Nu tystas spelarna

Nanne förbjuder intervjuer: ”Kan bli ett tufft dygn”

Foto: Foto: Bildbyrån
Nya förutsättningar Kalmar har varit allsvenskans medievänligaste lag hela säsngen. Men dagen man ska spela hem klubbens första SM-guld någonsintvinagar tränare Nanne Bergstrand sina spelare till tystnad.
FOTBOLL

Kalmar. Sveriges mediavänligaste lag säger stopp.

Från och med i dag gör Kalmar FF-spelarna inga fler intervjuer före söndagens guldmatch.

– Nanne vill att vi ska fokusera oss helt på matchen. Nu kliver vi för en gång skull in en mediaskugga, säger Henrik Rydström.

Kalmar tar guld vid minst en poäng mot Halmstad. De har råd att förlora så länge Elfsborg inte tar in de åtta plusmålen i sin match mot Gelfe.

Det här är naturligtvis inte Henrik Rydströms idé om någon nu trodde det.

Utan det är Nanne Bergstrand som har bett spelartruppen att överlämna all media åt chefen själv under de sista 24 timmarna innan avgörandet.

– Jag tror han vill stå i rampljuset själv, säger lagkaptenen Henrik Rydström och skrattar gott.

”Ett enormt tryck”

Med mer allvar i rösten så förstår Kalmar FF:s frispråkige lagkapten varför Bergstrand har valt det hör beslutet.

– Vi har haft ett enormt mediatryck på oss de senaste veckorna. Mig stör det inte alls, men när trycket blir så här hårt får även andra mindre mediavana personer i truppen göra en hel del intervjuer. Och det tror jag kan påverka dem negativt ett i sådant här skede. Att de känner sig stressade av situationen, säger Henrik Rydström.

När Sportbladet träffar Rydström så ringer mobiltelefonen nästan oavbrutet.

– Skyddat nummer svarar inte ens jag på längre, säger han och ser telefonen ligga och blinka ljudlöst förgäves.

”Ett kvitto”

Henrik Rydström kan inte ens räkna alla intervjuer han har gjort under de senaste veckorna, men ser det inte alls betungande.

– Att journalister vill prata med oss är för mig bara ett kvitto på att vi har gjort någonting bra. Det ska vi ta åt oss av och växa ytterligare av.

Har du tackat nej till något under de senaste veckorna?

– Ja, jobb i Stockholm. Men slipper jag lägga ned en massa tid och kraft ställer jag upp. Det brukar gå ganska fort och jag vet numera vad journalisterna vill ha.

”Kan bli tufft”

Känns det konstigt att nu helt plötsligt tacka nej till media?

– Jag vet inte. Vi kanske inte ens får blogga. Det kan bli ett tufft dygn, säger Henrik Rydström med ett leende.

Fotnot: Ni kommer att läsa massor av intervjuer även i söndagens tidningar. Men de är förproducerade.

FAKTA

Fler som valt att bojkotta media:

Häcken, superettan, 2008:

BK Häcken laddade inför det allsvenska avancemanget med att bojkotta media. Laget ville ha lugn och ro inför den viktiga matchen och hävdade att det aldrig handlade om en bojkott.

Sanna Kallur, OS 2008:

Innan avresan till OS valde Susanna Kallur att inte uttala sig något mer om sitt skadehelvete. Inte heller tränaren Torbjörn Eriksson ville säga något mer.

LÄGET INFÖR AVGÖRANDET

Läget i Elfsborg:

Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Jari Ilola är borta sedan tidigare. Denni Avdic är sjuk och följer inte med truppen upp till Gävle. Inga avstängningar.

Läget i Gefle:

Jonathan Hellström är borta sedan tidigare. Andreas Dahlén har varit sjuk och missat lagets två senaste träningspass är osäker. Det är även Mathias Woxlin, som har problem med ett lår. Beslut tas under lördagsträningen.

Inga avstängningar.

Läget i Halmstad:

Magnus Arvidsson och Alexander Prent är långtidsskadade. Dessutom är Sebastian Johansson avstängd. I övrigt är alla i Halmstad redo för match på söndag. Läget i Kalmar:

Läget i Kalmar:

David Elm och Patrik Ingelsten har samma typ av skada. Osäkert om de kan spela. Ingelsten ligger dock bäst till för spel. Tobias Carlsson är sedan tidigare borta på grund av långtidsskada.Sammanställning:

Christoffer Svensson Ulrik Sandebäck