Elm leder plusligan

”Har varit en fantastisk säsong”

Foto: Bildbyrån
Viktor Elm har samlat ihop 91 plus i år – vilket är bäst i hela serien.
FOTBOLL

Landslagsdebut i vintras, SM-guld på söndag och sedan proffs i holländska Heeren­veen.

Dessutom är Viktor Elm, 22, allsvenskans bästa spelare – ingen har under året fått fler plus än Kalmarmittfältaren.

– Det är en fantastisk ­säsong det här, säger Elm.

Han har spelat samtliga 29 matcher den här säsongen. Han leder den allsvenska poängligan med 22 poäng, samma som Helsingborgs och landslagets storstjärna Henrik Larsson.

Men med sina 15 mål har Viktor Elm gjort två fler än Larsson och är därmed poängkung.

Fem plus senast

Vad det gäller Sportbladets plusliga, där spelarna samlar plus på de betyg 1-5 som de får i varje spelad match, är det dock ingen tvekan.

Där är Viktor Elm med sina sammanlagt 91 plus klart för Henrik Larsson med 87.

Så sent som mot Norrköping i söndags belönades Viktor Elm med maxbetyget , ett betyg som vittnar om en insats på hög internationell nivå.

”Bara underbart”

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det går inte att beskriva i ord. Att göra fyra mål när man vinner med 6–0 i ens sista match på hemma­plan när mer eller mindre alla från byn man kommer ifrån samtidigt tagit sig dit för att titta. Det är ­bara underbart, säger Viktor.

Att det finns enormt mycket fotbollskunskap i Viktor Elm blir bara tydligare och tydligare ju längre tiden går. Under året har Viktor blivit starkare, stabilare och mer av en avslutare. Ju längre en match lider desto starkare blir Viktor Elm.

Om den 192 cm långe smålänningen har en svaghet så är det att han fortfarande saknar en aning explosivitet i de första stegen.

I allsvenskan är det inget som märks men kritiker har framfört åsikten att det kan märkas internationellt.

Å andra sidan är Viktor Elm bara 22 år och dessutom är han, medan många spelare tröttnar under matchernas slutskede, lika snabb sista tio som första tio.

”Starkare hela tiden”

– Jag känner att jag har blivit starkare hela tiden sedan jag kom till Kalmar, säger Elm.

Tränaren Nanne Bergstrand håller med och lyckas med konststycket att i samma mening både hylla och kritisera Viktor Elm.

– Jag tycker han gör fel som flyttar till Holland. Hade han stannat i Kalmar ett år till så hade han varit så bra att han kunde flyttat till en mycket, mycket bättre liga än den holländska.

Inte permanent

Nu har allsvenskans plusligakung 2008 bara en seriematch kvar med Kalmar.

Å andra sidan lär den matchen leda till ett SM-guld och för Viktor Elm innebär flytten till ­Heerenveen inte ett permanent uppbrott från Kalmar.

– Jag både tror och hoppas att jag en gång återvänder till Fredriksskans och spelar för Kalmar FF någon gång i framtiden, säger Viktor Elm.