Toppen och botten - så avgörs det

Sportbladet.se ger er förutsättningarna

FOTBOLL

Det är fördel Kalmar FF i dag.

Det är fördel Ljungskile i dag.

Det blir tufft för Elfsborg och GIF Sundsvall.

Så här avgörs allsvenskan i dag.

Fyra lag. När det allsvenskans sista omgång spelas är det fyra lag som har något att spela för. Åtminstone om vi inte ska börja räkna in "bäst i stan" och liknande. Då är det Kalmar FF, Elfsborg, Ljungskile och GIF Sundsvall det handlar om.

Stora siffror krävs

Kalmar FF leder som bekant allsvenskan tre poäng före Elfsborg och har dessutom åtta plusmål till godo på det jagande laget. Lägg till att KFF gjort fler mål så är det egentligen nio mål som Elfsborg måste hämta in. Det enda som kan göra att guldet hamnar i Borås är således om Elfsborg vinner och Kalmar förlorar och att det ena eller det andra, eller båda, skrivs med stora siffror. Vinner Elfsborg mot Gefle med 3–0 så har Kalmar FF råd att förlora med samma siffror mot Halmstad och ändå bli svenska mästare. Det krävs till exempel att Elfsborg vinner med 6–0 samtidigt som Kalmar FF förlorar med 3–0. Då blir Elfsborg svenska mästare. Tar KFF poäng spelar det ingen roll hur många mål Elfsborg gör.

Fördel LSK

I botten är det fördel Ljungskile i kampen om den just nu så eftertraktade kvalplatsen. LSK ligger två poäng före GIF Sundsvall och är alltså säkra vid seger borta mot Örebro. GIF Sundsvalls enda chans är att de vinner borta mot Malmö samtidigt som LSK inte gör detsamma mot ÖSK. Hamnar de på samma poäng har Giffarna bättre målskillnad så kryss är absolut ingen garanti för Ljungskile eftersom en seger för Giffarna då ändå skulle betyda att Ljungskile är utslaget.

FAKTA

Toppen och botten-tabellen

1. Kalmar FF 29 20 3 6 68-30 63

2. Elfsborg 29 18 6 5 47-17 60

Avslutande program

Halmstads BK - Kalmar FF

Gefle IF - IF Elfsborg

14. Ljungskile 29 6 6 17 23-49 24

15. Gif Sundsval 29 5 7 17 26-48 22

Avslutande program

Örebro SK - Ljungskile SK

Malmö FF - GIF Sundsvall

ARTIKELN HANDLAR OM