MILJONSMÄLLEN

Henke och Helsingborg i skattehärva – krävs på stora belopp

Foto: Montage
Henke Larsson och Helsingborg krävs på pengar av Skatteverket.
FOTBOLL

Skatteverket anklagar Henrik Larsson och Helsingborgs IF för grova fel vid landslagsstjärnans återkomst till svensk fotboll.

Henke och HIF krävs på flera miljoner kronor i extra skatt.

– Jag har inte varit inblandad, kommenterar Henrik Larsson.

Henrik Larsson fick 9,2 miljoner kronor av Helsingborg vid sin hemflytt från Barcelona.

Nu krävs klubben på ytterligare pengar samtidigt som Henrik Larsson blir skyldig att betala ytterligare skatt.

Skatteverket slår fast att Henrik Larssons beskattningsbara inkomst för 2006 ska höjas med 922 490 kronor, plus att han krävs på ett skattetillägg, en så kallad extra straffskatt, på 368 996 kronor.

Totalt krävs landslagsanfallaren att betala 818 308 kronor extra och Helsingborgs IF krävs på miljonbelopp (se separat artikel).

Agent inbladad

Tvistefrågan i Henrik Larssons skattehärva är vem som den hollandsbaserade fotbollsagenten Rob Jansen företrätt vid själva övergången – Henke själv eller HIF?

HIF har betalt 922 490 kronor till Rob Jansen. Pengar som skatteverket anser att Henrik Larsson borde betalt själv eftersom myndigheten anser att Rob Jansen representerat Larsson vid övergången.

– Vi anser att han (Rob Jansen) agerat som spelaragent. Det är en bevisfråga. Men det är väl allmänt känt att han har varit Henrik Larssons agent sedan han flyttade från Helsingborg, säger Rolf Nilsson, skatterevisor på skattekontoret i Helsingborg.

Enligt Helsingborgs IF har Rob Jansen representerat klubben, inte Henke. HIF kontaktade Rob Jansen och gav honom uppdraget att locka hem Henke.

– Under den här perioden var Rob Jansen inte licensierad agent för Henrik Larsson. Han var tillgänglig för oss, enligt vår uppfattning, säger säger HIF:s styrelseledamot och jurist Krister Azelius.

Så ni hade ett avtal med Rob Jansen?

– Vi hade hade en muntlig överenskommelse med Rob Jansen. Men ett avtal i bemärkelsen kontraktshandling finns ej, säger Azelius.

Vem företrädde Henrik Larsson vid förhandlingarna?

– Han agerade själv. Dels representerade Rob Jansen oss, sedan var Sten-Inge Fredin (HIF:s ordförande) nere i Barcelona. Henrik hade inte någon agent, men olika rådgivare.

Kommer att överklaga

Sportbladet var i går via Krister Azelius i kontakt med Henrik Larsson som meddelar att han tillsammans med sitt juridiska ombud Olof Danielsson kommer att överklaga beslutet.

– Jag har drabbats av något som skett mellan HIF och Rob Jansen, hälsar Henrik Larsson.

Henrik Larsson riskerar också att bli granskad av åklagare eftersom skatteverkets praxis är att göra en åtalsanmälan vid fall där det undanhållna skattebeloppet överstiger 41 000 kronor.

– Vi går på beloppet endast. Vi har inte kompetensen att avgöra vad som är brottsligt utan det skickas till åklagare, säger Erik Boman, pressekreterare på skatteverket.

Krister Azelius tror inte att det blir ett åtal.

– Jag skulle bli mycket överraskad om det leder till åtalsprövning, säger han.

FAKTA

Agenten Rob Jansen fick 922 490 kronor från HIF.

HIF hävdar att Jansen representerade HIF i förhandlingarna med Larsson.

Larsson hävdar att Jansen inte jobbat för honom vid övergången.

Skatteverket menar att Jansen varit Larssons agent under många år och även vid förhandlingen med HIF.

Skatteverket hävdar därför att utbetalningen till Jansen är gjord med Henrik Larssons medel. Pengar som Larsson inte betalt skatt för och nu upptaxeras för. Dessutom drabbas Larsson av ett kraftigt skattetillägg. Larsson ska betala 818 308 kronor.

Ur beslutet till Henrik Larsson:

”Skatteverket finner därför att den av HIF gjorda utbetalningen till Rob Jansen på 100 000 EUR (922 490 kr) har gjorts för din räkning”.

”...felaktigheten inte framstår som ursäktlig med hänsyn till uppgiftens art eller annan omständighet... Vidare avser ändringarna belopp av betydelse”