Nobbade miljonbud – det blev guld värt

”Därför sålde vi inte”

FOTBOLL

Holländska Heerenveen var i somras beredda att betala 6,5 miljoner kronor för succémittfältaren Viktor Elm, 22.

Kalmar FF kallade till ett styrelsemöte – och när det mötet var över så var det inget snack om saken.

–?Alla i styrelsen var överens om att inte sälja. Vi ville ge oss själva och killarna chansen att spela hem ett SM-guld. Därför sålde vi inte, säger Kalmar FF:s Kjell Nyberg.

Viktor Elm var själv sugen på att sticka till Holland redan i somras. Agenten Martin Klette satte stenhård press på Kalmar FF genom att kritisera klubben via media för att de inte släppte hans spelare.

Men Kalmar FF vägrade sälja.

– Nu ser vi resultatet av hur det går när man låter fotbollsfolk sköta sådant här, säger Kjell Nyberg.

Styrelsen hyllas

Sportchefen Svante Samuelsson är inne på samma linje:

– Med tanke på att vi sålde Cesar Santin i somras så gjorde det att vi inte ville släppa en spelare till. Vi gjorde den bedömningen att laget skulle tappa för mycket i slagstyrka om båda hade lämnat.

Efter Elm-succén i såväl allsvenskan som i Uefacupen hyllas nu Kalmar FF:s styrelse för att de vågade säga nej tack till 5,5 miljoner (andra klubbar hade fått runt 20 procent av övergångsumman).

Agenten till attack

Men debatten var helt annorlunda i somras – bland andra så ”dömde” Viktor Elms agent Martin Klette ut Kalmar FF:s styrelse för att de tackade nej till Heerenveen:

– Under mina tretton år som agent har jag aldrig varit med om ett så bra erbjudande för en spelare som har mindre än sex månader kvar på kontraktet, sa Klette till Sportbladet i mitten av juli.

Med i landslaget

Lilla Kalmar FF stod ändå upp rakryggat, sa nej till 5,5 miljoner kronor – och efter det har Viktor Elm precis som hela föreningen bara blivit bättre och bättre. Totalt har landslagsmittfältaren nu gjort tio mål och sju assist i allsvenskan och han har slitit till sig en plats i A-landslagstruppen.

Viktor Elms nickmål borta mot Feyenoord (1–0) har dessutom gett KFF en superchans till att ta sig till

Uefacupens gruppspel.

Med andra ord så bedrog inte snålheten visheten den här gången – och då pratar vi ändå om smålänningar?…