Experterna sågar Malmö

”Självbilden inte synkroniserad med verkligheten”

FOTBOLL

Sportbladet.se ställde tre frågor till sex experter inför kvällens derby i Skåne.

1) Varför har Malmö gjort en så svag säsong?

2) Hur ska MFF bli ett storlag igen?

3) Hur går det i matchen?

Domen är stenhård – de flesta sågar Malmö FF.

Johan Mjällby, Viasat

1. Det fanns stora förhoppningar att Roland Nilsson skulle få det här laget att fungera men det har han inte lyckats med. Laget måste vara otroligt missnöjda med den här säsongen, de har ju misslyckats kapitalt.

2. Man måste gå igenom sin organisation och välja vilken väg man ska gå. Spelarna har ju ett stort ansvar men de kan inte ta allt ansvar. Även tränare, styrelse och ledning måste ta ansvar. Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans. Det har man inte gjort i Malmö i år.

3. Det handlar om heder och stolthet och att visa att man som spelare har en framtid i klubben. Jag tror ändå Helsingborg är starkare och tar sista chansen att haka på Kalmar i toppen.

Anna Pohjanen, SVT

1. Spelarna underpresterar. Och det är möjligt att det är en ledarfråga. Eller så är de dåliga på att hantera förväntningarna och de kanske har det för bra helt enkelt. Jag är besviken på karaktären hos spelarna och har varit det under flera år.

2. De måste hitta själen och hjärtat igen. Det är det fotboll handlar om. Man måste vilja jobba för sin egen framgång men även för laget, klubben och staden. Sen måste spelarna få kontinuitet, behålla samma tränare och få jobba långsiktigt.

3. Helsingborg vinner.

Thomas Wernerson, SVT.

1. Jag tycker att de saknar en centrallinje som man bygger på. Helst borde den vara byggd på egna spelare

2. De måste rekrytera båda inifrån och utifrån. Göra som andra klubbar och satsa på egna spelare i större utsträckning. Åtminstone på spelare från Skåne. De har ju bytt spelare och tränare och det har inte blivit bättre så det kanske är så att den långsiktiga strategin som måste ses över. Alla spelare och tränare kan ju inte vara helt odugliga.

3. Det är ändå helt klart läge för Malmö FF att skrälla. Någon gång måste det ju vända och det här kan vara ett sådant tillfälle. Jag chansar med 2–1 till MFF.

Ralf Edström, Radiosporten

1. De är väl inte bättre. De får ju inte till det. Jag tycker synd om Ola Toivonen. Han har burit det där laget i år, men han kan inte göra allting själv, en så ung spelare.

2. De har kört fast och de behöver nog rensa ut även på spelarsidan. Jag vet ju inte hur stämningen är i laget, men de måste ta en rejäl diskussion om hur det ska se ut på ledarsidan, spelarsidan och tränarsidan. Det är inte bara en sak som felar.

3. Allt annat än en Helsingborgs-seger vore en skräll. Jag tror på 2–1 till HIF.

Pontus Kåmark, TV4

1. Det är svårt att svara på. Jag är otroligt besviken på laget. De verkar ha alldeles för dålig karaktär. Jag tycker ändå att kvaliteten finns där även om det givetvis kan gå upp och ner och när det går dåligt får man bita ihop.

2. De har ju en fantastisk ungdomsverksamhet, det är därifrån som många av deras stjärnor har kommit. I stället för att bygga därifrån har Malmö värvat gammalt och dyrt. Felet ligger väl hos alla. Tar man bort Roland så måste de titta på sig själva. Det känns som om det är många kockar som ska lägga sig i.

3. I ett krisläge tar man sig samman så jag säger 2–0 till Malmö FF.

Pelle Blohm, Canal Plus

1. Det är nästan omöjligt att svara på på kort i en enkät. Det är så många orsaker som säkert spelar roll.

2. Som det är nu så har man inte truppen för det. Om man tänker på det är Malmös självbild inte synkroniserad med verkligheten, med vilka spelare man faktiskt har. Man kanske inte har lag som ens skulle slåss om om medaljerna. Det är väldigt få som kommer till Malmö som faktiskt blir bättre. Man måste ta reda på vad det beror på.

3. Malmö har svårt att vinna. De var riktigt svaga mot Norrköping . Samtidigt är ett derby en match som lever lite sitt eget liv och tar man tre poäng är mycket förlåtet, eller i alla fall lite förlåtet. Men jag tror på 3–1 till Helsingborg.