Lindholm räknar med att träna DIF nästa år

”Det finns flera förklaringar”

Foto: Bildbyrån
Tränarna Paul Lindholm och Siggi Jonsson
FOTBOLL

En match kvar och sedan är det över?

Nej, inte enligt Paul Lindholm.

Han och Siggi Jónsson tränar Djurgården nästa säsong också.

– Vi har kontrakt och vi har inte hört något annat, säger Lindholm till sportbladet.se.

Under fjolårssäsongen, Paul Lindholms första år i klubben, var laget med och slogs om SM-guldet hela vägen in i mål. Det slutade med en tredjeplats, tre poäng bakom mästarna Göteborg. I år skulle Djurgården fortsätta på den inslagna vägen, men det blev precis tvärtom. Med en match kvar står det klart att laget kommer att göra sin placeringsmässigt sämsta säsong sedan 1999 då laget åkte ur allsvenskan.

– Det finns flera orsaker. Dels har vi haft en hel del oflyt med matcher som vi förlorat eller tappat poäng i på övertid, flera uddamålsförluster. Främsta skälet skulle jag ändå säga är att vi har varit utan tre nyckelspelare mer eller mindre hela året. Aki Riihilahti, Mattias Jonson och Daniel Sjölund har inte kunnat spela och inte kunnat göra sitt bästa och tar du bort de kanske tre viktigaste spelarna från vilket allsvenskt lag som helst så kommer de inte att ligga i toppen, säger Paul Lindholm.

Stor turbulens

Han pekar också på den turbulens som har rått under året i klubben där Bo Lundquist plötsligt avgick från sin post som ordförande och innan han återkom så har det varit något av ett vakuum i ledningen av klubben som påverkat ända ner till spelarna.

– Det har berört alla och det är klart att man funderade ett tag på vad som skulle hända. Inte med mig, men med klubben. Vilken väg skulle vi gå, rent generellt, säger Lindholm.

Inför säsongen gjorde Paul Lindholm och Siggi Jónsson klart att de behövde förstärkningar, men några sådana kom aldrig. Först till sommaren värvades tre tunga namn i form av Johan Oremo, Prince Ipke Ekong och Patrik Haginge.

– Jag och Siggi hade vårat uppdrag att peka ut de spelare vi ville ha och kanske hade vi fokus på Sverige för länge och när vi sedan vände oss mot utlandet så var alternativen för dyra för klubben. När vi fick tre spelare i somras så drogs de med i den negativa trend som vi var inne i då. Det var tre bra spelare som vi var nöjda med och ingen skugga ska falla över dem, säger Lindholm.

Vill hitta en skyttekung

Nu har han börjat titta på nya spelare till nästa år och det råder ingen tvekan om vad som är första prioritet. Djurgården vill ha en potentiell skyttekung.

– Alla lag som vinner SM-guld har en spelare som gör minst tio mål och vi kanske saknar en spelare som har just målskyttet som spetskompetens. I övrigt så finns stommen absolut där för att göra en bra säsong nästa år.

Frågan är dock om Paul Lindholm får vara med om den resan. Fansen är givetvis missnöjda och många vill se en förändring på tränarsidan.

– Det är det lättaste att göra för att få till en förändring och jag har full förståelse för att många tänker så. Samtidigt kan man kanske titta på andra förklaringar till att det har gått som det har gjort i år.

Tror du att du får sparken?

– Nej. Vi har inte fått några besked och i och med att vi har kontrakt så räknar vi med att vi kommer att bli kvar. Att det går rykten hör till, men jag tar det med en nypa salt och sitter lugnt i båten.

Har ni krävt några svar?

–Vi har ställt frågan, men inte krävt några svar.

Och har ni fått några svar?

– Nej, det har vi inte.