Gefle kvar i allsvenskan

Underläge tre gånger – men räddade oavgjort

Foto: Arne Forsell
Klappat och klart för allsvenskt kontrakt.
FOTBOLL

Gefle fixade det allsvenska kontraktet efter 3–3 borta mot Trelleborg.

Men det satt långt inne.

– Det var en dramatisk väg fram till den poäng vi behövde, säger Gefletränaren Per Olsson.

Gefle var i underläge med såväl 1-0, 2-0 och 3-2 men visade strålande moral och kom igen hela tiden.

Sedan visade det sig att Gefle klarat sig även vid förlust eftersom Örebro besegrade Sundsvall.

– Nu blev det så men det känns skönt att vi klarade det på egen hand. Tyckte vi började bra och hade koll på Trelleborg men så blev vi passiva i vårt försvarsspel och släppte till två mål, säger Olsson.

Trelleborg som inte haft några målchanser att tala om slog plötsligt till två gånger om på två minuter i första halvlek.

I 26:e minuten rullades Gefles högerförsvar upp och en fri Kristian Haynes kunde från nära håll rulla in 1-0.

Två minuter senare var det i stort sett samma scenario igen - skillnaden var att det var Gefles vänsterförsvar som rullades upp. Andreas Drugge satte 2–0 mellan benen på Gefles målvakt Mattias Hugosson.

Stark upphämtning

– De målen präglade resten av halvleken men killarna visade en enastående glöd och jag är stolt som ledare att se att det finns en sådan enorm go i laget, säger Per Olsson.

Geflespelarna hade gett sig den på att komma tillbaka och anförda av veteranen Hasse Berggren startade man en stark upphämtning i andra halvlek.

Berggren lyfte in 1-2 i 68:e minuten och inhopparen Jonas Lantto pricksköt 2-2 fem minuter senare.

– Då hade vi det mesta under kontroll men som kom kallduschen när dom gjorde 3-2, säger Per Olsson.

Trelleborgs ledningsmål kom i 83:e minuten och då såg det kört ut för Gefle men Hasse Berggren hade inte gett upp. I 87:e nickade han påpassligt Daniel Bernhardssons inlägg i mål.

– Det var en pärs men nu är jag bara lättad. Underbart att vi är kvar i allsvenskan. Det var en sådan befrielse att få den poäng vi behövde, säger Berggren.

Berggren tyckte det var extra skönt att sätta kvitteringen – det var nämligen han som orsakade frisparken som Trelleborg gjorde 3-2 på.

I Trelleborgslägret var mungiporna mer nedåt.

– Vår prestation i andra halvlek var inte godkänd. Gefle tog fullt rättvist en poäng. Vi faller ihop i andra halvlek, säger Trelleborgs tränare Tom Prahl.

TT