”Tvivlar på att det är korrekt”

Skatteverkets beslut överraskar

FOTBOLL

Skatteverkets beslut att upptaxera Henrik Larsson rör om i fotbollssverige.

Får skatteverket rätt vid en juridisk prövning omkullkastas till­vägagångssättet vid spelarövergångar.

– Agenten får inte kräva ­ersättning av spelaren vid ett klubbyte för då begår han ett brott mot lagen om privat ­arbetsförmedling, säger ­advokaten Stefan Alvén.

Foto: bildbyrån
Henrik Larsson.

Enligt Skatteverket har agenten/rådgivaren Rob Jansen agerat på uppdrag av Henrik Larsson i samband med dennes övergång från Barcelona till Helsingborg.

Men ersättningen, en knapp miljon kronor, har Rob Jansen fått från Helsingborgs IF.

Förvånar många

HIF hävdar att Jansen agerat på uppdrag av klubben. Skatteverket anser dock att det står klart att Jansen företrätt Henke och att agenten därför skulle ha tagit betalt av spelaren i stället för av HIF.

Beloppet som HIF betalade till agenten ses som en löneförmån som Henke ska skatta för.

Skatteverkets linje förvånar många i fotbollsbranschen och fotbollens jurister väntar spänt på en juridisk prövning av beslutet.

Grunden till det är att en spelar-agent ses som en privat arbetsförmedlare och får som sådan inte ta betalt av en spelare vid byte av klubb. Det strider mot lagen om privat arbetsförmedling, en lag som stämmer överens med fotbollens eget regelverk. Ett sätt att undvika att begå ett lagbrott är att klubben betalar agenten.

”Får inte ta betalt”

– Spelaragenter får enligt lagen inte ta betalt av spelaren, den arbetssökande, utan måste ta betalt av klubben. Har eller kräver agenten betalt av spelaren är det ett brott som kan rendera böter -eller fängelse upp till sex månader, säger Stefan Alvén, före detta spelare och numera advokat.

– Skatteverket anser att agenten skulle ha begärt ersättning av Henrik Larsson, men det skulle ju -vara ett brott. Tycker verkligen skatteverket att agenter ska begå kriminella handlingar? Jag tvivlar på att Skatteverkets syn är korrekt.

Enligt Sportbladets uppgifter granskar Skatteverket fler liknande fall och vid granskningarna -väger man inte in aspekten om ett eventuellt brott mot lagen om privat -arbetsförmedling. Petra Thorén