sig ett rejält grepp om guldplatsen. Ett grepp som jag är tveksam till om de verkligen släpper nu.

Elfsborg får bryta ihop och komma igen. Precis som jag ska göra. Nu är det dags att ge sig ner till presskonferensen och även in i omklädningsrummen, inget man är bortskämd med som Stockholmsbaserad reporter precis. Rapporteringen är därmed över. Jag återkommer med lite intervjuer senare på annan plats. Allt gott.

93. Titta där. En felpassl, Elfsborg kontrar och Joakim Sjöhage kan reducera med bara sekunder kvar. Så blev det nervöst igen. 2-1

92. Nu vill klacken göra ståplats av hela arenan, men de rutinerade rävarna runt mig bryr sig inte om sådant där. De ställer sig upp när det blir mål och det får liksom räcka. .

91. Elfsborg får ännu en hörna som blir till en dubbelhörna. Sista chansen, men nej det vill sig inte.

89. Viktor Elm laddar. Publiken sjunger "En gång till". Eller "En gång te" om man ska vara noggrann, men Elm drar bollen högt över. Det tror jag ändå både han och publiken kan leva med. Kalmar FF är bara tre minuters stopptid, eller övertid, från en mycket viktig seger och ett fyrapoängsförsprång i den allsvenska toppen.

88. Andreas Augustsson får sitt andra gula kort och blir utvisad när han inte får grepp om Dauda och Kalmar FF får ännu ett grymt frisparksläge.

86. Lite lustig hörna av Lasse Johansson. Hela KFF-laget stod bortom straffpunkten. Lasse slog den kort. Kanske skulle ha satsat på mig i stället Nanne. Nu är det stavningstävling här på Skansen. "Ge oss ett K, ge oss ett F, ge oss ett F, vad blir det?" Ja, den klarar ni själva.

85. Elfsborg försöker givetvis. de satsar allt framåt och det gör de rätt i. 2-0 eller 3-0 spelar ju egentligen ingen roll i det här läget, målskillnaden till trots. En reducering kan ändå skapa en viss spänning.

83. Nu applåderar i alla fall hela Skansen. Nja, inte Elfsborgsklacken förstås. Där är det riktigt tyst nu och där var det riktigt nära 3-0. Dauda bryter sig igenom och endast en suverän räddning av Wiland räddar Elfsborg för 3-0. Haglund står med händerna i byxfickorna.

82. Och där avgjordes matchen. 2-0 till Kalmar FF och det är Viktor Elm som slår till igen. Med en fantastisk frispark som går runt muren på "fel sida" och ställer Wiland som aldrig hinner dit. Jo, jag skriver att matchen är avgjord nu. Det här vänder aldrig Elfsborg.

81. Tiden börjar rinna ut nu för Elfsborg. Kalmar kan leva med ett kryss. Det är klart tveksamt om Elfsborg kan leva med en förlust och att vara fyra poäng efter Kalmar. Betänk att KFF har en bättre målskillnad också. Inte oviktigt när det blir såhär jämnt.

80. Ny, bra chans för Elfsborg. Men det blir bara hörna. En hörna som åter slås långt och det där har KFF koll på nu. Bollen nickas bort och Elfsborg ska försöka sig på en Kalmar-grej med långt inkast. Den går till Wastå.

78. Nu är det lite väl mycket stopp och start. Det blåses lite väl mycket för att vara en seriefinal. Kom igen Ingvarsson, tilllåt spelarna att satsa lite mer i närkamperna.

77. Hörna för Elfsborg. Emir Bajrami slår den långt och till slut hamnar den hos Wastå.

76. Frispark för Kalmar på egen planhalva. Wastå skickar upp bollen och KFF flyttar fram, men Elfsborg tar hand om bollen och börjar om mot ett samlat KFF-försvar.

75. Lasse Nilsson får chansen att dra till strax utanför straffområdet, men skottet går över. Nu ska Fredrik Berglund in. Ska han rädda sitt lag? Han är ju i alla fall lagets bästa målskytt med sina sex fullträffar i år. Denni Avdic kliver ut.

72. Marcus Lindberg kliver fram och avslutar. Ett hårt skott, men en bit över. Publiksiffran 8 608 presenterades precis. Det betyder att det inte är fullsatt, men de ungefär 300 ståplatsbiljetter som finns kvar är usla och är mer eller mindre omöjliga att sälja. Åtminstone till Kalmar-bor som kan sitt Skansen.

71. Andra halvlekens bästa chans hittills går till Kalmar. Ett inspel efter marken når Viktor Elm som drar till vid straffpunkten. Ett bättre läge än när han gjorde målet egentligen, men bollen går över och Elm begraver händerna i ansiktet. Där kunde KFF ha avgjort matchen.

69. Nu ropas det på hands från hemmapubliken, men det känns som om det har blivit en reflex av det där. Ungefär som när man räcker upp handen och vill ha inkastet trots att man tydligt sparkade ut bollen. Elfsborg får ny frispark och behåller trycket därefter. Keene avslutar och jag kan höra Lasse Granqvist skrika ut att Wastå räddar bollen.

68. Nu hettar det till. Denni Avdic hålls i och Haglund vill ha straff. Nej, säger jag.

66. Nu är det riktigt mörkt runt Fredriksskans, men det är fortfarande riktigt behagligt väder. En perfekt fotbollssöndag helt enkelt. Elfsborg har börjat ta över nu, men jag tror ändå att KFF-spelarna är nöjda med att ligga i position och kontra. Nu gick de ändå bort sig och Denni Avdic blir helt fri, men får ingen träff med skallen. Det var en riktigt bra chans.

64. Elfsborg behåller trycket efter frisparken och Emir Bajrami lossar vänstern i bra läge. Strax över.

63. Viss förvirring om vem som ska ha frispark. Den går till Elfsborg och Johan Karlsson ska slå in bollen. Elfsborg flyttar upp.

61. Nu är det Nanne som står upp och Haglund som sitter ner och "Bagarn" fortsätter att dominera. "Det är den gamle Bagarn" konstaterade precis en av lokalborna som sitter strax bakom mig.

59. "Bagarn" har varit grym sedan han kom in. Så spelsugen är den "gamle" att han till och med bjuder på en uppspelsfint som lurar bort motståndaren innan han slår en passning som dock inte hittar fram till rätt adress. Jag sticker ut halsen och säger "Bagarn" från start i nästa match.

58. Om rapporteringshastigheten av någon anledningen sjunker här under andra halvlek så ska ni veta att det är kollegan Ulriks fel. Han tog inte med någon bulle upp till mig så blodsocker-nivån är farligt nära noll nu. Elfsborg har fått lite kontakt igen, men det känns som om hemmalaget ändå har kontroll.

56. Elfsborgsspelarna ropar på straff för hands och nog tar den på handen på Rydström. Men den där jäkla handsregeln är det ju ingen som kan eller ens kan förklara så ingen blir nog förvånad när det inte blir något annat än hörna som avslutas strax över. Wastå hade koll.

54. Fick precis order att öka takten av redaktör Källström. Det är precis vad Kalmar har gjort. Utan att vänta på sista kvarten och ett riktigt bra avslut av Ingelsten tvingar Wiland till en fin räddning

52. Elfsborg i anfall, men KFF har nio man, tio om man räknar Wastå och det ska man väl göra, på rätt sida. Sedan kommer kontringen. Ingelsten avslutar, men till slut ändå en ganska lägg räddning för Wiland. Tror ändå att Haglund och Wettergren på Elfsborgsbänken känner en viss oro nu. Kanske kan en hörna få in gästerna i matchen igen. Här kommer den, men det blir inget av det i slutändan annat än en offside-avvinkning.

51. Nu får inte Elfsborg ens låna bollen. Nannes byten har gett KFF mycket bättre balans och laget rullar boll riktigt vackert, men även med effektivitet och gästerna slår bara ifrån sig när de väl får tag på bollen.

50. Kalmar FF har startat riktigt bra och Elfsborg har problem. Just nu är det bara KFF.

47. Nu var det nära 2-0. KFF kombinerar sig fram mycket snyggt med en klackspark av Dauda som sista ingrediens, men Elfsborg får undan bollen i sista stund. KFF ser pigga ut nu.

46. Israelsson och Sobralense ut och Lasse Johansson och Dauda har kommit in. Nu har Kalmar FF inga byten kvar att göra och därmed så blir det inget spel för mig i dag. Dessutom kan man ju fråga sig om inte Nanne tar en liten risk med tanke på Lasses tidigare känning. Å andra sidan sa Lasse i en halvtidsintervju att han inte kände något under uppvärmningen så det ska väl vara lugnt.

46. Jaha, då kör vi igen då. Dags för andra halvlek. 1-0 till Kalmar FF.

Halvtid. En viss kaffedoft smyger över pressläktaren samtidigt som alla kollegor rusar in i värmen. Själv sitter jag här och försöker sammanfatta den första halvleken. Elfsborg började bättre än Kalmar som verkade ha vissa problem med positionerna i sitt "nya" 4-4-2. Efter tio minuter kom KFF in i matchen och började skapa lite grann och Patrik Ingelsten var framme med huvudet ett par gånger. Men Elfsborg reste sig igen och när Kalmar FF gjorde sitt 1-0-mål satt lokaljournalisterna och tyckte att gästernas spelare rörde sig klart bättre. Målet kom som en blixt från en klar himmel, tyckte Ulrik och det har han rätt i. Jag var inte alls med. I samma ögonblick hängde sig dessutom datorn..

Till och med redaktör Källström hade rodnat över de ord jag tänkte i det läget. Ungefär det samma som Magnus Haglund tänkte gissar jag. Nu måste han hitta på något för att vända på det här, men det kan bli svårt. För som jag skrev tidigare, det här är guldläge för KFF som nu får chansen att spela sitt spel med snabba omställningar och kanske kan det öppna upp sig för Patrik Ingelsten.

Och att Kalmar FF kan göra mål på Elfsborg vet vi inte minst sedan cupmatchen på Borås Arena tidigare i år då de röda gjorde hela 4-1 på hemmalaget som dock knappast ställde upp med sitt bästa lag i den matchen. Ändå hade de ett starkt lag och det var imponerande. 4-1 i dag. Nja, det tror jag knappast. Har sagt kryss hela tiden och får väl ändå hålla fast vid det, trots att det är fördel för serieledarna.

46. Det där kom från ingenstans. Jag skulle precis skriva att Augustsson är avstängd i nästa match. Då gör Viktor Elm 1-0 på passning från Ingelsten. Ett mycket vackert avslut av hög klass av det blivande Heerenveen-proffset.

Tala om psykologiskt viktigt mål. Nu är det riktigt rejäl fördel Kalmar FF i guldstriden med 45 minuter kvar av den här seriefinalen. Hemmalaget får dessutom chansen att spela sitt spel och gå på kontring när Elfsborg måste fram för om de inte kvitterar är det fyra poäng upp till KFF.

45. Viktor Elm får chansen utanför Elfsborgs straffområde och drar till. Johan Wiland är chanslö. 1-0.

43. Nyss drogs publiken igång av en herre som måste vara Sveriges äldsta klackledare. Men han gjorde åtminstone jobbet. Matchens första varning går till Augustsson. Mål.

42. "Bagarn" kommer in som vänsterback och stoppar direkt ett friläge för Lasse Nilsson och får stora applåder. Ska vi gissa att han har längtat efter det här under den ovana tiden på bänken. Emin Nouri går över och spelar högerback.

40. Hörnan resultatlös (som det brukar heta i tv). Kalmar FF ska byta in Patrik Rosengren. "Bagarn" har varit petad, men nu får han chansen i stället för högerbacken Arthur Sorin som uppenbarligen sällar sig till skadelistan. Rydström rusar ut till Nanne som förklarar hur det ska fungera nu och Elfsborg har ännu en frispark som nickas bort.

38. Matchens näst bästa chans. Inlägg och bra nick av Denni Avdic, men Wastå räddar snyggt med vänsterhanden till hörna.

36. Hela Skansen ropar klacken och (nästan) hela Skansen svarar. Men något jättetryck är det ju inte på arenan just nu. Det är nervöst även på läktarplats.

35. Nej, Kalmar FF har inte riktigt samma flyt i spelet som vi har sett tidigare under året. En kontringschans slarvades precis bort. Men det här är ju å andra sidan Elfsborg och seriefinal så det ska väl inte gå lika lätt. Men ändå, fördel Elfsborg just nu.

32. Det här är en tillställning där initiativet svänger från lag till lag. Nu är det Elfsborg som har skaffat sig ett litet grepp igen och det skedde redan innan Mobaeck träffade ribban.

31. F-n också. Det blir nog inget inhopp för mig. Nu värmer Lasse upp vid sidlinjen. Dock fortfarande i täckjacka och det är klart. Lite kyligt blir det över Skansen när vindarna blåser in från vattnet. Bra frisparksläge för Elfsborg igen och nu var det nära. I andravågen efter frisparken träffar lagkapten Mobaeck RIBBAN. Vaknar matchen nu? Vi kan ju hoppas.

28. Nu liknar KFF-uppställningen lite mer en 4-2-3-1-uppställning med Patrik Ingelsten längst fram. Nja, det kanske var en synvilla. Det där är ju bara en lek med siffror, som tränarna brukar säga.

27. Frispark nu i ett hyfsat läge för Elfsborg. Men precis som KFF saknar sina långa inkast saknar Elfsborg ett par bra fötter i Anders Svensson och Stefan Ishizaki och det blir inget av den frisparken utan KFF kan nicka bort.

25. Elfsborgs tränare Magnus Haglund står upp mer eller mindre hela tiden och kanske är han lite mer nöjd nu när Elfsborg ändå skapar ett visst tryck på KFF-målet, men de heta chanserna uteblir fortfarande. Emin Nouri kastade precis inkast i ett riktigt Elm-läge, men KFF-spelarna tycktes ha glömt att Rasmus inte är på plan och Viktor Elm var tvungen att spurta för att hinna upp bollen. Dock utan att kunna göra något vettigt med den.

22. Nu när det inte händer något här i matchen så kan jag ju passa på och berätta att solen har värmt Kalmar hela dagen och nu är det behagligt här på pressläktaren. Man får ju försöka hitta ljuspunkterna här i tillvaron. Elfsborg inkastar sig fram längs högerkanten, men de har ju ingen långkastare. Å andra sidan har ju inte Kalmar FF det heller när både Rasmus Elm och Lasse Johansson saknas.

18. Bra frisparksläge för KFF. Rydström snett från vänster, men det blir för högt och säkre Wiland lägger händerna på bollen och Elfsborg kan börja om. Det är lite mer KFF, men matchen står och väger som det heter.

16. Ett motlägg mitt på plan blev precis till Elfsborgs första skott på mål, om man inte räknar Lasse Nilssons chans, men det var mer ett inspel snett inåt bakåt. "Skottet" vållade hur som helst inga problem för Wastå.

14. Bästa chansen hittills. Ett inlägg från Sobralense når Ingelsten, men skyttekungen nickar utanför. Bollen tar dock i burgaveln och vissa KFF:are trodde att det blev mål.

13. Som alltid i sådana här matcher kan det krävas ett mål innan det öppnar upp sig ordentligt. Nu ligger en KFF-spelare ner skadad. Inte en till, tänker nog Nanne. Men Viktor Elm reser sig upp med viss möda och spelar vidare.

13. Elfsborg skapar ett visst tryck efter frisparken, men Kalmar FF fredar sig ändå ganska enkelt.

12. Ingelsten kommer först på bollen, men nickar högt över på Rydströms frispark. Sobralense tappar bollen och Elfsborg får frispark i samma läge. Han kladdar lite för mycket på bollen och Nanne är nog inte nöjd.

11. Känslan var rätt. Kalmar FF har kommit igång. Det kanske tar ett tag att hitta positionerna, men som alla svenska fotbollsspelare har KFF-killarna fått 4-4-2 med modersmjölken så det sitter nog. James Keene delar ut en riktigt ful tackling och KFF har frispark mitt på Elfsborgs planhalva

7. Kalmar skakar fram första hörnan Viktor Elm får en dubbelchans.

6. Rydström laddar stora bössan, men domaren blåser av. Frispark för Elfsborg. Där var han sugen, kaptenen med det "fruktade" skottet.

5. Daniel Mobaeck bär kaptensbindeln i Elfsborg. Den förre KFF-spelaren alltså. Israelsson fick precis känna på bollen för första gången i sin allsvenska debut och Kalmar verkar vara på väg att vakna lite grann.

3. En rejäl Elfsborgsklack är på plats och skam vore väl annat. Trädgårdsmästare Edström är också här och gräsmattan ser riktigt fin ut. Kanske har han hjälpt till. Elfsborg har tagit ett litet grepp om matchen och de är ju också laget som främst behöver en seger

1. Nu är matchen igång. KFF-experten Ulrik påpekade precis att det ser ut som om Kalmar FF kommer att spela 4-4-2 med Patrik Ingelsten och David Elm på topp. Det ser onekligen så ut. Troligen på grund av skadorna och att de inte vill sätta debutanten Erik Israelsson under för stor press på ett tremannamittfält.

Elfsborg skapar ändå första chansen. Lasse Nilsson igenom på vänsterkanten, men Wastå agerar mycket bra och stoppar anfallet.

18.00 Lite intressant det här med målen. Ni vet ju att Kalmar FF har gjort flest mål (55) i allsvenskan och att Elfsborg har släppt in minst (7). Och apropå mål så har Elfsborg 15 mål på planen där Emir Bajrami är bäst med sina fyra.

Det är lika många som Patrik Ingelsten har gjort själv. Men nu blir det ett test för skyttekungen som har missat en del på slutet. Är krutet torrt?.

Lasse Johansson värmde innan matchen upp i gympadojor och täckjacka. Ändå sitter han på bänken. Just nu känns det som om jag är närmare ett inhopp i den här matchen än Lasse. Jag sitter på fjärde raden på pressläktaren Nanne.

17.56 Nu kliver lagen in på ett så gott som fullsatt Skansen. När jag och Jenny (eller fröken Modin som hon kallas i Lauls blogg) var ute vid arenan för några timmar sedan fanns det fortfarande ståplatsbiljetter. Frågan är om det gör det nu? Tillåt mig tvivla.

17.52 Här har ni förövrigt de båda lagen. Notera att Kalmar FF släpper fram allsvenske debutanten Erik Israelsson på mittfältet

Kalmar FF: Petter Wastå - Arthur Sorin, Marcus Lindberg, Joakim Lantz, Emin Nouri - Erik Israelsson, Henrik Rydström, Viktor Elm - Patrik Ingelsten, David Elm, Daniel Lopes Silva Sobralense (kommer att heta Sobralense i rapporteringen från och med nu).

Elfsborg: Johan Wiland - Johan Karlsson, Teddy Lucic, Andreas Augustsson, Mathias Florén - Helgi Danielsson, Daniel Mobaeck - Emir Bajrami, Denni Avdicc, Lasse Nilsson - James Keene.

17.45: Sådär ja. Då är Stockholms-j-veln på plats på Fredriksskans och varför då kanske ni undrar. Jo, det är här det händer i Fotbollssverige i dag. Kalmar FF mot Elfsborg. Seriefinal. En poäng mellan lagen. Nu ska det avgöras. Nja, inte riktigt, men dagens match kan bli en rejäl indikation på vilket lag som är redo att gå hela vägen. Fördel KFF inför matchen, men hur är det med formen? Två raka förluster.

Laget har dessutom skadeproblem. Skyttekungen Patrik Ingelsten har haft känningar i en vad och i en magmuskel. Nu kommer han till spel efter ett sent test. Dock saknas Rasmus Elm och Lasse Johansson. Framförallt den förstnämnde är ett tungt tapp.

Men om vi nu ändå ska tala om tunga tapp så kan vi ju nämna att Anders Svensson och Stefan Ishizaki saknas hos gästerna som slet sig till en seger via självmål mot Hammarby. Självmål spelade en stor roll för tio år sedan då ett annat lag med färgerna svart och gult vann SM-guld. Kanske ett segerrecept för Elfsborg också.

Tekniken strular en del på Fredriksskans, och då menar jag inte Henrik Rydströms skotteknik utan den som rör sig i cyberrymden. Vi viker dock inte ned oss utan kämpar för att ni ska få en så bra rapport som möjligt. Nu kör vi!