AIK vinner Sportbladets pokal

Stark avslutning gav femteplats

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Grattis, AIK.
FOTBOLL

Inget av Stockholmslagen var nära att få lyfta Lennart Johanssons pokal.

AIK får i alla fall lyfta Sportbladets pokal, "bäst i stan".

AIK avslutade allsvenskan på ett mycket starkt sätt. Det blev fyra segrar på de fem sista matcherna, varav tre i rad och det gav till slut en femteplats i allsvenskan. På Nya Ullevi mot ett skadedrabbat Gais kom första bortasegern sedan 3 juli då Örebro besegrades med 4–1. Det blev 2–0 efter mål av Gabriel Özkan och Ivan Obolo. Argentinaren vinner därmed den interna skytteligan med sina 10 mål.

AIK gjorde 1–0 genom Özkan efter drygt elva minuter och Obolo fastställde slutresultatet på den regnblöta planen med åtta minuter kvar av första halvlek.

Rajalakso målskytt

Samtidigt som AIK avslutat starkt har Hammarby och Djurgården avslutat riktigt svagt. Djurgården hade hoppats på att bryta en negativ trend hemma mot Trelleborg. Blåränderna kom till matchen med fyra raka förluster. Nu fick man en bra start när Sebastian Rajalakso gjorde 1–0 efter drygt 20 minuter. Det var Rajalaksos sjunde mål. Med det är han Djurgårdens bäste målskytt. Johan Oremo har gjort lika många, men han har inte gjort alla sina mål i Djurgården. Trelleborg kom dock tillbaka och sex minuter innan paus kvitterade Rasmus Bengtsson.

I slutet av matchen kom så avgörandet snabbt när först Mattias Thylander och sedan Magnus Andersson gjorde mål vilket betydde femte raka förlusten för Djurgården som därmed slutar tolva i allsvenskan. Det är den sämsta placeringen för Dif sedan laget åkte ur allsvenskan 1999.

Drömstart för Bajen

Djurgården avslutar dåligt och det gör Hammarby också. Inför de två avslutande omgångarna så var det fördel Bajen i kampen om bäst i stan-pokalen. Men 6–3-förlusten hemma mot Malmö FF följdes upp med dagens usla insats borta mot redan nedflyttningsklara IFK Norrköping som vann med 5–2. Ändå började det riktigt bra för Bajen. Ja, det var till och med en drömstart. När klockan stod på 4.55 gjorde Charlie Davies sitt andra mål i matchen, sitt 14 totalt, och Hammarby ledde med 2–0.

AIK bäst i stan

Då var det inget som talade för något annat än en säker Bajen-seger. Men lika snabbt som laget gjort 2–0 kom plötsligt två mål för IFK Norrköping. Från den 25 till den 28 minuten gick hemmalaget fram till 2–2. 41 sekunder in på andra halvlek kom 3–2 till hemmalaget som till slut vann med 5–2. Därmed har Hammarby släppt in elva mål på de två sista matcherna och ramlat från femte till nionde plats. AIK slutar alltså femma, Hammarby nia och Djurgården tolva. Hammarby vinner derbytabellen, men AIK vinner "bäst i stan"-pokalen.